DOLGOLETNA TIRALICA

Slovenskega pedofila izdal sodelavec

Objavljeno 13. april 2019 11.53 | Posodobljeno 13. april 2019 11.53 | Piše: Boštjan Celec

Ni še znano, kdaj bo na Brniku pristalo letalo z Jožem Šmitom. Gorenjca z naše najstarejše tiralice razkrinkale športne stave.

Fotografija Šmita, ki jo je objavila avstralska policija.
KRANJ, MELBOURNE – Odkar so iz avstralske zvezne policije (AFP) pred dvema mesecema slovenske kolege obvestili, da jim je 9. februarja v roke padel človek, ki krasi najstarejšo slovensko mednarodno tiralico, iz od Evrope najbolj oddaljene celine ni glasu o tem, ali in kdaj nam bodo izročili 58-letnega Jožo Šmita iz Vrbe na Gorenjskem. Pa se že kar malce mudi, saj naj bi še zadnji aktualni očitek na njegov račun čez slabo leto in pol zastaral.

Čakajo klic avstralskega Interpola

image
Fotorobot, s katerim so v Avstraliji iskali Gorenjca.
Na kranjski okrožni sodniji, kjer ga nameravajo posaditi na zatožno klop, so imeli v zvezi s tem komunikacijo s sektorjem za mednarodno sodelovanje pri naši policiji. Podpredsednica sodišča mag. Marjeta Dvornik sporoča, da so jim z Generalne policijske uprave 11. februarja javili, »da je bil na podlagi mednarodne tiralice obdolženi Šmit prijet v Sydneyju. V istem obvestilu je tudi navedeno, da bo 15. februarja zaradi postopka izročitve zaslišan pred pristojnimi pravosodnimi organi Avstralije. Drugih oziroma novejših informacij o poteku navedenega postopka nismo prejeli.«

Tudi slovenska policija jih ni, pojasnjuje njen uradni govorec Drago Menegalija: »Od avstralskega Interpola v tej zvezi še nismo prejeli nobenega obvestila, tako da vam več informacij ne moremo posredovati.«

Kdo ve, ali so vsaj seznanjeni z neuradnimi informacijami iz Avstralije, da naj 58-letnik na zaslišanju ne bi nasprotoval izročitvi Sloveniji, na nadaljnje postopke pa čaka v izročitvenem priporu. Naše pravosodje je medtem avstralskemu poslalo potrebno dokumentacijo, toda tako imenovani ekstradicijski postopek se na avstralskem pravosodnem ministrstvu lahko zavleče +do pol leta; tudi zato, ker v tej državi velja anglosaksonski pravni red in so zato postopki v presoji pogojev za izročitev drugačni.
Če in ko pa bo slovenski zahtevi po Šmitovi izročitvi ugodeno, se bodo avstralski policisti povezali z našimi varnostnimi organi ter se dogovorili o načinu in času Gorenjčeve predaje.

Ljudje z rdečih tiralic
Šmit do izročitve Sloveniji ostaja rdeča oziroma nujna Interpolova tiralica. Na njej je še vedno tudi 33-letni Darjan Ješovnik (tihotapljenje drog), ki pa so ga pred nekaj dnevi na podlagi hrvaške tiralice aretirali v Srbiji in je že v izročitvenem priporu. Na rdečih tiralicah so še slovenski državljani: 42-letni Danijel Borojević (oboroženi rop), 60-letni Bojan Pungaršek (zlorabe položaja ali pravic), 48-letni Faredim Lokmani (trgovina z ljudmi), 29-letni Shqipron Hoxhaj (preprodaja droge), 62-letni Jože Pirh (poskus uboja), 58-letni Nevenko Božičić (ponarejanje denarja) in 38-letni Neven Stanič (preprodaja droge).

image
Na sodišču v sydneyjski Parramatti naj izročitvi Sloveniji ne bi nasprotoval.
Za Šmitom je bilo zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe otroka in spolnega nasilja nad osebo, starejšo od 15 let, iskanje razpisano davnega 15. novembra 2001. Po več kot 17 letih se torej le bliža dan, ko bo moral v Kranju odgovarjati za nezakonito početje, čeprav je v tem času vse skupaj že precej zvodenelo. Zloraba mladoletne osebe je namreč zastarala, ker pa naj bi isto žensko zlorabljal tudi pozneje, je zanj aktualno še kaznivo dejanje spolnega nasilja, ki pa bo po neuradnih informacijah prav tako zastaralo septembra prihodnje leto. In do takrat bi morala biti izdana pravnomočna sodba.

Gorenjec naj bi se pred dvema mesecema predal avstralskim policistom, saj je iz medijskih zapisov v tej državi zagotovo vedel, da so mu tik za petami. »Joze Smit ali Joza Smit ali Joseph Smit morda živi in dela v zahodni Avstraliji, Slovenija pa ga išče zaradi zlorabe otrok. AFP potrebuje informacijo, kje živi, saj je bila proti njemu julija 2017 podana zahteva za aretacijo zaradi izročitve Sloveniji. Ljudem svetujemo, naj se mu ne približujejo, saj velja za nevarno osebo,« so v enem od sporočil za javnost zapisali avstralski policisti ter celo izdelali njegovega fotorobota, kako naj bi bil videti danes.

Uradna je le informacija, da je bil na podlagi mednarodne tiralice obdolženi Šmit prijet v Sydneyju.

Po zbranih informacijah naj bi Šmit v Avstraliji nelegalno bival že od leta 2000, kot rudar naj bi delal v zvezni državi Queensland ali v Novem Južnem Walesu, jeseni lani pa so lovcem na zločince prišle na ušesa informacije, da so ga videli v predmestju Melbourna, Essendonu. Kot je kak dan pred njegovo aretacijo za melbournski Herald Sun povedal zvezni agent Jesse Whyte, je kraj razkril njegov nekdanji sodelavec v gostinsko-turistični industriji.

18 let je že iskana oseba.

»Slovenec uradno ni bil zaposlen, plačo je dobival na roke. Imamo tudi informacije, da je nekaj časa delal v gradbeni industriji, kjer so mu plačilo ravno tako dajali v gotovini,« je dejal agent in dodal, da jim je informator povedal še, da lahko Šmita vsak dan najdejo v kateri od essedonskih stavnic ali igralnic ali v podobnih lokalih za igre na srečo po Melbournu. Zato so se na tem območju pogovorili z nekaterimi lastniki igralnic in stavnic, ki so ga po večini prepoznali, saj je naš Joža zares obseden s športnimi stavami in igralnimi avtomati. Njegovo prijetje je bilo le vprašanje časa, Šmit pa je torej odpotoval v Sydney – naravnost k policistom. 
Deli s prijatelji