Slovenci so se 'sneli s ketne', policisti imajo polne roke dela

Vožnja pod vplivom alkohola, brez veljavnega vozniškega dovoljenja, bežanje pred policijo ...
Fotografija: Sodeč po policijskih poročilih, se z rahljanjem ukrpeov rahlja tudi kultura vožnje Slovencev. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Sodeč po policijskih poročilih, se z rahljanjem ukrpeov rahlja tudi kultura vožnje Slovencev. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v Sloveniji se sproščajo, kar se pozna tudi na cestah, kjer je vse več prometa. Policisti so v preteklih dneh izvajali poostrene nadzore nad vozniki in zaradi kršenja predpisov izrekli precej kazni.

Primorski policisti so imeli polne roke dela. Voznik osebnega vozila je skozi Koper vozil s hitrostjo 104 km/h, zato so mu policisti napisali plačilni nalog z globo 1000 evrov in devet kazenskih točk. Drugemu vozniku osebnega vozila v Kopru so ob 11.00 odredili preizkus alkoholiziranosti. Indikator je pokazal kar 1,07 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, mu prepovedali vožnjo in zoper njega napisali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Čaka ga globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Na motorju bežal pred policisti

Policisti so izvajali meritve hitrosti tudi na regionalni cesti med Koprom in Kozino. Voznik yamahe R1 je vozil s hitrostjo 157 km/h kljub omejitvi 90 km/h. Poskušali so ga ustaviti na Črnem Kalu, a je odpeljal proti Kozini. Policist motorist je s službenim motornim kolesom zapeljal za njim in ga v Kozini tudi ustavil. Vozniku so odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa napisali obdolžilni predlog zaradi hitrosti in zato, ker ni ustavil na znak policista. Globa za oba prekrška znaša 1700 evrov in 23 kazenskih točk.

Ob 14.18 se je v Kopru zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena 60-letni voznik osebnega avtomobila in 54-letni motorist. Motorist se je pri padcu lažje poškodoval, vozniku osebnega avtomobila pa je bil izdan plačilni nalog zaradi neupoštevanja talnih označb.

V Splošno bolnišnico Izola so prepeljali 51-letnega kolesarja, ki je padel na območju Kort in se huje poškodoval. Vzrok je bila vožnja preblizu desnemu robu vozišča na cesti Korte–Šmarje.

Ob 19.51 se je v Čežarjih voznik dacie zaletel v ograjo ob hiši, nato pa pobegnil. Policisti so ga izsledili v Dekanih. Preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal 1,05 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje.

Ob 0.26 so policisti v Srgaših ustavili 21-letnega voznika osebnega avtomobila iz Izole. Ker nima vozniškega dovoljenja, so mu zasegli vozilo.

Peš bežala pred policisti

Ob 0.39 so v Izoli zaradi opitosti odvzeli vozniško dovoljenje 56-letni voznici osebnega avtomobila (0,75 mg/l). 

Ob 1.53 so imeli policisti postopek z voznico osebnega avtomobila v Ankaranu. V postopku je kazala znake vpliva alkohola, zato je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,78 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Voznica se je z rezultatom strinjala, a ni želela podpisati zapisnika, zato so ji odredili pridržanje, ona pa je pobegnila peš. Policista sta jo dohitela in uporabila prisilna sredstva, zatem pa sta jo odpeljala v prostore za pridržanje.

Ob 2.18 je na bencinskem servisu voznik osebnega avtomobila trčil v steber in odpeljal proti Izoli. Policisti so ga izsledili na avtocesti mimo Kozine, kjer so ga tudi ustavili na izvozu za Divačo. 32-letnemu vozniku so odredili preizkus alkoholiziranosti, ta pa je pokazal 0,72 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje in odrejeno pridržanje.

V rdečo domnevno drogiran

Policisti PP Maribor so zasegli dva osebna avtomobila. Okrog 16. ure so na Radvanjski cesti zaradi vožnje v rdečo luč ustavili 34-letnega voznika, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma, da vozi pod vplivom prepovedanih drog, so mu odredili strokovni pregled, a ga je odklonil. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog, izrečena mu je bila tudi globa.

Popoldne pa so na Ulici Veljka Vlahovića ustavili še 24-letnika, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so mu policisti zasegli vozilo in ga predlagali v postopek sodniku za prekrške. Sopotniku so policisti zasegli tudi vrečko s posušenimi rastlinskimi delci, za katere sumijo, da gre za marihuano.

Policisti PP Podlehnik pa so zvečer ustavili 30-letnika voznika, ki je vozil kljub temu, da mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, za nameček pa tudi pod vplivom alkohola (1,33 mg/l). Vozilo mu je bilo zaseženo, prejel pa bo tudi obdolžilni predlog.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije