Skupaj pred ognjem ubranili delavnico

Sosedje, sovaščani in ljudje iz drugih vasi so videli požar in prišli na pomoč.
Fotografija: Po požaru so pospravljali in čistili. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Po požaru so pospravljali in čistili. FOTO: Drago Perko

V Mali Ševnici, manjši vasi v občini Trebnje, že od leta 1987 deluje podjetje Mizarstvo Grm, ki zadnja leta proizvaja interier za jahte in jadrnice po vsem svetu. Prejšnji teden pa ni veliko manjkalo, da bi vse zgorelo in družinski trud minulih 33 let bi šel v nič.
Gasilci so bili v hipu tu, zato so preprečili najhujše. FOTO: PGD Lukovek
Gasilci so bili v hipu tu, zato so preprečili najhujše. FOTO: PGD Lukovek

»V sredo ob 22.51 je v naselju Mala Ševnica gorelo v prostoru mizarske delavnice, velike 20 krat 30 metrov. Pred prihodom gasilcev so začeli gasiti domačini, dokončno pa so ga omejili in pogasili gasilci iz PGD Trebnje, Račje selo, Lukovek in Ponikve. Objekt so prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero ter iznesli izgorel material. Zaradi hitrega posredovanja domačinov in gasilcev se ogenj ni razširil in s tem so preprečili veliko gmotno škodo. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni delavec Elektro Ljubljana, ki je odklopil elektriko na objektu,« je o dogodku zapisal Center za obveščanje RS.
 

Z vsakega hriba eden


»Ob pol desetih zvečer je bil oče še v delavnici,« nam pove hči Suzana, ki je dan po požaru pomagala pospravljati. »Ob 22.45 pa sem slišala mamo, ko je zakričala: 'Delavnica gori!' Pogledala sem na uro in poklicala gasilce,« nadaljuje Suzana in pove, da se je ogenj hitro razširil.


»Zagorelo je v prostoru, kjer se sestavljajo končni izdelki. Ogenj je bil tako v plamenih, pograbili smo dva gasilska aparata in začeli gasiti. Videla sem, da se na cesti ustavljajo neka vozila. Pomislila sem, da se je zgodila nesreča. Pa ni bila nesreča! Sosedje, sovaščani in tudi ljudje iz drugih vasi so videli požar in prišli na pomoč! Dejansko so bili gasilci, ki pa niso bili v uniformah, vsak s svojega hriba,«

Suzana ne skriva hvaležnosti. V tem času so na pomoč prišle še druge gasilske enote. Takoj so se priklopili na hidrant in začeli gasiti. Preden so se poslovili, so še vse znosili iz prvega dela delavnice, zadnji gasilec pa je odšel domov okoli dveh zjutraj.

»Imeli smo srečo, resnično hvala vsem, gasilcem, sovaščanom,« doda Gregor Grm, ki vodi podjetje, ki ga je pred 33 leti ustanovil oče Anton. Gregor biva v Ljubljani, o dogodku je bil takoj obveščen, zgodaj zjutraj pa je prišel na domačijo in ugotovil, da so imeli obilo sreče v nesreči. Po zadnjih podatkih so zgorela okna, poškodovana so vrata, uničena pa je tudi vsa električna napeljava, pod vprašajem je tudi centralna napeljava, nekaj 10.000 evrov je škode, to zdaj ni več doma. Vsi stroji pa so rešeni, kar bo omogočalo nadaljnjo proizvodnjo, ladijski interier gre na vse konce sveta – tja do Japonske. Ko smo prišli na obisk, so domači z delavcema čistili prizorišče.


Policisti in kriminalistični tehnik so opravili ogled kraja požara, da bi ugotovili vzrok. Po prvih ocenah bo škode zaradi uničenih in poškodovanih strojev ter inštalacij za najmanj okoli 10.000 evrov. »Verjetno je požar povzročil radio, ki je ostal vklopljen v elektriko. Po oceni je nastal kratki stik, poleg je bilo še nekaj plastičnih stvari, pa je hitro zagorelo,« pojasni Gregor. Zavarovano sicer niso imeli, a so prepričani, da bodo s pridnim delom vse hitro sanirali, v prihodnjih dneh pa nadaljevali proizvodnjo. Zaposlene imajo štiri ljudi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije