MIGRANT

Skrit pri motorju preživel 12-urno vožnjo

Neverjetna dogodivščina ob vrnitvi mladih jeseniških nogometašev iz Bosne. Migrant se je pod avtobusom pretihotapil čez dve meji, pri nas zaprosil za azil.
Fotografija: Izčrpan, a srečen: Palestinec, ko je prišel izpod avtobusa. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Izčrpan, a srečen: Palestinec, ko je prišel izpod avtobusa. FOTO: Osebni arhiv

JESENICE – Nogometni klub so na Jesenicah ustanovili že daljnega leta 1912 in še pred drugo svetovno vojno so v železarskem mestu igrali tekme pod žarometi – teh seveda ni več.

Enega vidnejših uspehov v samostojni Sloveniji je klub dosegel pred 15 leti, ko so Jeseničani, takrat četrtoligaši, prišli do polfinala nogometnega pokala Slovenije, v njem pa izpadli proti velikemu Mariboru.

Generacija nogometašev iz leta 2004 je danes že ponosna na sinove, ki prav tako trenirajo pri rdečih. Dečki letnika 2011 so se konec tedna iz železarskega mesta odpravili na mednarodni turnir v Sarajevo.
Palestinec je sam prosil, naj pokličejo policijo. FOTO: Boštjan Fon
Palestinec je sam prosil, naj pokličejo policijo. FOTO: Boštjan Fon

Njihovo bivanje v prestolnici Federacije Bosne in Hercegovine ni bilo samo tekmovalnega značaja, očetje nadobudnih žogobrcarjev so povabili še svoje boljše polovice, in nastal je pravi družinski izlet. Za potovanje, v eno smer je približno 650 kilometrov, so najeli avtobus in se v sredo zvečer odpravili. V četrtek so odigrali prvo prijateljsko tekmo z enim od domačih moštev.

»V petek pa se je začelo zares, naše fante sta čakali dve tekmi,« pove Hasan Smajić, lastnik priljubljene picerije in restavracije Turist na Slovenskem Javorniku, ki je z ženo spremljal sina. Ko so se hoteli v soboto zjutraj izpred hotela odpeljati na naslednje tekme, jim je voznik sporočil, da je pod avtobusom odkril tri migrante, ki so se nameravali tako pretihotapiti v Slovenijo. Spodil jih je.
Hasan Smajić je sina spremljal na turnir v Sarajevo. FOTO: Boštjan Fon
Hasan Smajić je sina spremljal na turnir v Sarajevo. FOTO: Boštjan Fon

»Smejali smo se temu dogodku, sploh nam ni bilo jasno, kako se lahko kdo skrit pelje pod avtobusom deset ali dvanajst ur, kolikor lahko traja vožnja avtobusa s postanki od Sarajeva od Jesenic. Bedaki, tak poskus prevoza bi bil samomor, smo ugotavljali,« je dodal Smajić. Dečki NK Jesenice so odigrali še dve tekmi, a ker se niso prebili v finalni del turnirja, se je vodstvo moštva odločilo, da krenejo domov v nedeljo ob desetih dopoldne.

»Zaradi dogodka prejšnjega dne smo pregledali avtobus, a nismo opazili nič nenavadnega, in tako smo se odpravili proti domovini,« pripoveduje Smajić. Najprej so imeli dolg postanek v Doboju, tam so se okrepčali in nadaljevali pot proti Slavonskemu Brodu, kjer je meja med Federacijo BiH in Hrvaško.
Jeseniški nogometni upi v Sarajevu FOTO: Osebni Arhiv
Jeseniški nogometni upi v Sarajevu FOTO: Osebni Arhiv

»Bosanski policist nas je pozdravil, povprašal, kako smo igrali, in nas poslal naprej. Hrvaški mejni organi niso komplicirali, pregledali so potne liste in nas pospremili proti avtocesti v smeri Zagreba. Ustavili smo se na počivališču blizu Novske za drugo okrepčilo in se nato odpeljali naprej. Na mejni prehod Obrežje smo prišli okoli pol osmih zvečer.«
 

Hvala, prijatelji!


Hrvaški policisti so jim samo pomahali, naj gredo naprej. Avtobus se je ustavil na vstopu v Slovenijo. Šofer je obmejnim policistom povedal, da so v Bosni naleteli na tri migrante, ki so se smukali okoli avtobusa, zato je sledil podrobnejši pregled vozila. Ker ni nihče opazil nič sumljivega, so nadaljevali pot proti Jesenicam, še prej pa so se ustavili na počivališču Obrežje. Avtobus je končal pot pred športno dvorano Podmežakla na Jesenicah.

»Ko smo izstopali, se je v notranjosti avtobusa zaslišalo ropotanje. Spogledali smo se in dognali, da imamo nekoga pod potovalnim delom avtobusa. Počepnili smo, in takrat je padla na tla vrečka s pecivom. Nato še steklenica z vodo. Potem smo zagledali noge,« pravi Smajić. Izpod avtobusa je prilezel slepi potnik, ilegalni migrant, ki je za pot v Evropsko unijo izbral avtobus jeseniških nogometašev. Res dobro skrit med rezervnim kolesom in motorjem se je izmuznil skozi dve mejni kontroli.


»Najprej se je prešerno zasmejal in dejal: 'Thank you my friends' (hvala, prijatelji). Bil je črn kot vrag, umazan od saj in vidno izčrpan. Ko je prižgal cigareto, je še zmogel povedati, da je iz Palestine in da je svoje delo opravil. Preden se je sesedel, nas je lepo prosil, naj pokličemo policijo, to sem storil jaz.«

Možje postave so prišli izjemno hitro in poklicali reševalno vozilo, da je migranta prepeljalo v jeseniško bolnišnico. Sledil je podroben pregled avtobusa, a drugih slepih potnikov niso odkrili. »Policisti so z nami opravili informativni razgovor, vprašali so nas, kje smo bili in kako smo potovali, nič drugega. Nato smo odšli domov,« je še povedal Smajić, ki se je naslednji dan srečal z lokalnimi policisti.


V neuradnem pogovoru so mu dejali, da je bil migrant izjemno utrujen, potreboval je zdravniško oskrbo. »Rekli so mi, da res prihaja z območja Palestine, kjer je vojno območje, tako da mu bo verjetno pripadal azil.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije