LAŽNE TRDITVE

Šiško predlaga takojšnji pripor za šest sodnikov

Očita jim protizakonito, pristransko in krivično sojenje.
Fotografija: Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. Fotografiija je arhivska. FOTO: Peter Rak
Odpri galerijo
Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. Fotografiija je arhivska. FOTO: Peter Rak

MARIBOR – Vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki je zaradi suma ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve od sredine septembra lani v priporu, je med prazniki okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru kazensko ovadil šest sodnikov. Očita jim protizakonito, pristransko in krivično sojenje.

Kot je medijem sporočila sopredsednica Šiškovega Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, je Šiško kazensko ovadil tri sodnike okrožnega sodišča in tri sodnike višjega sodišča v Mariboru. Gre za sodnike senata okrožnega sodišča v sestavi Iva Srednik, Zlatko Dežman in Tomaž Grmovšek ter za sodnike višjega sodišča Zdenko Klarič, Aleksandra Karakaša ter Melito Puhr.

Vsem šestim sodnikom Šiško očita, da so se v svojih sodnih odločbah, ki se nanašajo na podaljšanje njegovega pripora, v obrazložitvi sklicevali na lažne in izmišljene trditve. Ob tem je predlagal takojšnji pripor za vseh šest sodnikov zaradi utemeljenega suma ponovitvene nevarnosti.

Na mariborskem okrožnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli kazenski ovadbi, ki ju je za šest sodnikov vložil Šiško. »Navedeni ovadbi bomo poslali na Vrhovno državno tožilstvo RS, da generalni državni tožilec zaradi varovanja nepristranskosti določi kot stvarno in krajevno pristojno drugo okrožno državno tožilstvo,« je za STA pojasnila namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Šiško je v priporu od 12. septembra, saj naj bi bilo iz objav z zborovanja Štajerske varde v začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Tožilstvo je decembra vložilo obtožnico, zato mu je bil pripor znova podaljšan. Sam vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije