PRIČAKAL GA JE

Simiča pretepli zaradi twitterja

Objavljeno 09. marec 2019 19.10 | Posodobljeno 09. marec 2019 19.10 | Piše: Tomica Šuljić

Nekdanjega direktorja davčne uprave napadli včeraj ob šestih zjutraj. Sam meni, da je to posledica izražanja mnenj, policija zadevo preiskuje.

Ivan Simič bo še tvital. FOTO: Roman Šipić
LJUBLJANA – Twitter je družabno omrežje, kjer se uporabniki med sabo pogovarjajo (torej tvitajo) v kratkih sporočilih, ki pa lahko prinesejo dolgotrajno jezo. Ali sodni račun za nekaj tisoč evrov, kot ga je prejel Janez Janša za svoj neslavni tvit o dveh novinarkah. Twitter je postal pri nas poligon za izmenjavo in podporo političnih prepričanj, opazen pa je velik odmerek sovraštva in nestrpnosti, ki ju ljudje različnih političnih prepričanj pogosto sejejo do drugače mislečih. Najbrž je prav iz tega razloga večina bojno nastrojenih tviterašev skrita za lažnimi imeni, vzdevki in podobami – le sovraštvo je resnično.

Eden izmed teh, ki se ne skriva, ampak nastopa s polnim imenom, je 59-letni Ivan Simič, ki ga večina bralk in bralcev pomni kot nekdanjega direktorja naše davčne uprave in predsednika nogometne zveze. Simič je na twitterju prisoten slabega pol leta, v njegovih 194 tvitih pa je v resnici težko zaznati, koga bi lahko tako razkačil, da bi želel z njim obračunati fizično. Še posebno zaradi dejstva, da ni žaljiv, sogovorce naslavlja s spoštovani ter svoja politična prepričanja zagovarja relativno blago. Kvečjemu svojemu liku in delu nameni resno obrambo: »S katerega planeta pa ste vi prišli, da vam ni znano, kaj je bilo narejeno v času, ko
image
Tako je javnost obvestil o napadu. FOTO: Twitter.com
sem bil direktor slovenske in srbske davčne uprave,« je ondan spraševal sogovorca in mu kasneje pojasnil, da v Sloveniji »zaradi mene ni izpolnjevanja dohodninske napovedi, v Srbiji pa sem bil reformator leta v državni upravi«.

Ko se je sklonil po časopise, ga je nekdo večkrat udaril v glavo in nato obrcal.

Simičev 195. tvit, objavljen včeraj dopoldne, pa je bil popolnoma drugačen kot prejšnji: »Moji včerajšnji tweeti so očitno imeli velik odziv, saj me je danes zjutraj ob 6.05 pred vhodom v našo poslovno stavbo napadel in pretepel neznanec,« je štiri ure po napadu javnost obvestil Simič ter dodal, da je »policija sestavila zapisnik in življenje gre naprej. Je pa žalostno, da zadeve tako delujejo.« Kasneje so se razvedele še podrobnosti: ko se je ob prihodu v službo – v večnadstropno stavbo v Parmovi ulici – sklonil po časopise, je prišla k njemu s smeri ceste oseba, ga nekajkrat udarila, nato pa še obrcala. Med 10 in 15 sekundami dolgim napadom se je Simiču ulila kri iz nosa, nato je napadalec pobegnil, napadeni pa jo je odnesel s podplutbami. O dogodku je bila obveščena tudi policija: kot je zapisala Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave, so bili nekaj po šesti obveščeni o dogodku za Bežigradom: »Po do sedaj zbranih obvestilih je ugotovljeno, da je neznana oseba fizično napadla oškodovanca, pri čemer je ta utrpel poškodbe.« Ker je policija včeraj še zbirala obvestila, več informacij niso posredovali. Simič je kasneje menil, da napadu »ni treba dajati take pozornosti«, čeprav je vsak fizični napad na besede vreden pozornosti in obsodbe. Nam je pa še povedal, da zaradi dogodka ne bo nehal tvitati. 
Deli s prijatelji