BREZ EPILOGA

Silva v delavnici brutalno pretepli, v bolnišnici je umrl

Objavljeno 15. marec 2019 08.29 | Posodobljeno 15. marec 2019 08.30 | Piše: Boštjan Celec

Pretep Šentjurčana Silva Gajška še brez epiloga. Po smrti ovadba in preiskava, tožilci odločajo, kako naprej.

Zaradi ničvrednih gum naj bi ga pretepli.
ŠENTJUR PRI CELJU – Smrt Sare Veber, na današnji dan pred štirimi leti jo je na Pernovem pri Žalcu domnevno po nesreči med čiščenjem puške (to je bila še nedavno najverjetnejša možnost) ustrelil njen fant Sebastian Colarič, je s šokantnim razkritjem poskusa zavarovalniške goljufije tega 29-letnika (odrezana roka novega dekleta) dobila nove in še veliko bolj grozljive razsežnosti.
image
Zaradi ničvrednih gum naj bi ga pretepli.

Policisti PU Celje preiskave dogodka s Pernovega še niso zaključili, a sumu nenaklepnega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti so menda zdaj dodali možnost veliko hujšega kaznivega dejanja – naklepnega umora.
image
Osmrtnica FOTO: MOJCA MAROT

To pa ni edini primer sumljive smrti s celjskega območja, ki še vedno nima epiloga, pred nekaj dnevi sta denimo minili dve leti, odkar je po nasilnem dejanju umrl 51-letni Silvo Gajšek iz Črnolice pri Šentjurju.
 

Kap ali posledica pretepa?


Na šentjurskem pokopališču so ga pokopali 9. marca 2017. Umrl je 3. marca. Dober mesec prej so iz PU Celje poročali o dogodku s 26. januarja: »V poznih popoldanskih urah smo bili obveščeni o kaznivem dejanju hude telesne poškodbe. V Šentjurju pri Celju so trije osumljenci pretepli 51-letnega domačina. Pri tem so ga hudo telesno poškodovali. Okoliščine storjenega kaznivega dejanja še ugotavljamo.«

Kronisti so tedaj povzemali izjave virov, ki so namigovali, da naj bi domačina pretepla trojica moških, in to zaradi štirih avtomobilskih pnevmatik s platišči, ki naj bi jih Gajšek hranil v eni od svojih delavnic in jih prodal, čeprav naj ne bi bile njegova last. Po mnenju poznavalcev lokalnih razmer bi Silvo umrl že v delavnici, če ne bi njegova partnerica slišala ropota in vstopila v prostor v trenutku, ko naj bi mu hotel glavni osumljenec zadati še zadnji, najverjetneje smrtni udarec. Bilo naj bi kot v filmu, Silvo je ležal v mlaki krvi, kri mu je lila celo iz ušes, saj naj bi mu popokali bobniči, so govorili po kraju.
26.
januarja so ga pretepli, umrl je 3. marca.


Poškodbe sprva menda niso kazale, da je njegovo življenje ogroženo, čeprav naj bi se nekaj ur po sprejemu v celjski bolnišnici izkazalo, da je imel poleg številnih drugih hudih poškodb tudi počeno lobanjo. Po pretepu naj bi celo okreval in se že pojavil v Šentjurju. Toda doma je bil le nekaj dni. H Gajškovim v Črnolico so namreč znova poklicali reševalce, saj naj bi Silvo začel čudno govoriti, v ljubljanskem kliničnem centru pa naj bi ugotovili, da mu je v glavi počila žila oziroma naj bi šlo za strdek. Niso mu mogli več pomagati.

Po Gajškovi smrti so policisti potrdili, da obravnavajo sum kaznivega dejanja nasilništva in povzročitve hude telesne poškodbe, zaradi katere so ovadili dve osebi. »Eno z območja Šentjurja in drugo z območja Celja. O tretjem osumljencu še zbirajo podatke.« So pa pred dvema letoma dodali tudi stavek: »Za zdaj še ne moremo potrditi, ali je moški umrl zaradi posledic pretepa, saj na izsledke sodne obdukcije še čakamo.«
Na okrožno državno tožilstvo v Celju smo podali kazensko ovadbo zoper dve osebi.


Te dni pa smo izvedeli, da je bilo v zadevi zares obravnavano kaznivo dejanje. Policija je preiskavo že pred časom končala. »V omenjenem primeru smo na okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazensko ovadbo zoper dve osebi,« je sporočila uradna govorka celjskih policistov Milena Trbulin. Šele pred kratkim pa se je v tej zgodbi na celjskem okrožnem sodišču zaključila sodna preiskava, sodimo po odgovoru iz pristojnega tožilstva.

»V tej zadevi smo iz okrožnega sodišča v Celju po preiskavi 13. februarja 2019 prejeli spis. Državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta,« pojasnjuje vodja celjskih tožilec Ivan Žaberl.
Pristojni tožilec torej še ni odločil, ali in za katera kazniva dejanja bo obtožil Celjana in Šentjurčana, ki naj bi brutalno pretepla Silva Gajška. 
Deli s prijatelji