37 UDARCEV NI UMOR

S sekiro zmaličil soseda invalida, sodba vas bo šokirala

Objavljeno 13. junij 2018 17.03 | Posodobljeno 13. junij 2018 17.04 | Piše: Boštjan Celec
Slobodan Bobić sosedu tako rekoč odsekal glavo, a višji sodniki potrdili uboj.
»Ne govori, da sem ga ubil jaz, reci, da ga je ubil nekdo drug,« je naročil Bobić. FOTO: MARKO FEIST
LJUBLJANA – Stal je pred nemočnim invalidom brez ene noge, ki je bil v invalidskem vozičku, ter ga s sekiro tolkel po glavi in vratu. Delno mu je amputiral možgane in tako rekoč odsekal glavo. Toda, ali in koliko časa je žrtev med brutalnim napadom trpela? To je bilo vprašanje, ki pa med razčiščevanjem zločina ni prineslo nedvoumnega odgovora. Zato je tožilec Marko Godec decembra razočaran pospremil sodbo okrožne sodnice Špele Koleta, da je bil to, kar je zagrešil Ljubljančan Slobodan Bobić, uboj. »Če to ni bil umor na grozovit način, potem ga sploh ni,« je namreč menil Godec.
Bolečine in trpljenje niso presegali običajnega trpljenja, ki nastane pri vsakem uboju.

Višji sodniki pa so po nedavni seji o tej tragični zgodbi ocenili, da je Koletova ravnala popolnoma pravilno, ko ni uslišala tožilca, ki bi Bobića zaradi umora Jana Šoška obsodil na 27 let zapora, ampak je razsodila, da je šlo za uboj, ter mu je izrekla 12 let in pol zaporne kazni.

Očividki suvereni in prepričljivi

Bobić sicer ni priznal, da je 2. junija lani v Zalogu po sporu potolkel soseda Šoška. »Tega nisem storil. Bog mi je priča, da je to resnica,« je vztrajal ves čas postopka. Toda kaj, ko sta ga dve ženski videli, kako s sekiro tolče po nečem, zaradi visoke ograje pa resnici na ljubo ne tudi, po kom ali čem.
Ena je to videla s terase svoje hiše, druga pa s sedeža minibusa, in kot je na sodišču povedala ena od njiju, je Bobića res videla le od prsi navzgor: »V rokah je imel sekiro, s katero je zamahoval, po obrazu pa mu je špricala kri. Cak, cak, cak, je bilo slišati. Hudo je sekal, a nisem videla, po čem. Bil je v taki pozi, kot da bi sekal drva. Pomislila sem na psa, čeprav mi je zdaj jasno, da od enega kužka ne bi moglo biti toliko krvi.«
Posnetek klica na 113 je razkrival: »Lep pozdrav. Tule je en sosed čisto krvav, ne vem, ali koga kolje, ne vem, kaj se dogaja. Bobić se pišejo, Zalog, Delavska ulica, to so vrstne hiše. Vidim, da je ves krvav po obrazu. Ne vem, kaj ali koga je ubil. Gospod, tukaj se nekaj dogaja. Ne vem, kaj kolje. Ne vem.«
Če to ni umor na grozovit način, potem ga sploh ni.

Nad okrožno sodbo pa se je tudi zaradi tega, ker niti ena od prič ni videla, da bi Bobić udarjal ravno po sosedu, pritožila njegova zagovornica Maja Kristan. Predlagala je, da bi primer razveljavili in ga vrnili prvostopenjskemu sodišču v vnovično odločanje, ki naj bi moralo opraviti tudi rekonstrukcijo dogodka ter ugotavljati, ali in kaj sta ženski sploh lahko videli.
Toda tričlanski senat višjega sodišča jo je zavrnil. Tudi po mnenju pritožbenih sodnikov so bili namreč opisi obeh prič »suvereni, prepričljivi in doživeto podani, na lastne oči sta videli, da obtoženec v kritičnem času zamahuje s sekiro in da je močno okrvavljen. In nobenega razloga nista imeli, da bi ga po krivem bremenili.«
image
»Ne govori, da sem ga ubil jaz, reci, da ga je ubil nekdo drug,« je naročil Bobić. FOTO: MARKO FEIST

Za Bobića pa je bil še kako obremenjujoč tudi klic z njegove domače številke na 113 nekaj minut po zločinu. Še preden se je operater oglasil, je bilo namreč slišati glas moškega, ki pravi: »Al nemoj reči, da sam ga ja ubio, ti samo reci, da ga je netko drugi. Netko drugi da ga je ubio.« Bil je glas tistega, ki je Šošku vzel življenje, Bobića, torej.

Ni dvoma, da ga je ubil brutalno

Višji sodniki pa niso zavrnili le obrambe, tudi tožilca so; ta je sicer v pritožbi od njih pričakoval, da sodbo iz uboja spremenijo v umor ter Bobića kar sami obsodijo na 27 let zapora.
Ga je zabodla ali se je sam?
Še tako je bila pretkana, da je inscenirala klica na 112, medtem ko je oškodovanec stokajoče umiral, in prijavila samomor. Tudi s temi besedami v obrazložitvi je okrožno sodišče v Ljubljani decembra 23-letno Patricijo Cenček spoznalo za krivo uboja 30-letnega fanta Blaža Novaka. Sledilo je predlogu tožilstva in jo obsodilo na 13 let zapora. V tem primeru je za danes razpisana seja pritožbenega sodišča, po pričakovanjih se je namreč pritožila obramba Cenčkove oziroma njen odvetnik Dušan Csipö. Čeprav je bilo ob klicu Cenčkove na 112 slišati Blaževe besede »Pljuča si mi prebodla«, Cenčkova dejanja ni priznala in je vztrajala, da se je zabodel sam. Obramba višjim sodnikom v prvi vrsti predlaga, naj jo oprostijo uboja, v drugi in tretji pa, naj sodbo razveljavijo ali pa ji vsaj izrečejo milejšo kazen.

Umor na grozovit način je podan v primerih, ko storilec žrtev muči s tem, da ji povzroča hude telesne bolečine ali duševno trpljenje ... Nobenega dvoma ni, da je bil oškodovanec glede na uporabljeno sredstvo (sekiro) ter vrsto in način prizadejanih poškodb ubit na brutalen in skrajno zavržen način. Tej ugotovitvi z življenjskega in človeškega stališča ni mogoče oporekati. Vendar pa to tudi po oceni pritožbenega sodišča ne pomeni, da gre (tudi) za umor na grozovit način. Kot je pravilno ugotovilo sodišče prve stopnje, ni bilo z gotovostjo ugotovljeno in dokazano, da naj bi Šoško, preden je umrl, utrpel tako hude bolečine oziroma trpljenje, ki bi po intenziteti in trajanju presegalo običajno trpljenje, ki nastane pri vsakem uboju.
Za umor na grozovit način je treba po kazenskem zakoniku dokazati storilčevo brezčutnost, izživljanje in trpljenje oškodovanca, ki je večje od običajne bolečine (mučenje), vendar niti sodni izvedenec tega ni mogel potrditi, kakor tudi ne, katera od poškodb je bila smrtna. Tako ni mogoče ugotoviti niti, ali je bil Šoško še živ, ko je dobil vse te poškodbe, ali je umrl že po prvih udarcih.
image
O usodi Cenčkove bodo razpravljali danes. FOTO: MARKO FEIST

Dvanajst let zapora in pol je torej pravična kazen, sklenejo na višjem sodišču, sodba je s tem postala pravnomočna.Tožilstvo se bo z zahtevo za varstvo zakonitosti zagotovo zateklo na vrhovno sodišče. Kaj pa bo storila obramba? »Ne vem, o tem se s klientom še nisva pogovorila,« nam je povedala odvetnica Kristanova. 
Deli s prijatelji