TRAGEDIJA

S popadki so jo poslali na sprehod, sin umrl

Objavljeno 18. januar 2019 07.02 | Posodobljeno 18. januar 2019 07.06 | Piše: Aleksander Brudar

Emo Hozanović po pregledu v porodnišnici odslovili. Ko se je v bolečinah vrnila, otrokov srček ni več bil.

Ema je prepričana, da bi bil njen sin živ, če bi jo po pregledu obdržali v ambulanti. FOTO: Dejan Javornik
LJUBLJANA – »Ne bi se sprehajala po Ljubljani, če mi ne bi bilo tako rečeno.« Tako danes tisti ponedeljek, 18. aprila 2016, ki ji je za vedno spremenil življenje, podoživlja Ema Hozanović. Devetintridesetletna mama treh otrok še vedno ne more verjeti, da jo je do štiri kilograme težkega in 57 centimetrov dolgega sina ločil le en centimeter, kot pravi.
image
Ema je prepričana, da bi bil njen sin živ, če bi jo po pregledu obdržali v ambulanti. FOTO: Dejan Javornik

Odgovorni v ljubljanski porodnišnici namreč takrat, četudi je bila že osem dni čez predvideni rok poroda, niso ocenili, da bi potrebovala takojšnjo obravnavo. Kot je na sodišču pojasnila takratna predstojnica porodnišnice prof. dr. Nataša Tul Mandić, se po medicinski doktrini porod sproži od 10 do 12 dni po predvidenem roku, ko je maternični vrat odprt od tri do pet centimetrov (pri Emi je bil dva centimetra) in ko ima ženska redne popadke na pet minut. »Porod ni bil v aktivni fazi,« je še povedala. Zato so Hozanovićevo odpustili domov in ji naročili, naj se vrne na kontrolo čez dva dni.
image
Nataša Tul Mandić pravi, da osebje v porodnišnici 18. aprila ni ocenilo, da bi Ema potrebovala takojšnjo obravnavo. FOTO: Blaž Samec

In ravno tu je nastala težava, zaradi česar so se UKC Ljubljana, ZD Domžale in zavarovalnici, pri katerih imata ustanovi sklenjeno zavarovanje (Adriatic Slovenica za UKC Ljubljana in Zavarovalnica Triglav za domžalski zdravstveni dom) znašli na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi 96.000 evrov vredne tožbe družine Hozanović. Po 30.000 evrov zaradi smrti Kemala zahtevata zakonca Ema in Smail, vsak od njunih treh mladoletnih otrok pa po 12.000 evrov.
 

Šla je rodit, ne pa na pregled


Nosečnost četrtega otroka je po Eminem pripovedovanju potekala povsem normalno. Jeseni leta 2015 se je oglasila pri ginekologinji v ZD Domžale Tamari Goslar Žiberna. »Ko sem bila prvič pri njej, mi še ni določila predvidenega datuma poroda. Razmišljala je o dveh datumih, 8. in 10. april,« se je spominjala in dodala, da se je nato odločila za 10. april. Če bi se za osmega, bi bil, kot pravi prvotožnica, 18. aprila že deseti dan po predvidenem datumu in bi tako morda otroka še rešili. Edino, česar ne more razumeti, je, zakaj ginekologinja v materinsko knjižico ni zapisala, da je imela le dve žili v popkovnici. »Ne vem, ali bi me v porodnišnici drugače obravnavali, če bi vedeli, da ima otrok le dve žili.«
image
Kemala so pokopali v družinski grob. FOTO: osebni arhiv

Goslar Žibernova ji je odgovorila, da tega ni zapisala, ker je ni želela po nepotrebnem obremenjevati. »Pri teh, ki imajo le dve žili, so pogoste napake ledvic, srčne napake, napake hrbtenice,« je razložila in dodala: »Plod je dobro rasel. Količina plodovne vode je bila primerna, CTG je bil v redu. Nikoli se ni ugotovilo, da bi se s plodom kaj slabega godilo. Nikoli ni bilo znaka, da bi bilo kaj narobe s posteljico.« O določenem predvidenem datumu poroda pa se je vprašala, ali bi lahko že to, da je nekoliko dlje razmišljala o njem, šteli že kar za napako.
Nisem vedela, da je bil moj otrok že takrat mrtev. Hodila sva naokoli in jaz sem nosila mrtvega otroka.


Ko je bila Hozanovićeva v četrtek, 14. aprila 2016, pri ginekologinji, še ni bila odprta. Zdravnica ji je svetovala, naj gre, če bo imela težave, že v nedeljo na pregled v porodnišnico. Če bo vse v redu, pa v ponedeljek dopoldne. V ponedeljek so se ji, kot pravi Hozanovićeva, že začeli popadki, a neredni. V Ljubljano je šla rodit in ne na pregled. Tam je dala vodo, v kateri je opazila kapljico krvi, a jo je sestra pomirila, da je to normalno. Opravili so pregled s CTG-napravo, ki naj ne bi delovala v redu, čeprav je Tul Mandićeva na sodišču zatrdila, da je bil CTG-zapis »šolsko lep«. Otroka je čutila, »da je migal«, je pa bil »malo zaspan«, zaradi česar jo je babica malo pritiskala po trebuhu.
 

Podrl se ji je svet


Sledil je pregled pri specializantki ginekologije in porodništva Evi Torkar, ki se je nato posvetovala s specialistko ginekologije in porodništva Senko Imamović Kumalić. Ko se je Torkarjeva vrnila k Emi, jo je, kot trdi, najprej vprašala, koliko časa potrebuje od Ihana, kjer živi, do Ljubljane. Odgovorila ji je, da z avtomobilom okoli pol ure. »Malo se sprehodite in pridite, ko bodo popadki na pet minut,« ji je, kot se Ema spominja, svetovala Torkarjeva.
18.
aprila 2016 je Ema rodila mrtvega otroka.


»'Ali bo to hitro?' sem jo vprašala. Samo prikimala mi je. Tako se je končalo,« dodaja Hozanovićeva. Z možem sta nato vsa začudena šla peš po Ljubljani. Ema je imela ves čas neredne popadke, tako da jo jo je moral mož podpirati. Okoli pol štirih popoldne so bile bolečine že tako neznosne, da sta se spet odpravila v porodnišnico. Takoj so jo dali na CTG, a tokrat ni pokazal odziva otroka. »Podrl se mi je svet. Šla sem ven in možu rekla, da je dete mrtvo. To je bilo za mene najhujše v življenju,« je povedala na sodišču. »Nisem vedela, da je bil moj otrok že takrat mrtev. Hodila sva naokoli in jaz sem nosila mrtvega otroka,« je v joku pripovedovala prvotožnica.
Premajhna posteljica
Kot sta zakonca Hozanović že junija 2016 razlagala za Novice, je v obdukcijskem listu navedeno, da je vzrok Kemalove smrti najverjetneje to, da sta bili v popkovnici le dve žili in ne tri, kot naj bi bilo običajno. Na razgovoru v porodnišnici pa so jima dejali, da je za smrt otroka najverjetneje kriva premajhna posteljica in da tega pred porodom na noben način ne bi mogli predvideti.


Da je dopoldne ravnala pravilno, je sodišču zatrdila Torkarjeva. Povedala je, da je Ema ob pregledu tožila o bolečinah, a ne zaradi popadkov, ampak v križu. To, kar je čutila prvotožnica, je bil le »premik otroka, ko se nasloni na trebušno steno. Nisem ugotavljala indikacij za urgentni sprejem v bolnišnico,« je ocenila njeno stanje in pojasnila, da je Emo poslala domov in ji povedala, naj se vrne, če se bodo pojavile težave. Lahko pa gre na sprehod, a naj ne pretirava. In da ji, glede na to, da je iz Ihana, ni treba čakati na redni pregled, ampak naj pride takoj, ko se bodo začeli popadki. Če bi imela podatek o dveh žilah v popkovnici, bi bila pozornejša in bi to povedala nadzorni specialistki. 
Deli s prijatelji