BRUTALNI NAPAD

Roparjeva žrtev umrla, še preden so ga obsodili

Objavljeno 16. oktober 2018 21.27 | Posodobljeno 16. oktober 2018 21.35 | Piše: Boštjan Celec

Ervin Hudorovac pretepel 89-letnico in njeno zaostalo posvojenko. Izreka kazni, 6 let in 9 mesecev zapora, Anđelina Osterman ni dočakala.

Mrkonjić je priznal, da je bil stražar.
Koper – Epilog kazenskega postopka je za 89-letno oškodovanko Anđelino Osterman prišel prepozno, saj je umrla, še preden so njenega skorajšnjega krvnika pravnomočno poslali za zapahe. Tridesetletni Ervin Hudorovac bo zaradi brutalnega napada na ženico in njeno 49-letno duševno zaostalo posvojenko Vesno sedel šest let in devet mesecev, je prvostopenjsko sodbo potrdila pritožbena instanca, so nam sporočili z okrožnega sodišča v Kopru. V zadevi je sicer vložena zahteva za varstvo zakonitosti, a je ni vložilo tožilstvo, čeprav je v zaključnih besedah za kočevskega Roma predlagalo še za skoraj leto dni strožjo kazen.

Priznal le, da je bil v hiši

Osmega februarja lani se je v Barižonih nad Ankaranom odvijala drama. Bil je večer, Anđelina in Vesna sta se že odpravili k počitku. Nenadoma sta se v njunem domu pojavila neznanca. Anđelina je spoznala, da gre za vlomilca. Uspelo ji je poklicati na 113 in povedati naslov, potem pa je eden od moških prerezal telefonsko žico. Iz kratkega posnetka klica na policijo je slišati ženskine krike in vpitje moškega: »Šuti, šuti!​»

image
Kočevski Rom je v Preserjih pretepel in oropal Alojzija. FOTO: MARKO FEIST

Potem je začelo padati. »Eden je Vesno z glavo butal ob tla in jo brcal v spodnji del trebuha. Vse je bilo v hipu krvavo. Potem je tepel še mene in mi vzel uhan. Prepričana sem bila, da naju bodo ubili,« se je spominjala Anđelina. »Bala sem se, da bo Vesna umrla. Zelo sem bila žalostna,« je še povedala sodnikom. K sreči so bili policisti hitri, »saj če bi prišli le dve minuti pozneje, bi bili obe mrtvi«. Vesna pa je dejala, da jo je eden od roparjev z raztrgano rjuho tako tesno zvezal, »da me niti policisti niso mogli odvezati«.

Kako brutalno sta bili pretepeni, priča podatek, da je Anđelina utrpela zlom desne nadlahtnice, zlom leve mečnice ter udarnino desne rame in levega kolena, Vesna pa več zlomov obraznih kosti ter obsežne otekline in podplutbe levega dela obraza.
Prvi ropar je bil Hudorovac, drugi kočevski Rom Marjan Brajdič, policisti so ju ujeli na kraju zločina, pri njiju pa našli Anđelinin uhan in nekaj Vesninih prstanov. V vlogi stražarja pred vlomljenimi vhodnimi vrati je stal Ankarančan Slaviša Mrkonjić, ki je sicer pobegnil, a so tudi njega kaj kmalu aretirali.

image
Kočevski Rom je v Preserjih pretepel in oropal Alojzija. FOTO: MARKO FEIST

Brajdič in Mrkonjić sta krivdo priznala; prvi je bil zaradi ropa in dveh povzročitev hude telesne poškodbe obsojen na pet let zapora, stražar Mrkonjić pa zaradi pomoči pri ropu na leto in sedem mesecev.

Edino, kar je Hudorovac priznal, je bilo, da je bil februarskega večera lani res v Anđelinini in Vesnini hiši, tja naj bi ga zvabil Brajdič, češ da gresta po neko mašino. Sicer pa je bil njegov zagovor popolnoma neprepričljiv, ob koncu okrožnega sojenja je celo glasno obžaloval tisto, kar naj bi storil Brajdič. V hiši namreč sam naj ne bi videl ali slišal ničesar, kaj šele da bi koga pretepal. Tudi to, da naj bi bil »Šuti, šuti!« njegov vzklik, je zanikal, ko pa ga je okrožni sodnik Matej Štros pozval, naj glasno ponovi ti besedi, ju je bolj ko ne zašepetal. Od kod kri obeh žensk na njegovih oblačilih? Ko je poskušal skozi okno v kuhinji zbežati iz hiše, je padel na njiju, si je izmislil.

Kri naj bi nanj prišla, ko je med poskusom bega padel na ženski.

Sedel bo skoraj sedem let, za okrožnim namreč niti višje sodišče ni verjelo njegovi zgodbi. Anđelina in Vesna, ki sta ju po ugotovitvah obeh sodišč pretepala oba roparja, sta se po grozljivi izkušnji odselili v Dalmacijo. Njun pooblaščenec, odvetnik Franc Mesar, je v kazenskem postopku od storilcev v Vesninem imenu zahteval 25.000, v Anđelininem pa 20.000 evrov odškodnine. Napotili so ju na pot pravde, a civilnega postopka ne bo, nam je povedal Mesar. Anđelina je tako ali tako umrla še pred koncem prvostopenjskega kazenskega sojenja. N
45 tisočakov odškodnine ne bosta dobili.
Deli s prijatelji