TRAGEDIJA NA CESTI

Roka in Aleša ni bilo v službo

Objavljeno 08. januar 2019 07.08 | Posodobljeno 20. maj 2019 15.18 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda, Lovro Kastelic

Voznico je na cesti, kjer je bilo 2 ali 3 cm snega, zaneslo. Umrla sta sopotnika v njenem avtu, peljali so se v službo v Črnomelj.

Hyundai je dobil bočni udarec. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
KOČEVSKE POLJANE – V noči na ponedeljek je Dolenjsko, kot so napovedovali tudi vremenoslovci, pobelil sneg. Snežinke so začele naletavati proti jutru in okoli petih zjutraj je močno snežilo na območju Dolenjskih Toplic, Podturna in Kočevskih Poljan. Kakšna dva centimetra snega je bilo na cesti, ki vodi proti Beli krajini, morda centimeter več. Cesta je bila bela, niti kolesnice se niso videle, saj prometa skorajda ni bilo. In prav zasnežena in spolzka cesta je botrovala tragični prometni nesreči, ki je zahtevala dvoje življenj.
image
Hyundai je dobil bočni udarec. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Počilo je nekaj minut po peti uri na cesti Podturn–Črnomelj, v delu ceste, kjer začne ravnina prehajati v dolg desni ovinek, med Kočevskimi Poljanami in Podturnom pri Dolenjskih Toplicah. Z osebnim avtom hyundai so se proti Črnomlju v službo peljali štirje, a avto je pred ovinkom začelo zanašati v levo.

»Voznica hitrosti svojega vozila ni prilagodila stanju vozišča, ki je bilo v danem trenutku zasneženo. Začelo jo je zanašati in zapeljala je na nasprotni pas v trenutku, ko je od Črnomlja pripeljal voznik osebnega vozila znamke Dacia. Vozili sta silovito trčili. V dacio je trčil še en udeleženec prometne nesreče, voznik osebnega avta znamke Volkswagen. Žal sta umrli dve osebi,« je ugotovitve policistov strnil Željko Zrilič, vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto.
image
Željko Zrilič s Policijske uprave Novo mesto je predstavil izsledke policistov. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

V nesreči sta umrla dva sopotnika v hyundaiu, ki sta sedela na desni strani, in sicer 41-letna Rok Ule z Dvora in Aleš Vidic iz okolice Ivančne Gorice, 44-letna voznica B. R., povzročiteljica nesreče, je bila lažje poškodovana, prav tako še trije udeleženci nesreče, tako da so jih šest odpeljali v novomeško bolnišnico. Štirje poškodovani so bolnišnico še istega dopoldneva zapustili, dva sta ostala na zdravljenju, a njune poškodbe niso hude.
image
Svečka je gorela v spomin na Aleša.

Kot so ugotovili policisti, noben udeleženec ni bil pod vplivom alkohola, vsa vozila so imela zimsko opremo, svoje delo pa so opravili tudi cestarji, ki so to cesto posipali ob 22. uri. A dejstvo je, da prometa tam ponoči ni bilo kaj dosti in sol verjetno še ni delovala. »Lani so ceste na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju zahtevale 13 žrtev, letošnje leto se je slabo začelo, zato apeliramo na vse, naj spoštujejo cestnoprometne predpise, hitrost pa prilagodijo stanju vozišča, prometnim razmeram na cesti in ne nazadnje tudi svojim sposobnostim,« je poudaril Zrilič.
 

Navduševal kot Vindy


Cug v narečju pomeni pritrkovalsko vižo. Tistemu, ki ga še niso pokopali, so pritrkovalci vselej namenili cug. V opomin, da nekoga ni več med nami. To počno še danes. »Takrat na oba zvonova zvonimo naenkrat,« nam je v tistem razložila Darinka Kavšek in šla pozvat svojega moža, naj gre počasi zvonit.
Pri Akrapoviču je imel pod seboj skupino prek 60 delavcev. Bil je izvrsten in spoštovan preddelavec.


Kavškovi iz Malega Črnelega skrbijo, da se tudi iz njihove cerkvice sv. Marjete zasliši zvonenje ob žalostni uri, opravilo, ki si ga tudi včeraj zagotovo ni želel prav nihče. Še posebno ne Kavškovi, ki so nesrečnega Aleša Vidica odlično poznali in ga kot sosedje spremljali od mladih nog.
Dobro ga je poznal tudi Peter Kavšek, ki nadaljuje družinsko poslanstvo – kovinostrugarstvo. Zazrl se je proti prelepi Vidičevi hiši ter se zamislil: »Neverjetno, Aleš je bil resnično priden krajan. Samo poglejte to prelepo hišo, ki jo je zgradil iz čiste nule in iz stare ter že krepko dotrajane spočel takšno vilo!«
image
Cesta je bila več ur zaprta. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Menda se je učil za kuharskega pomočnika, naposled pa mu je brez vsakršnih šol uspelo kar pri Igorju Akrapoviču. Zraven je bil, kot smo izvedeli, že ob samih začetkih, ko so se Akrapovičevi vrhunski izpušni sistemi šele rojevali v neki ivančnogoriški garaži nedaleč stran in jih je svet šele dobro spoznaval. Zdaj in toliko let pozneje je imel pri Akrapoviču pod seboj skupino, smo izvedeli, več kot 60 delavcev. Bil je izvrsten in spoštovan preddelavec.
13 žrtev so lani vzele ceste na Dolenjskem.


Že v času, ko se je proizvodnja tega podjetja preselila iz Ivančne Gorice v Črnomelj, se je Peter zbal za vse fante, ki so imeli šiht dotlej tako rekoč pred nosom, poslej pa so se morali dan za dnem voziti po nevarni partizanki, kot se reče cesti med Žužemberkom, Podturnom in Črnomljem, vstajati ob štirih zjutraj in se voziti družno po skupinah. »Že od vsega začetka, ko so se začeli voziti tja v Črnomelj, sem se bal, da se bo komu kaj zgodilo, nekako sem si kar predstavljal, da se bo nekoč zgodilo res kaj tragičnega.«

Žal so se črne slutnje uresničile, zgodilo se je prav nekomu iz njegove vasi, Alešu Vidicu, ki ga poznajo kot Vindyja, s tem imenom je kot didžej dolga leta navduševal v ivančnogoriškem Prince pubu. »Ravno si je nekako uredil družinsko življenje, vse se mu je poklopilo, zdaj pa tole.«
Sporočilo iz Akrapoviča
Na vest o hudi prometni nesreči so se odzvali tudi iz podjetja Akrapovič, d. d. »Tragični dogodek je pretresel prav vse sodelavce v podjetju, naše misli pa so usmerjene predvsem na svojce obeh smrtno ponesrečenih,« je sporočil Mitja Reven, predstavnik za odnose z javnostmi podjetja, ki je v ponedeljek ostalo brez dveh odličnih sodelavcev in prijateljev, ki ju bodo v kolektivu še kako pogrešali.


Kakšno kalvarijo sta morali preživljati včeraj, smo sočustvovali, šele njegova izvoljenka Petra, ki je nenadoma ostala brez najnujnejše opore njuni petletni deklici, ter Aleševa mama Roza, ki je po prezgodnji smrti svojega moža zdaj izgubila še najmlajšega izmed svojih petih otrok.
Prvi delovni dan po praznikih je podjetje Akrapovič nenadoma izgubilo dva odlična delavca. Ob 41-letnem Alešu se je v smrtonosnem vozilu peljal še njegov vrstnik in oče dveh otrok Rok Ule, doma z Dvora.
 
Deli s prijatelji