EKSPLOZIJA PLINA

Rešil ženo, sam pa umrl

Objavljeno 23. januar 2019 09.48 | Posodobljeno 23. januar 2019 09.49 | Piše: Oste Bakal

Slab mesec po eksploziji plina so bile poškodbe usodne za Bojana Kološo. Posledice požara odstranjevalo tudi osebje murskosoboške urgence.

Drago Ivanič je med prvimi pritekel na pomoč Pevčevim. FOTO: Oste Bakal
MORAVSKE TOPLICE – V slovenskem zdravstvu je marsikdo pripravljen pomagati tudi zunaj svojega delovnega časa, kar so potrdili zaposleni v urgentnem centru murskosoboške bolnišnice. Spet so namreč pokazali, da imajo veliko srce, saj ob službi pomagajo tudi v svojem prostem času.

image
Na urgentnem centru murskosoboške bolnišnice pomagajo tudi v svojem prostem času.

Če že prej ne, smo o njihovi človekoljubnosti slišali potem, ko je slaba polovica od skupno 43 zaposlenih v omenjenem urgentnem centru konec lanskega leta odhitela v Filovce v občini Moravske Toplice, kjer so pomagali 58-letnemu invalidu Antonu Ošlaju, ki sam skrbi ne le za kmetijo, ampak tudi za bolno in prav tako invalidno 85-letno mamo Kristino.

Ošlaju je namreč 16. avgusta lani celotno kmetijo s hlevi vred uničil požar. Da ga ne bi zeblo, so poskrbeli prostovoljci iz UC SB Murska Sobota in mu pod streho spravili okoli 15 kubičnih metrov drv. Najprej so jih nasekali v gozdu, jih pripeljali do hiše, nažagali na ustrezno dolžino, razklali in še lepo zložili.
 

V soboto se je še veselil, v nedeljo žaloval


Pa to sploh ni vse, saj so tudi minulo soboto sodelavci iz UC SB Murska Sobota znova, to pot na pobudo Romane Rotdajč, dr. med., in sodelavke Ksenje Mesarič strnili vrste in priskočili na pomoč Juretu Pevcu iz Bogojine, njemu je razdejanje v hiši povzročila eksplozija plina iz jeklenke. Juretova mama Klara je medtem začasno nameščena na negovalnem oddelku, in sicer po hudi opeklinski poškodbi v omenjeni eksploziji. Jure, ki so mu pomagali domači gasilci in sosedje, je še vedno sam v hiši in je zanj pomoč medicinskega osebja prišla kot naročena.

image
Ošlaju so prostovoljci iz UC SB Murska Sobota nasekali 15 kubičnih metrov drv.

Zaposleni so namreč pomagali pri odstranjevanju ožganega pohištva, polaganju laminata in čiščenju. Nekateri sodelavci, ki se fizično niso udeležili akcije, so prispevali prispevke v obliki manjših gospodinjskih pripomočkov in drobne opreme, uredili so tudi kuhinjo. Delavci v pralnici bolnišnice so poskrbeli za pranje in čiščenje vseh oblačil, ki so bila v hiši v času eksplozije in so še uporabna. S prepoznavanjem človeške stiske in prostovoljno pomočjo so vsi akterji UC SB Murska Sobota torej že spet pokazali svojo srčnost in humanost.

image
Jure Pevc je v nedeljo izvedel tragično novico.

Če so Jureta Pevca še v soboto razveselili zaposleni v bolnišnici, pa je že naslednji dan prav tako iz soboške bolnišnice prišla nova, tokrat tragična novica. V 68. letu je umrl njegov očim Bojan Kološa, ki je bil tako kot njegova mama Klara hudo ranjen v eksploziji, ta se je zgodila že v petek, 28. decembra lani. Vse odtlej je bil nesrečni Bojan v murskosoboški bolnišnici.
 

Zagoreli so ji lasje


Kaj se je pravzaprav zgodilo na zadnji petek v lanskem letu, ko je ob 21.17 v njihovi kuhinji eksplodiral plin? Uradno poročilo pravi, da so gasilci PGD Bogojina pogasili začetni požar in zasilno zaprli okna in vrata, ki jih je eksplozija uničila. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, lastnica hiše Klara Pevc in njen zunajzakonski partner, ki je bil mimogrede tudi sam gasilec. Oba so reševalci nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer so ju nujno medicinsko oskrbeli. Kološa je tam ostal, Klaro pa so nemudoma prepeljali v UKC Maribor.

28. decembra je eksplodiral plin.

Oba sta namreč dobila hujše opekline po telesu, nesrečni ženski so zagoreli lasje, pred najhujšim jo je rešil prav partner.
Policisti so za nameček ugotovili, da je nastalo za 20.000 evrov materialne škode. Kot nam je povedal dolgoletni gasilski funkcionar PGD Bogojina in GZ Moravske Toplice Drago Ivanič, ki je tudi sosed nesrečne družine in je med prvimi pritekel na pomoč, je najverjetneje zagorel dovod plina iz jeklenke do gorišča. Zato je tudi eksplodiral plin, kar je imelo za posledico veliko uničenje v skromnem domu Pevčevih.

Še bodo pomagali

Kot pravi Marija Zrim, glavna medicinska sestra v urgentnem centru soboške bolnišnice, ki je na novo odprt od leta 2015, zaposleni – gre večinoma za mlajše medicinske sestre in tehnike – vsako leto v predbožičnem času, kar ni strogo pravilo, pripravijo dobrodelno akcijo za koga, ki ga med svojim delom srečujejo in vidijo, da res potrebuje pomoč. Komu bi pomagali, predlagajo zaposleni. Tako so že leta 2016 pomagali varni hiši, naslednje leto brezdomcem, lani Ošlajevim iz Filovcev, dober mesec pozneje še Juretu Pevcu v sosednji Bogojini. »Med svojim delom srečamo veliko ljudi in eni imajo res posebno nesrečo. Med njimi sta bila tudi Anton iz Filovcev in zdaj Jure iz Bogojine, saj sta mami obeh pogosto pri nas. In ko spoznamo, da je pomoč res potrebna, če jim le lahko malo pomagamo – ne finančno, saj nimamo denarja, razen mogoče za kakšno malico, ampak bolj s fizičnim delom –, nam je to v veselje, pomoči potrebnim pa precejšnje upanje,« je dejala Zrimova, ki dodaja, da bodo tudi v bodoče, ko bo to le mogoče, priskočili na pomoč tistim, ki so pomoči potrebni.

Takrat smo izvedeli, da gre za silno skromno, pridno in delavno družino, poleg poškodovanih partnerjev, ki sta končala v bolnišnici, je zraven seveda še sin Jure, ki je ostal doma in so mu gasilci pomagali vsaj začasno zakrpati okna in vrata, da ne bi novega leta dočakal na prepihu in mrazu. 
Deli s prijatelji