PREISKAVA

Reševali psa, fasali policijo

Društvo srce za bulle na lastno pest odpeljalo Luxa. Vrnili so ga lastniku, primer zdaj preiskuje policija.
Fotografija: Osemletna Luna ter večji in starejši 13-letni Lux sta v boksu večinoma samevala. FOTO: Društvo srce za bulle
Odpri galerijo
Osemletna Luna ter večji in starejši 13-letni Lux sta v boksu večinoma samevala. FOTO: Društvo srce za bulle

POLZELA – Člani Društva srce za bulle, ki pomagajo zavrženim, brezdomnim in tistim živalim, ki živijo v zelo slabih razmerah, so se nedavno zavzeli za dva psa, Luxa in Luno, ki sta bila v večjem boksu na Polzeli večinoma sama, hranili pa naj bi ju, a zgolj občasno, kar sosedje. Za nameček naj bi bil starejši Lux v zelo slabem zdravstvenem stanju.

»Solze so nam šle v oči, ko smo ga videli, in nemudoma smo obvestili veterinarsko inšpekcijo,« nam je povedal Vinko Žigert, eden od članov društva. Simon Mihorič, prav tako član, je lastnika psov, ki naj bi se pred časom odselil, o njihovem obisku obvestil in mu povedal, da če zanju ne bo ustrezno poskrbel, ju bodo odpeljali oni. Na veterinarsko inšpekcijo je romala prijava, a ker se v 24 urah ni zgodilo nič, so člani društva psa sami odpeljali v eno od veterinarskih ambulant v Celju, da so starejšega Luxa tam oskrbeli.

Kot je razvidno iz poročila veterinarja, Lux ob prihodu ni mogel stati na zadnjih nogah, kaj šele hoditi, ob odpustu pa je opotekaje vendarle hodil. Veterinar je odsvetoval vrnitev psa v okolje, iz katerega je bil odvzet. In dodal, da je ob ustrezni terapiji veliko možnosti, da se Luxu stanje izboljša. Zato je eden od članov društva psa odpeljal k sebi in bil pripravljen zanju ustrezno poskrbeti.

Tu pa se je zadeva zapletla, saj je lastnik (kljub trudu nam z njim ni uspelo stopiti v stik, da bi povedal svojo plat zgodbe) dosegel, da so mu inšpektorji oba vrnili. Člani društva niso skrivali razočaranja, češ, kako je kaj takega sploh mogoče. Kaj se je dogajalo, so nam podrobno pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Po mnenju društva za psa ni bilo ustrezno poskrbljeno. FOTO: Društvo srce za bulle
Po mnenju društva za psa ni bilo ustrezno poskrbljeno. FOTO: Društvo srce za bulle

Prva prijava februarja

Tam so prijavo zaradi domnevno neustreznih pogojev reje psa prvič prejeli sredi letošnjega februarja. »V prijavi je bilo navedeno, da naj bi šlo za dva psa in mačke, ki naj bi jih lastnik zapustil, ker se je odselil. Uradna veterinarka je ob ogledu ugotovila, da gre za dva psa, in sicer 13 let starega Luxa, mešanca, in psico Luno, prav tako mešanko, staro osem let, oba sta bila cepljena proti steklini. Lastnik ob ogledu ni bil prisoten, sta pa imela psa na voljo vodo, tri posode s hrano pa so bile prazne,« pojasnjujejo na upravi. Veterinarka je lastnika znova obiskala čez slab mesec, takrat se je lastnik z obema ravno vrnil s sprehoda. Povedal je, da ju izmenično hranita z nekdanjo partnerico, veterinarka pa ni našla razlogov za ukrepanje,« pojasnjujejo na upravi.

Veterinarski inšpektorji so ponovno prijavo prejeli julija, ko se je veterinar odpravil na ogled in ugotovil, da starejši Lux res težje vstaja, oba pa sta imela na voljo hrano in vodo. Dan po obisku je veterinar z lastnikom psov opravil telefonski razgovor in odredil, da mora Luxa odpeljati na pregled v veterinarsko ambulanto in ga seznaniti z ugotovitvami pregleda in morebitno predpisanimi terapijami. Lastnik je povedal, da je Lux od februarja na protibolečinski terapiji zaradi bolečin v nogah in da bo v kratkem oba psa tako ali tako preselil na drugo lokacijo.

A že naslednji dan je veterinarja po telefonu obvestil, da so mu člani Društva srce za bulle starejšega psa odvzeli iz pesjaka brez njegove vednosti in ga odpeljali v veterinarsko ambulanto v Celju. In še, da bo na policijo podal kazensko ovadbo zaradi odtujitve njegove lastnine. Policisti so psa našli v veterinarski ambulanti v Celju, ga odvzeli in vrnili lastniku, ta ga je takoj odpeljal na veterinarsko postajo v Žalcu, kjer ima Lux že od leta 2010 kartoteko. Iz nje je razvidno, da je lastnik za Luxa od leta 2010 sedemkrat poiskal veterinarsko pomoč, nazadnje je protibolečinska zdravila zanj kupil februarja letos. Do februarja, ko je bila dana prijava, zoper lastnika niso vodili nobenega postopka, ki bi se nanašal na zanemarjanje živali. Dodatno so veterinarji izvedli nadzor na novem naslovu, kamor je lastnik odpeljal psa 23. julija, in tam ugotovili, da imata tako Lux kot Luna primerne razmere za bivanje in primerno oskrbo, zdravstveno stanje pa se Luxu po prejeti terapiji izboljšuje.

A zgodba še nima epiloga, saj se s tem primerom ukvarjajo tudi policisti; kot je za Slovenske novice povedal Božidar Pezdevšek, vodja Operativno komunikacijskega centra na Policijski upravi Celje, žalski policisti preiskujejo tako sum tatvine oziroma protipravne prilastitve psa članov Društva za srce bulle, kar je prijavil lastnik, kot tudi morebitni sum mučenja živali, za kar so lastnika ovadili člani društva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije