Pustil sled, ropal pa ni

Miljan Božilov je rokoval s predmeti, ki so jih odkrili na kraju ropa.
Fotografija: Udarili so v prodajalni Slowatch v Čopovi ulici v Ljubljani. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Udarili so v prodajalni Slowatch v Čopovi ulici v Ljubljani. FOTO: Igor Mali

Roparji, ki so 20. junija lani ob 18.07 vkorakali v Slowatch v Čopovi ulici v Ljubljani in odnesli vrsto dragocenih ur, so za seboj v prodajalni in drugod po centru mesta puščali kopico predmetov, na katerih je bilo vse polno bioloških sledi. Na podlagi teh so izsledili tudi 33-letnega Beograjčana Miljana Božilova, ki mu očitajo, da je rop zagrešil skupaj z rojakom Nebojšem Kurtešijem, tega iščejo s tiralico, in s še enim neznanim sostorilcem. Takrat je storilcem vrata odprl varnostnik Peter B., eden od njih pa je v njega uperil pištolo in ga z ukazom »get down!« (na tla) poslal na tla. Razbili so vitrine z dragimi urami in zbežali s 17 hubloti in 31 breitlingi v skupni vrednosti natanko 262.174,33 evra.


Za seboj puščali dokaze


Že v prodajalni Slowatch so za njimi ostale ena od sekir, ki so ju uporabili za razbijanje vitrin, majica in Lidlova vrečka. Včeraj si je sodni senat med drugim ogledal vrsto fotografij teh in drugih predmetov, ki so jih roparji puščali za seboj po Ljubljani. V prodajalni je ostal tudi železni klin, ki so ga postavili pod vrata. V bližnjem smetnjaku v Wolfovi ulici je ostala modra srajca z zgovornim napisom »we are aggressive« na rokavu (agresivni smo), v bližnjem Knafljevem prehodu, skozi katerega so jo očitno ucvrli proti Slovenski cesti, pa so našli še eno od čelad, lasuljo in plastično pištolo.

Miljanu Božilovu sodijo za rop, enega roparja iščejo, tretji je neznan. FOTO: Marko Feist
Miljanu Božilovu sodijo za rop, enega roparja iščejo, tretji je neznan. FOTO: Marko Feist


V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) so ugotovili, da je več sledi neuporabnih, jim je pa kljub temu uspelo izločiti nekaj DNK-sledi. V bazah številnih evropskih držav ni bilo zadetkov, sreča se jim je nasmehnila, ko so jim iz Srbije sporočili, da v svoji bazi hranijo biološko sled, ki pripada Božilovu. Ta se je v past ujel kar sam, saj se je 29. septembra lani pripeljal na mejni prehod Obrežje in hotel vstopiti v Slovenijo. To se je tudi zgodilo, a ker so na meji ob preverjanju njegovih dokumentov zazvonili alarmi, se naprej ni odpeljal z BMW-jem, temveč s policijskim vozilom naravnost v pridržanje in pozneje v pripor.
Pri nas so mu še enkrat vzeli bris in NFL je, kot smo slišali včeraj ob branju njihovih poročil na sodišču, z »veliko verjetnostjo« ugotovil, da ena od bioloških sledi na papirnati vrečki in na eni od sekir pripada prijetemu osumljencu. A kot je tudi včeraj opozoril njegov zagovornik, odvetnik Žiga Klun, mnenje, ki povrhu govori le o verjetnosti, še ne dokazuje, da je bil obtoženi tudi na kraju kaznivega dejanja. »Iz teh mnenj ne izhaja starost bioloških sledi in v zvezi s tem sem že predlagal sodnega izvedenca,« je poudaril. Klun je opozoril prav na primer ropa Malalana izpred nekaj let, o katerem pišemo v članku zgoraj. S predmeti bi namreč obtoženec lahko rokoval tudi kdaj v preteklosti. Kot smo slišali ob branju poročil NFL, so na čeladi recimo našli kar tri različne biološke sledi, ena je pripadala ženski.


Ogledoval si je teren


Sodnica Urška Zorko je včeraj predvajala videoposnetke varnostne kamere iz prodajalne, na katerih pa se Božilova, tudi če je ropal, ne da prepoznati. Kot je bilo videti, si je eden od roparjev – šlo naj bi za tretjega, neznanega pajdaša – že prejšnji dan v Slowatchu ogledoval teren in tam prebil dolgih 25 minut ter si ogledoval ure in o njih spraševal prodajalca, nekaj pa jih je tudi pomeril. Ob samem ropu pa so kamere zabeležile tri storilce, ki so vstopili. Prvi, ki je imel na glavi lasuljo in najdeno modro srajco in naj bi bil ta, ki si je prejšnji dan ogledoval ure, je izvlekel pištolo, sledila pa sta še dva, ki sta imela na glavi poveznjeni čeladi, v rokah pa sta držala sekiri, s katerimi sta se lotila vitrin. Varnostnik in prodajalka sta bila ves čas na tleh, vsega pa je bilo konec že v minuti, tako da ropa ni preprečila niti dimna zavesa, ki se je medtem sprožila.

Odvetnik Žiga Klun meni, da imajo napačnega človeka. FOTO: Marko Feist
Odvetnik Žiga Klun meni, da imajo napačnega človeka. FOTO: Marko Feist


Božilov se na sodišču ne zagovarja, njegov odvetnik Klun meni, da se tudi nima za kaj, saj so po njegovem policisti aretirali napačnega človeka, ki z vsem ni imel nič. »Pogosto sem prihajal k vam in nikoli nisem imel težav. V Sloveniji imam veliko prijateljev, njih sem obiskoval, partnerica ima sorodnike v vaši državi. V Slovenijo sem prihajal tudi, ker sem iskal zaposlitev kot voznik kamiona ali bagra. V Srbiji je položaj težek,« je že prejšnjič le pripomnil obtoženec in potožil, da prek svojega podjetja kot bagrist zasluži le med 500 in 1000 evri na mesec. Sojenje se nadaljuje 22. maja, ko naj bi na prostor za priče stopila prodajalka in varnostnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije