STRAŠNO

Pustil je poslovilno pismo: s kladivom po ženi, nato sodil sebi

Objavljeno 11. julij 2018 12.56 | Posodobljeno 11. julij 2018 12.56 | Piše: Aleksander Brudar
Tragedija na ljubljanskih Prulah se je zgodila potem, ko naj bi 85-letnica izvedela, da je hudo bolna 87-letniku ni bilo več pomoči.
Ob prihodu policistov je bila Petkovškova še živa in so jo s hujšimi poškodbami glave odpeljali v UKC Ljubljana.
LJUBLJANA – »Bil je cenjen profesor, perfekten človek.« S temi besedami je svojega profesorja Zdravka Petkovška opisal eden izmed njegovih nekdanjih študentov, ki ni mogel verjeti novici, da je 87-letnik v ponedeljek v poznopopoldanskih urah najprej z udarcem po glavi s kladivom poskušal vzeti življenje 85-letni ženi Meti Petkovšek, nato pa je sodil sebi.

Petkovšek je bil med letoma 1974 in 1992 redni profesor in vodja katedre za meteorologijo, bil je tudi eden od ustanovnih članov Društva meteorologov Slovenije, to je bilo ustanovljeno 1. julija 1954. Oktobra 1955 ter marca in aprila 1956 je bil tudi opazovalec na Meteorološki postaji Kredarica.

Njegovi stanovski kolegi si ga bodo zapomnili po tem, da je raziskoval meglo, burjo, temperaturno inverzijo in onesnaževanje zraka ter da je bolj kot predhodniki v meteorologiji uporabljal fizikalne enačbe in mehanike tekočin. Še danes tudi upoštevajo njegovo misel, da »burja piha v sunkih, ki so pogosti na pet in 20 minut«. O tem, da je bil zares velik raziskovalec vremena, priča tudi dejstvo, da je objavil okoli 140 razprav in strokovnih člankov ter da je bil soavtor knjig, učbenikov ter strokovnih slovarjev. Med letoma 1973 in 1979 je bil jugoslovanski zastopnik pri komisiji za varstvo zraka OECD. Pred 35 leti je dobil nagrado Sklada Borivoja Dobrilovića v okviru Svetovne meteorološke organizacije.

18.30 je bila ura, ko so bili policisti obveščeni o družinski tragediji.

Redno na sprehode


Kot so nam pripovedovali sosedje v bloku na Janežičevi cesti na ljubljanskih Prulah, sta bila Petkovškova čisto običajen starejši par, ona je bila nekdaj profesorica telovadbe in aktivna tudi še zdaj. »Vsak dan sta hodila na sprehode. Bila sta zelo umirjena in prijazna,« je povedal eden od sosedov. In dodal, da so bila poročila zelo na glas edino, kar je lahko slišal iz njunega stanovanja v najvišjem nadstropju. »Morda je nekdo slabše slišal,« je domneval. »Bila sta v redu človeka,« je še dodal in zaključil, da sta se sicer »bolj zase držala«. Večina, s katerimi smo govorili, pa niti dan po dogodku ni vedela, da se je v njihovem bloku zgodila tragedija.

image
Na ljubljanskih Prulah se je zgodila družinska tragedija.

Poslovilno pismo


Možje v modrem, ki v tem primeru preiskujejo poskus umora, so bili sicer o tem, da je moški v stanovanju storil samomor, obveščeni v poznopopoldanskih urah. Klicatelj jim je sporočil, da je v stanovanju našel mrtvega moškega, ženska pa da še kaže znake življenja. Po naših podatkih se je Zdravko obesil na telovadni drog, pred tem pa je ženo s topim predmetom oziroma kladivom večkrat udaril po glavi. Ob prihodu policistov je bila nesrečna 85-letnica še živa in so jo z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Ljubljana, kjer se zdravi za hujšimi poškodbami glave.

Poiščite pomoč!
Vsi, ki bi se znašli v podobni stiski ali ne vidite več izhoda iz trenutnega položaja, zavrtite klic v sili 112, klic v duševni stiski (med 19. uro in 7. uro) 01 520 99 00 ali zaupna telefona samarijan in sopotnik 24 ur na dan na številko 080 116 123.

Po naših neuradnih informacijah naj bi Petkovškova pred dnevi izvedela, da ima raka oziroma da je na smrt zbolela. Preiskovalci naj bi zato domnevali, da bi se zakonca morda lahko celo dogovorila, da želita končati življenje. Morda je bila misel na to, da lahko kmalu ostane brez žene, za Zdravka Petkovška preveliko breme. Ne nazadnje so, kot smo še neuradno izvedeli, v stanovanju našli tudi poslovilno pismo, v katerem je pisalo: »Bilo je dovolj. Bilo je lepo. Oprostite.« 

Dušila jo je z vzglavnikom
Za las je predsinoči smrti ušla tudi 70-letna ženska, ki se zdravi v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec pri Lenartu v Slovenskih goricah. Okrog 19. ure je vsa iz sebe prihitela k osebju in jim razložila, da jo je njena 23 let stara sostanovalka v sobi poskušala umoriti. Zaposleni so poklicali policiste, ki jim je 70-letnica pojasnila, da jo je cimra poskušala zadušiti. Med počitkom naj bi ji vzglavnik pritiskala na obraz. »Policisti na podlagi dosedanjih ugotovitev obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja poskusa uboja po 115. členu kazenskega zakonika,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Osumljenko so zaradi njene agresivnosti in groženj z ubojem odpeljali na zaprti oddelek psihiatrične bolnišnice v Mariboru, kjer je ostala na zdravljenju. Kakšna bo njena nadaljnja usoda, bo znano v prihodnjih dneh, ko jo bodo strokovnjaki psihiatrične stroke temeljito pregledali in odločili, ali je sploh zmožna za srečanje s preiskovalnim sodnikom in nato sposobna za morebitno sojenje. Ni dolgo tega, kar je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer v posebnem poročilu opozarjala na nevzdržno stanje v varovanih oddelkih slovenskih socialnovarstvenih zavodov. Takrat je izpostavila, da so stanovalce zaradi prepolnih oddelkov primorani nastaniti kar na hodnikih ali skupnih prostorih. V prenatrpanih prostorih pa pogosteje nastajajo konfliktne situacije, spori, zlorabe in nasilno vedenje med stanovalci oziroma med stanovalci in zaposlenimi. Prav v Hrastovcu so bili vodilni primorani najeti celo varnostnika. 
Deli s prijatelji