OROŽARSKA AFERA

Puške in pištole so uporabljali teroristi

Objavljeno 21. julij 2019 21.46 | Posodobljeno 21. julij 2019 21.51 | Piše: Boštjan Celec

Prvi tihotapec orožja se je pokesal in priznal krivdo. Za balkanski kartel na zahodu skrbelo 22 obtožencev.

Del zaseženega smrtonosnega arzenala FOTO: POLICIJA.SI
LJUBLJANA – Začelo se je s tistim, ki je edini od 22 obtoženih za trgovanje z orožjem in strelivom s specializirano tožilko Matejo Jadrič Zajec podpisal sporazum o priznanju krivde. Milan Šimek, 66-letni upokojenec iz Grosupljega, se je pred višjo sodnico Leo Habjanič pokesal: »Obžalujem, kar sem storil, to se ne bo več ponovilo.« Čeprav ni velika riba, prodal je eno avtomatsko puško, ki jo je nabavil na Hrvaškem, ter kupil eno pištolo, je obsojen na leto dni in osem mesecev zapora, več kot polovico kazni pa je odslužil že v priporu, v katerem je od junija lani.

Pridite na čevape

image
Junija lani so o razbitju tihotapcev orožja govorili tožilka Mateja Jadrič Zajec, nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič in Robi Ribič s kriminalistične policije. FOTO: POLICIJA.SI
Za vse preostale grešnike je sodnica predobravnavne naroke razpisala za prihodnje dni (začelo se bo danes), tudi za tiste, ki so tako kot Šimek zaradi večje pomembnosti svoje vloge v domnevni kriminalni tolpi v priporu: to so 49-letni bosanski državljan Milorad Draganić, ki živi v Ljubljani, 58-letni Novica Dimić iz Ljubljane, 55-letni Damir Poslek iz Trbovelj, 38-letni Igor Malovac iz Trebnjega, 47-letni Denis Cunk iz Kresnic, 64-letni Vlado Andraši iz Buj na Hrvaškem in 54-letni Stanko Zabukovec iz Ljubljane.

»Tihotapljeno orožje se je uporabljalo v teroristične namene ali so ga pri izvrševanju drugih kaznivih dejanj (ropov, umorov, izsiljevanj, groženj) uporabili člani združb, ki jim je bilo orožje namenjeno,« so alarmantne besede, ki jih je tožilka zapisala v obtožbi.

353 strani je dolga obtožba specializiranega tožilstva.

Pred lanskim razbitjem združbe so kriminalisti kar dolgo vohljali za akterji. Ko so ugotovili, da gre za skupino ljudi, ki skrbi, da je prek naše države potekala ena glavnih trgovskih in tihotapskih poti za orožje z balkanskega črnega trga balkanskemu kartelu v zahodni Evropi, so se verjetno precejkrat tudi pošteno nasmejali; že zato ker so osumljenci orožje nevede prodajali tudi tajnim delavcem policije.

Zasledovanci, ki so se ujeli v njihove prisluhe, so se sicer v pogovorih izmikali neposrednim besedam o orožju in se o njem menili v prispodobah. Špaga je denimo pomenilo sovjetska brzostrelka špagin, čeh češka zbrojevka, strojčina mitraljez, tomi brzostrelka thompson, papa polavtomatsko strelno orožje PAP, druge besede, ki so ponazarjale orožje, pa so denimo bile tudi kolenarca, kolen, tandža, bormašina, školjka na š in audi TT. Najpomembnejša šifra pa je bila »pridite na čevape«, kar naj bi pomenilo, da je posel izpeljan.

Vsi niso v priporu
O tem, ali priznavajo krivdo v orožarski aferi, bodo pobarali tudi obtožence, ki so na prostosti. To so: 70-letni Žarko Raletič iz Ljubljane, 62-letni Janez Švalj iz Kostanjevice na Krki, 60-letni Ljubljančan Mladen Dimić, 39-letni Dušan Malovac iz Trebnjega, 65-letni Miloš Jorgančevski, 51-letni Dragan Azdejković, oba iz Ljubljane, 44-letni Rok Škof iz Horjula, 62-letni Branko Berdajs iz Ljubljane, 66-letni Hasan Ponjević iz Kresnic, 30-letni Defrim Makica iz Trbovelj, 60-letni Mile Andrić iz Grosupljega, 61-letni Tomaž Lavtižar z Jesenic, 64-letni Dragutin Hudorović iz Bosiljevega na Hrvaškem in 29-letni Slobodan Čulibrik iz Domžal. Najverjetneje se bo še kdo od omenjenih v zameno za milejšo kazen odločil za priznanje krivde.

image
Preiskave so potekale tudi na Hrvaškem in v Španiji. FOTO: POLICIJA.SI
V Sloveniji so izvedli 39 hišnih preiskav, zasegli so 21 pištol, šest pušk, dva revolverja, 3292 nabojev, 45 detonatorjev in celo 200 gramov vojaškega razstreliva TNT skupaj s počasi gorečo vžigalno vrvico in vžigalnikom. Preiskave so hkrati potekale na Hrvaškem in v Španiji, v operaciji pa so sodelovali tudi predstavniki ameriške varnostne agencije DEA in Europola.

Največ masla naj bi na glavi imel prvoobtoženi Draganić. Poleg tega, da naj bi neposredno skrbel za to, da orožje pride do naročnikov v Milano, Marseille in Barcelono, naj bi avstrijskemu državljanu Patricku Mariu Hofherrju prodal 99,62 grama kokaina, zato je obtožen tudi trgovine z drogami. Sicer pa že ima izkušnje s posedanjem v zaporih, pred dobrim desetletjem je bil obsojen na sedem let zapora, ker je več lizinških hiš oškodoval za dobrih 400.000 evrov, tako da je najemal lizinge za prestižna vozila, nato pa ta s ponarejenimi dokumenti prodal v tujino. 
Orožje se je uporabljalo v teroristične namene in za rope, umore, izsiljevanja, grožnje.
Deli s prijatelji