HOTELA SKOČITI Z BALKONA

Prostitutka odprla vrata, Avdić jo je zgrabil za vrat in začel daviti

Objavljeno 18. februar 2020 20.09 | Posodobljeno 18. februar 2020 20.10 | Piše: Jure Predanič

Dušan Avdić je priznal brutalna ropa in bil obsojen na pet let zapora in pol. Mehmeda Mahmutovića, ki naj bi še posiljeval, čaka sojenje.

Dušan Avdić pravi, da bo v teh dneh postal oče, a gre za pet let in pol v zapor. FOTO: Dejan Javornik
»Družini ne bom mogel povedati, kaj se je zares zgodilo, tega moja mama ne bi prenesla. Rekel jim bom, da sem bil s prijateljem in sem se zapletel v neki pretep ali kaj podobnega,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjeval 18-letni Dušan Avdić, ko so ga spraševali, kaj bo domačim v Srbiji povedal o tem, zakaj je v slovenskem zaporu. Tudi on se očitno zaveda grozljivih podrobnosti ropov, ki jih je, kot je priznal, storil skupaj s 34-letnim Mehmedom Mahmutovićem, s katerim sta si za žrtve izbrala prostitutke. Avdić, ki bo po lastnih besedah vsak čas postal oče – za novico je menda izvedel šele v priporu –, je sodnici Poloni Herman na sodišče prinesel celo ultrazvočni posnetek svojega še nerojenega otroka, da bi jo prepričal, naj mu izreče nižjo kazen, kot je bila ob priznanju krivde dogovorjena s tožilstvom. A je v celoti sledila tožilstvu in mu za vsako od dveh kaznivih dejanj ropa naložila tri leta zapora in nato izrekla enotno kazen petih let zapora in pol. Ko bo Avdić kazen prestal, mu bo Slovenija še za pet let odrekla gostoljubnost in ga izgnala. Ker ga vmes na našo državo razen tega postopka ne veže prav nič, bo do pravnomočnosti sodbe počakal na hladnem.

V Slovenijo na delo

»V Slovenijo sem prišel, da bi delal v gradbeništvu oziroma kot pleskar. Delal sem ves mesec, plačilo pa sem prejel le za en teden, zaradi česar sem dal odpoved,« je o tem, kako se je lansko leto znašel pri nas, povedal Avdić. V nekem lokalu je spoznal Mahmutovića, starega zaporniškega mačka, o katerem so mediji že pisali, predvsem pred leti, ko je iz protesta splezal na streho zapora na Dobu in tam vztrajal dva dni. Preden so ju policisti prijeli, sta skupaj junija lani v Ljubljani zagrešila dva ropa.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Eno prostitutko naj bi Mahmutović tudi posilil. Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/Getty Images
Avdić je priznal, da se je v enem primeru naročil k prostitutki, a jo je takoj, ko je odprla vrata, zgrabil za vrat in jo začel daviti. Medtem je začel Mahmutović daviti njeno kolegico. Začela sta jima groziti in ju tepsti, tudi s pištolo po glavi, Avdić pa je eni na zatilje nastavil pištolo in zahteval denar. Usta, roke in noge sta jima zalepila z lepilnim trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Nato sta ju brcala, pretepala in jima grozila. Dekleti sta jima povedali, da je denar v kuhinji, a roparja nista verjela, da je to vse, kar imata, in zahtevala še več. V nekem trenutku je Avdić eni od deklet na vrat nastavil nož in ji grozil, da jo bo zaklal in razrezal, nato je z nožem razrezal njene spodnjice in ji grozil, da jo bo posilil. Zatem je pristopil Mahmutović in dejal, da jo bo posilil on, ter jo vrgel na posteljo. Prostitutka se je nekako osvobodila in stekla na balkon, vpila in hotela celo skočiti iz prvega nadstropja, a ji je Avdić to preprečil.

Na sodišče je prinesel celo ultrazvočni posnetek svojega še nerojenega otroka, da bi jo prepričal, naj mu izreče nižjo kazen, kot je bila ob priznanju krivde dogovorjena s tožilstvom.

​Kot smo poročali, je Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, ob prijetju dvojice govoril tudi o tem, da sta bili dekleti žrtvi »spolnega izživljanja na posebno poniževalen način,« starejši od roparjev (torej Mahmutović) pa je eno še posilil. Grozljivka se je torej nadaljevala, preden sta roparja naposled odšla, s seboj pa vzela plen: 2000 evrov, mobilni telefon in dokumente enega dekleta ter 1000 evrov in dokumente njene kolegice.

Z glavo ob tla

Tudi v drugem primeru sta roparja delovala na enak način. Potem ko sta se dogovorila s prostitutko, sta jo takoj ob vstopu napadla, prav tako moškega, ki je bil takrat v stanovanju. Mahmutović ga je prisilil, da se uleže na tla, mu ob glavi repetiral pištolo, na vrat naslonil nož in zahteval denar, medtem pa se je Avdić brutalno lotil dekleta in z njeno glavo udarjal v tla. Mahmutović je od moškega dobil 650 evrov, mu z vratu strgal verižico in ga zaprl na balkon, kjer se je moral uleči na tla. Ko je ženska povedala, kje ima denar, sta ji roparja vzela 1500 evrov in mobilni telefon, nato pa še njo zaprla na balkon, zaklenila vrata ter odšla.

image
Zagovornik Andrej Baraga bo poskušal na višjem sodišču doseči nižjo kazen. FOTO: Dejan Javornik
Avdić je na sodišču te dni zatrjeval, da dogodka zelo obžaluje in da se vsem dekletom opravičuje. V tistem času se, kot je povedal, ni zavedal vsega, saj je bil pijan, pod vplivom kokaina in različnih tablet. Na vprašanja svojega zagovornika, odvetnika Andreja Barage, je pojasnjeval, da je poleg očeta, ki se v Srbiji ukvarja z zbiranjem starega železa, edini, ki v družini služi denar. Družina je po njegovih besedah veliko pretrpela, saj sta leta 2011 v prometni nesreči umrla oba njegova brata, tudi on pa je pomagal skrbeti za šest otrok, ki sta jih zapustila za seboj, in od tedaj živijo skupaj z njim in njegovimi starši. Mati, je dejal, je od tragedije ves čas po bolnišnicah in ima psihične težave. Tudi to je po mnenju obrambe razlog, da bi sodišče obtoženemu, ki je dejanje storil kot mlajši polnoletnik, lahko izreklo nižjo enotno kazen, in sicer manj kot tri leta zapora. Baraga se sicer strinja, da se bo moral obtoženi soočiti s posledicami svojih dejanj, a se, kot pravi, ne more znebiti vtisa, da gre za sicer dobrega človeka, ki je le podlegel napačnim vplivom. Odvetnik se bo s pritožbo zdaj obrnil na višje sodišče.

Prijeli so ju na plaži

Kot smo poročali, Mahmutović v nasprotju s pajdašem krivde ni priznal, zato ga čaka redno sojenje. Očitajo mu še več kaznivih dejanj. Sodnica je zaradi varovanja zasebnega življenja oškodovank predobravnavni narok zaprla za javnost, zato vse podrobnosti niso znane, a Zrinski je na novinarski konferenci govoril o skupaj petih ropih in posilstvu.

3000 evrov sta ukradla v prvem ropu.


Policisti so dvojico sicer izsledili tudi na podlagi DNK in ju po zadnjem ropu prijeli na plaži v Piranu. Ker je obstajal sum, da sta oborožena, in ker sta dejanja izvrševala izjemno nasilno, so pri prijetju poleg kriminalistov sodelovali pripadniki specialne enote. 
Deli s prijatelji