HIŠNA PREISKAVA

Pri 48-letniku našli drogo, v priporu vsa družina

Vsi imajo pestro kriminalno preteklost, pred časom so se na družbenih omrežjih hvalili z orožjem in drogo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tadej Regent

Novomeški kriminalisti so zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, poroča novomeška policijska uprava. Člani kriminalne združbe so prepovedano drogo preprodajali predvsem na območju Bele krajine in Dolenjske. Med preiskavo so ugotovili, da so 48-letni moški, njegova 45-letna partnerka in 25-letni sin z območja Črnomlja, v Beli krajini in v Novem mestu vzpostavili mrežo odjemalcev prepovedanih drog, predvsem heroina, kokaina in konoplje.

Kriminalisti so na podlagi zbranih dokazov ugotovili, da je 48-letni osumljenec prepovedano drogo kupoval pri 45-letnemu osumljencu z območja Črnomlja in pri 23-letnemu osumljencu z območja Ljubljane. Člani kriminalne združbe so bili pri svojem delovanju izjemno previdni, njihov izključen motiv pa je bil zaslužek, saj so vsi, razen 45-letnega osumljenca brez zaposlitve, s preprodajo prepovedanih drog pa so si omogočili lagodno življenje. Ugotovljeno je bilo, da sta 45-letna osumljenka in 48-letni osumljenec nekaterim odvisnikom, ki so jima dolgovali denar, grozila da jih bosta ubila ali poškodovala. 20. 10. so kriminalisti 48-letnemu osumljencu, 45-letni osumljenki in 45-letnemu osumljencu odvzeli prostost in jih pridržali.

Stari znanci policije

Na podlagi odredb sodišča so opravili več hišnih preiskav na območju Črnomlja in v Ljubljani. Pri 48-letniku so našli in zasegli pištolo, posušene rastlinske delce konoplje in več mobilnih telefonov. Mobilne telefone in prepovedano konopljo so zasegli tudi na naslovu bivanja 45-letnega osumljenca. Pri 23-letnemu osumljencu, ki se nahaja v tujini, pa so v Ljubljani našli in zasegli elektronsko tehtnico, na kateri je bila prav tako manjša količina prepovedane droge. Policisti in kriminalisti so osumljence v preteklosti že večkrat obravnavali in kazensko ovadili zaradi številnih kaznivih dejanj.

48-letnega osumljenca zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj, 45-letno osumljenko zaradi lahke telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari, 25-letnega osumljenca zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in prikrivanja, 45-letnega osumljenca pa poleg kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog tudi zaradi kaznivih dejanj prepovednega prehajanje meje ali ozemlja države. S kazensko ovadbo zaradi storitve več kot 90 kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog so 45-letno osumljenko, 48 in 45-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse tri odredil pripor.

25-letni sin objavil posnetek, kjer razkazujejo orožje in uživajo drogo

Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti ovadili še dve osumljenki in osumljenca z območja Ljubljane in 25-letnega osumljenca iz Črnomlja, ki so sodelovali pri dobavi oziroma preprodaji prepovedanih drog. Dodajajo, da so policisti PP Črnomelj v februarju 2020 že opravili hišno preiskavo na naslovu bivanja 48-letnega osumljenca in mu zasegli pet pištol, puško in več kot 700 nabojev. Ugotovljeno je bilo, da so posamezniki, med katerimi je bil tudi 25-letni sin 48-letnega osumljenca, na družbenem omrežju objavili posnetek, na katerem razkazujejo orožje, uživali naj bi tudi prepovedano drogo.

Zaradi suma, da je lastnik orožja kršil določila zakona o orožju, prepuščanje oziroma posojanje orožja drugim osebam, neprevidna, nestrokovna in malomarna uporaba in shranjevanje ter prepuščanje osebam, ki niso upravičene do posesti orožja, so policisti orožje in strelivo, skupaj z orožnimi listinami, zasegli. Strelivo in orožje so poslali v strokovno analizo, med drugim zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani. Upravni enoti so policisti podali pobudo za odvzem orožja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije