TIHOTAPCI

Prebežnike stlačil v prtljažnik

Nevio Gržin bo moral za dobro leto v zapor, nato ga bodo izgnali iz Slovenije. Gržino so ujeli z devetimi tujci v prtljažniku, med njimi je bil tudi dveletni otrok.
Fotografija: Nevio Gržin bo dobil začasno bivališče v slovenskem zaporu. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Odpri galerijo
Nevio Gržin bo dobil začasno bivališče v slovenskem zaporu. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

KRŠKO – Nevio Gržin iz Bosne, ki ima začasno prebivališče v Zagrebu, je hrvaško državo ravno zaprosil za stalno prebivališče, a zdaj bo začasno dobil v Sloveniji. Zaradi prepovedanega prehajanja meje je bil obsojen na eno leto in tri mesece zapora. Čeprav je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in višini kazni, v katero je zajeta tudi denarna kazen tisoč evrov, bi bil vesel, če bi sodišče kazen nekoliko skrčilo.
Nevio Gržin bo dobil začasno bivališče v slovenskem zaporu. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Nevio Gržin bo dobil začasno bivališče v slovenskem zaporu. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

Povedal je, da obsojenim tujcem lahko skrajšajo kazen oziroma da bi bilo fino, če bi je odslužil le 65 odstotkov. To bi mu odgovarjalo, saj kot sezonski delavec dela v gostinstvu in sezona se začne julija, njegova kazen pa še ne bo prestana. Denar potrebuje za plačilo šolnine, saj naj bi jeseni začel študirati, šolnina pa znaša tri tisočake. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek ni imela posluha za njegove želje in tudi pripor mu je podaljšala do pravnomočnosti sodbe, čeprav bi bil raje na prostosti, v Zagrebu, kjer ima stanovanje. Sprejela je podpisani sporazum, ki pravi, da je 15 mesecev zapora primerna kazen za nekoga, ki izkorišča stisko ljudi, ki bežijo v obljubljene dežele.

»Tovrstna kazniva dejanja v Sloveniji so močno porasla, poleg tega ni mogoče prezreti, da je Gržin stlačil v prtljažnik vozila devet ljudi, med njimi je bil tudi dveletni otrok,« je bil jasen višji državni tožilec Robert Renier. Dodal je, da je šlo za ponižujočo in nevarno vožnjo in bolje je ne razmišljati o tem, kakšne bi bile posledice, če bi se zgodila nesreča.


Zagovornik Branko Derstvenšek je kljub sprejetemu sporazumu predlagal milejšo kazen, ker ima obtoženi dobre načrte za prihodnost in nosečo partnerico, a ni bil uslišan. Po prestani kazni bodo Gržina izgnali iz Slovenije, in tu bo nezaželen tri leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije