PLASTIČNE VREČE

Pozor! Z novim šolskim letom prihajajo spremembe

Objavljeno 09. maj 2019 12.18 | Posodobljeno 09. maj 2019 12.28 | Piše: A. L.

Tudi sami lahko prispevate k varovanju okolja.

Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
LJUBLJANA – »Od 1. septembra naprej trgovci, ki bodo pristopili k dogovoru v obliki kodeksa, ki ga je danes sprejela vlada, potrošnikom pri blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti ne bodo prodajali plastičnih nosilnih vrečk.«

To so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Z dogovorom spodbujajo trgovska podjetja in potrošnike k zmanjševanju prodaje plastičnih nosilnih vrečk pri blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti, s tem pa bodo potrošniki skupaj s trgovinskimi centri prispevali k manjši uporabi plastike in varovanju okolja. Na ministrstvu izpostavljajo, da se pristopniki h kodeksu zavezujejo, da pri blagajnah svojih maloprodajnih mest od 1. septembra potrošnikom ne bodo prodajali:

– plastičnih nosilnih vrečk,
– lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki so izdelane iz originalnega granulata z debelino stene manj kot 50 mikronov,
– recikliranih plastičnih nosilnih vrečk, ki niso namenjene večkratni uporabi in niso izdelane iz recikliranih materialov – reciklatov, katerih masni delež v posamezni vrečki predstavlja najmanj 80 odstotkov vsebnosti reciklata ter niso označeni s piktogramom, s katerega je razvidno, da gre za najmanj 80-odstotno vsebnost reciklata.
Deli s prijatelji