ZASEG

Pozor, v Sloveniji na pohodu nova droga

Objavljeno 15. marec 2019 14.55 | Posodobljeno 15. marec 2019 14.57 | Piše: Tomica Šuljić

Policija odkrila tri kilograme kratoma. Poceni droga: 23 evrov za 100 gramov.

Obtožen je bil prometa s prepovedanimi drogami. FOTO: Guliver/getty Ages
LAŠKO, LJUBLJANA – Nove vrste prepovedanih drog na ilegalnem trgu vedno znova najdejo uporabnike. Novince pri tem nemalokrat zavedejo opisi, ki mamilo predstavljajo kot zdravilo, denimo »za stimulacijo premagovanja bremen pri napornem delu« pa kot analgetik, nadomestek pri odvzemu opiatov ali heroina in celo kot »afrodiziak za intenziviranje ali podaljšanje spolnega odnosa«. Taki so namreč še včeraj dosegljivi opisi kratoma, nove prepovedane droge, na straneh ene od slovenskih spletnih prodajaln.
image
Kratom raste v Aziji kot drevo, zlorabljajo liste. FOTO: Splet

V policijsko mrežo pa se je že ujel prvi prodajalec kratoma pri nas. Milena Trbulin s celjske policijske uprave je sporočila: »Pri hišni preiskavi na območju Laškega smo včeraj 23-letnemu občanu zasegli okoli tri kilograme rastline Mitragyna cpeciosae, ki po uredbi spada med prepovedane substance, ter manjšo količino posušene konoplje.« Mitragyna speciosa je latinsko ime kratoma, to je azijsko drevo, ki je šele od letos v celoti (kot cela rastlina) prepovedana pri nas.
 

Oglaševal na bolhi


Kratom v Aziji uporabljajo že več sto let, pri nas pa je postal dosegljiv v dobi interneta in spletnih prodajaln. Po spletu pri nas ga je – glede na posnetek zgodovine spletne strani – kar v malih oglasih na bolhi ponujal nekdo iz Laškega: »Prodam kratom 100gr, trenutno imam na voljo 2 vrste: Green maeng da in Green malay,« je pisal oglaševalec, ki je obljubljal tudi »nove vrste na zalogi: Red thai, Pontianak Red horn in White borneo.« Za sto gramov kratoma je prvotno hotel 25 evrov, nato je v akcijski ponudbi ceno za dva evra še znižal. Zaseženi trije kilogrami so torej s popustom vredni okoli 690 evrov.
image
V eni od slovenskih trgovin ga imajo še vedno na zalogi 11 vrst. FOTO: Splet

Akcija policije ne bi bila možna brez uradnega lista številka 4, ki je izšel 18. januarja letos: v njem so namreč objavljene tudi spremembe in dopolnitve k razvrstitvi prepovedanih drog, ki jih je osem dni prej podpisal premier Marjan Šarec.

Šele na 258. mestu spremenjene oziroma dopolnjene razvrstitve se je uvrstil kratom; a zadostuje, da bodo lahko celjski policisti proti Laščanu vložili ovadbo zaradi preprodaje prepovedane droge. Toda 23-letnik še zdaleč ni edini slovenski prodajalec, ki na spletu ponuja nedavno prepovedano drogo, njene učinke nekateri primerjajo s tistimi iz družine opiatov (torej heroin in druge substance, ki hudo zasvojijo ljudi).
Zaseženi trije kilogrami so s popustom vredni okoli 690 evrov.


Z malo brskanja po slovenskih spletnih straneh smo namreč odkrili še eno trgovino, kjer so še vedno prodajali kratom: 11 izmed 13 ponujenih vrst imajo na zalogi – od tistega z Balija ali Tajske, do belega ali rdečega z Bornea. Ko smo poklicali v trgovino in vprašali, ali vedo, da je kratom po novem na seznamu prepovedanih drog, so bili najprej začudeni, nato je sogovornica priznala, da so spremembo v razvrstitvi kratona spregledali.

Pri majhnih odmerkih opisujejo učinek, ki ga proizvaja kratom, kot rahlo spodbuden, a še vedno pomirjajoč, večji odmerki naj bi poustvarili učinek opiatov, tega ga prodajalci opišejo kot mehko, oslabelo fizično in duševno senzacijo, skupaj z evforičnimi občutki. 
Deli s prijatelji