PONAREJENI BANKOVCI

Pozor! V obtoku povečano število ponarejenih bankovcev

Samo v letošnjem letu je policija obravnavala že 34 kaznivih dejanj ponarejanja denarja.
Fotografija: Največ unovčitev ponaredkov je bilo na območju Obale, predvsem mesta Koper z okolico, Izole in Portoroža, nekaj pa tudi na območju Krasa. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Največ unovčitev ponaredkov je bilo na območju Obale, predvsem mesta Koper z okolico, Izole in Portoroža, nekaj pa tudi na območju Krasa. FOTO: Aleš Černivec, Delo

Na območju PU Koper je bilo konec leta 2019 in v začetku letošnjega leta unovčenih več ponarejenih bankovcev, predvsem tistih v vrednosti 100 evrov in 50 evrov. V januarju letos je policija obravnavala že 34 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, v decembru lani pa 23.

Policisti in kriminalisti PU Koper ugotavljajo, da so bili ponaredki unovčeni predvsem na bencinskih servisih, gostinskih lokalih, trgovinah in pri stanodajalcih. Da gre za ponaredek, je bilo ugotovljeno šele na bankah, kjer so prejeli gotovino.


Policija opozarja: Bodite previdni


Največ unovčitev ponaredkov je bilo na območju Obale, predvsem mesta Koper z okolico, Izole in Portoroža, nekaj pa tudi na območju Krasa.

Občane in vse zaposlene v različnih podjetjih, ki poslujejo z gotovino, policija opozarja, naj bodo pozorni na morebitne poskuse unovčitev ponarejenih bankovcev.

Vsak bankovec, za katerega obstaja sum, da je ponarejen, preverite, ob ugotovljenem ponaredku pa obvezno obvestite policijo na intervencijsko številko 113. Še posebej skrbno naj bankovce redno preverjajo zaposleni v različnih podjetjih, ki poslujejo z gotovino, saj jih ima večina na delovnih mestih tudi naprave za preverjanje pristnosti bankovcev (bencinski servisi, trgovine, lokali …).

Evrobankovci so zaščiteni z vrsto zaščitnih elementov. Kako preveriti, ali so ponarejeni, si oglejte v spodnjem videu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije