Pozor, na delu tatovi z motilci signala

Policija v zadnjem času opaža več primerov vlomov brez orodja.
Fotografija: Z motilci signalov najraje delujejo na parkiriščih trgovskih centrov. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Z motilci signalov najraje delujejo na parkiriščih trgovskih centrov. FOTO: Jože Suhadolnik

Policija se je v zadnjem času večkrat srečala s primeri vlomov v vozila na parkiriščih večjih trgovskih centrov, pri katerih na vozilih ni bilo znakov uporabe vlomilskega orodja. »V enem primeru je bilo dokazano, da so storilci za izvršitev dejanja uporabili motilec signala,« sporočajo s policije. Tatovi namreč pri svojem delu uporabljajo posebno napravo, ki onemogoči daljinsko zaklepanje. »Za izvršitev vloma storilci običajno potrebujejo le par sekund,« opozarjajo policisti.
Preverite signal mobilca.

»Veliko lastnikov vozil po zapustitvi vozila enostavno pritisne na daljinec in ne preveri, ali se je vozilo zaklenilo. Lastnik mora biti pri zaklepanju pazljiv in se mora prepričati, ali je avto dejansko zaklenjen,« zato poudarjajo policisti. Najbolj priporočljivo je, da fizično preverite, ali je vozilo zaklenjeno ali ne. Če ugotovite, da se ni zaklenilo, lahko preverite tudi signal na mobilnem telefonu. Motilce signala namreč lahko zaznamo kot motenje radijskih signalov ali izgubo signala pri mobilnih telefonih, tako da je dobro, da smo pozorni tudi na ti dve okoliščini. Če signala ni, je to torej lahko znak, da je na delu nepridiprav.
Policisti še opozarjajo, da ljudje kljub opozorilom policije še vedno puščajo v vozilih vrednejše predmete, kot so ključi stanovanja, dokumenti, denarnice, računalniške torbe in nahrbtniki: »Ponovno poudarjamo, da na vidnem mestu v vozilu ne puščate ničesar, kar bi lahko vzbudilo zanimanje storilcev. Predmeti naj ne bodo na vidnem mestu niti za kratek čas, na primer v času parkiranja vozila pred vrtcem, ko pospremimo otroka. Uporabniki vozila naj predmete med svojo, tudi krajšo odsotnostjo, pospravijo v prtljažni prostor.«


Ko zapustite avtomobil in ga zaklenete z daljincem, torej kljub znakom, da se je zaklenilo – utripalke in zvočni znak – še fizično preverite, ali je zaklenjeno. Če pa ugotovite, da nimate signala na mobilnem telefonu ali da je ta zelo slab ter da je vozilo nemogoče zakleniti, je najbolje, da vozilo parkirate na drugem kraju, kjer ne bo več moten signal, in o dogajanju obvestite policijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije