PREVARA

Pozor, bodite previdni, če prejmete sumljivo pošto

Policija svetuje, da podrobno preverite pošiljatelja.
Fotografija: Primer sumljive pošiljke. FOTO: PU Koper
Odpri galerijo
Primer sumljive pošiljke. FOTO: PU Koper

KRANJ – V zadnjih dneh je več podjetij dobilo pošto, nekateri so jo tudi prevzeli, in sicer proti plačilu 60 evrov, med drugim dve podjetji na območju Gorenjske. Podjetji sta preko izvajalca poštnih storitev sprejeli priporočeno pošiljko, na ovojnici so bili poleg podatkov podjetja tudi napis »Strogo zaupno«, pošiljatelj pa »DAVČNI IN PRAVNI INŠTITUT.EU«.

Obe podjetji sta znesek plačali, ker sta menili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka v povezavi s poslovanjem podjetja. Ko so ovojnico odprli, je bil v njej dopis, v katerem se pošiljatelj zahvaljuje za naročilo »spletnega doživljenjskega dostopa do spletnega priročnika z vzorci pogodb«. Storitve podjetji nista naročili, dejanje pa sta zaradi suma goljufije naznanili policiji.

Raje odložite prevzem pošiljke

Spletna stran pogodba.org, ki je navedena v dopisu, sicer dejansko obstaja, vendar podrobnejši pregled strani razkrije:
– stran ne vsebuje nobenih informacij o lastništvu,
– je brez kontaktov,
– stran ne izpolnjuje varnostnih zahtev glede varovanja zasebnosti – napis ali ikona »Vaša povezava ni varna«.

Vedno presodite, ali boste takoj plačila odkupnino za pošiljko. Če je ne pričakujete, odložite prevzem pošiljke in prej podrobno preverite pošiljatelja. Če ste to že storili, dejanje prijavite na najbližjo policijsko postajo, opozarjajo in svetujejo na policiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije