Požar pogoltnil hišo (FOTO)

Valnerjevi ostali brez strehe nad glavo. Gasilci rešili mizarsko delavnico.
Fotografija: Vzrok za požar so pregretje dimnika in zagorele saje, uničenih je okoli 100 kvadratnih metrov ostrešja. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal
Odpri galerijo
Vzrok za požar so pregretje dimnika in zagorele saje, uničenih je okoli 100 kvadratnih metrov ostrešja. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal

V ponedeljek nekaj minut po poldnevu je družina Valnerjevih iz Polic 136, vasi nad Gornjo Radgono, ostala brez strehe nad glavo. Dokaj nedolžen vžig saj v dimniku se je hitro razširil in popolnoma uničil ostrešje in notranjost hiše. Preiskava je pokazala, da so vzrok za požar pregretje dimnika in zagorele saje. Po nestrokovni oceni je nastalo za okoli 70.000 evrov škode.
Ogenj se je iz dimnika hitro razširil po ostrešju, to je v celoti zgorelo, prav tako je popolnoma uničen spodnji del hiše.
Ogenj se je iz dimnika hitro razširil po ostrešju, to je v celoti zgorelo, prav tako je popolnoma uničen spodnji del hiše.

Starejša zakonca Janez in Nada sta tako ostala brez doma. Sosed, ki je prvi opazil požar, pravi, da so ogenj poskušali ustaviti sami, a jim ni uspelo. Gasilci (več kot 30 iz petih prostovoljnih gasilskih društev) so sicer hitro prišli na prizorišče in se z ognjenimi zublji borili najmanj štiri ure. Pri gašenju se je eden poškodoval, gasilci so ga sami odpeljali v ZD Gornja Radgona.
Po besedah poveljnika PGD Gornja Radgona Rajka Lipiča, ki je bil vodja intervencije, se je požar iz dimnika hitro razširil po ostrešju, ki je v celoti zgorelo, prav tako je popolnoma uničen spodnji del hiše. Zadovoljen je, da so rešili vsaj mizarsko delavnico v neposredni bližini: »Kljub mrazu in vetru, ki sta nam oteževala delo, smo požar v nekaj urah in z vsemi razpoložljivimi sredstvi nekako ukrotili in pogasili. Radgonskim gasilcem so bili v veliko pomoč bili tudi tovariši iz okoliških gasilskih društev iz Apač, Negove, Spodnje Ščavnice in Zbigovcev.« Domači gasilci iz PGD Gornja Radgona so po gašenju še pospravili požarišče in zagotovili požarno stražo do zaključka ogleda policije.

Zet Valnerjevih Simon Šrakl pravi, da česa takega še nikoli ni videl. Čeprav je bilo mrzlo in tudi veter ni varčeval z mrzlimi sunki, je ostrešje gorelo kot bakla. »Dejansko bi lahko bilo še huje, zdaj pač moramo stopiti skupaj in vse skupaj sanirati, da se bo spet dalo živeti. Hvala vsem sosedom in sploh vaščanom, vsi so nam nemudoma priskočili na pomoč pri pospravljanju, čiščenju in sanaciji, še posebno gasilcem, ki so vložili ogromno napora, da so rešili, kar se je rešiti dalo.« Strokovnjak gradbene stroke Mitja Žnidarič pravi, da rušenje ostankov hiše ne bo potrebno in se bo lahko sanirala na obstoječih temeljih in stenah. Po njegovem prepričanju je dobro, da je pihal mrzel veter in se je material sproti hladil.


Pogorišče sta si ogledala tudi radgonski župan Stanislav Rojko, ki je ponudil prvo pomoč, ter poveljnik Občinskega štaba CZ Ivan Kramberger, ki je odredil statične meritve glede vprašanja, ali bo treba ostanke pogorišča porušiti ali se lahko obnovo začne na sedanjih stenah. »Ker so domači lahko začasno nastanjeni pri sorodnikih, jim nismo urejali prenočišča, a ne vem, kako bo v prihodnje. Tudi enkratno denarno pomoč v zakonskih okvirih jim bomo ponudili ter jim sploh pomagali, da prebrodijo krizo. Kapo dol gasilcem in sosedom, ki so po napornem gašenju vse pospravili in uredili ter začasno pokrili, kar je bilo treba.

Izkazali so se kljub težavam s koronavirusom in prav ganljivo je bilo videti, kako ljudje z elanom pomagajo, če kdo potrebuje pomoč,« pravi Rojko in dodaja, da bi bila lahko katastrofa še hujša, če ne bi bilo hitrega posredovanja gasilcev, kajti zraven je še mizarska delavnica z veliko opilkov in suhega lesa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije