HITROST UBIJA

Posnetek s slovenske avtoceste, ob katerem zaledeni kri (VIDEO)

Objavljeno 23. januar 2020 13.28 | Posodobljeno 23. januar 2020 13.37 | Piše: T. V.

Nesreča se je zgodila med Podtaborom in Strahinjem.

Nesreča na gorenjski avtocesti. FOTO: Zaslonskl posnetek
Slovenska policija vedno znova opozarja, da hitrost ubija. Kljub temu smo na slovenskih cestah prepogosto priča nesrečam s tragičnim izidom. Prevelika hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.

V opozorilo voznikom je tako Policijska uprava (PU Kranj) objavila videoposnetek prometne nesreče, ki se je zgodila 21. januarja na gorenjski avtocesti med Podtaborom in Strahinjem. Ob pogledu posnetka nam zaledeni kri, saj na njem prikolica vozila najprej opleta po avtocesti, nato jo prevrne, kombinirano vozilo pa zanese.



Policija ob tem opozarja, da mora biti hitrost prilagojena:
– vozniškim sposobnostim (ali sem sposoben hitrih manevrov z vozilom?);
– vozniškemu znanju (ali imam potrebno znanje in rutino?);
– cesti, vozilu in zakonskim določilom.

»Prilagojena hitrost rešuje življenja. Prilagodimo,« pravijo policisti.

Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj, pravijo na policiji.

Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno štiri odstotke. Zmanjšanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka.
 
Na to, da je počasnejša vožnja res varnejša, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa manj kot 10 odstotkov.
Deli s prijatelji