Poskus menedžerskega prevzema, škode za več kot štiri milijone evrov

Skupne škode je za okoli 5,5 milijona evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije novomeške policijske uprave so na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo za tri fizične osebe in gospodarsko družbo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 240. členu KZ-1), poroča PU Novo mesto.

Kriminalisti so ugotovili, da je ena izmed osumljenk kot predsednica uprave slovenske družbe zlorabila svoj položaj in podpisala več kreditnih pogodb, pridobljena sredstva pa so bila uporabljena za menedžerski prevzem te iste družbe. Druga osumljenca sta bila sopodpisnika pogodb in direktorja družbe, ki je kredit prejela. V skladu z določili zakona o gospodarskih družbah je šlo za prepovedano finančno pomoč, posledica storitve kaznivega dejanja, ki je nastala za gospodarsko družbo kreditodajalko, pa je velika premoženjska škoda v višini več kot 4,100.000 evrov.

Prišel do več kot milijona

V mesecu maju so novomeški kriminalisti na okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo za fizično osebo in gospodarsko družbo zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve (po 249. členu KZ-1), kaznivega dejanja davčne zatajitve (po 249. členu KZ-1) in 15 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin (po 235. členu KZ-1). Med preiskavo so ugotovili, da se je osumljenec v letih 2015 in 2016 kot direktor gospodarske družbe – trgovine z gradbenim materialom in elektronskimi napravi izognil plačilu davkov in neupravičeno dobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobavo različnega blaga kupcem v drugih državah v EU v višini več kot 1,185.000 evrov. Osumljenec je knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin.

Hrvatu neupravičeno četrt milijona evrov

V tretjem primeru so kriminalisti na okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo za fizično osebo iz Hrvaške in slovensko gospodarsko družbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve (po 249. členu KZ-1) in sedmih kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin (po 235. členu KZ-1). Ugotovljeno je bilo, da se je osumljenec kot direktor gospodarske družbe – trgovine z žiti in elektronskimi napravami pri poslovanju izognil plačilu davkov, saj je neupravičeno pridobil vrnjen davek v Republiki Sloveniji za dobavo različnega blaga kupcem v drugih državah EU v višini skoraj 250.000 evrov. Knjiženje poslovnih dogodkov v poslovne knjige je izkazoval na podlagi vsebinsko napačnih listin, poroča PU Novo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije