HIŠNE PREISKAVE

Policisti prijeli 12 osumljencev, 11 jih ostaja v priporu

Objavljeno 27. november 2018 15.04 | Posodobljeno 27. november 2018 14.55 | Piše: T. V.

Zahtevali naj bi denar kot protiuslugo za konkretne bančne posle.

Policisti so potrkali na 26 naslovov. FOTO: Roman Šipić, Delo
LJUBLJANA – Generalna policijska uprava je razkrila nekaj več podrobnosti o današnjih hišnih preiskav, ki potekajo po vsej državi. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so namreč zjutraj s kriminalisti več policijskih uprav začeli izvajati operativne aktivnosti na območju policijskih uprav Maribor, Kranj in Ljubljana. Hišne preiskave so opravljali na podlagi sodnih odredb v zasebnih in poslovnih prostorih na 26 naslovih, na dveh pa so zasegli elektronske naprave. Hišne preiskave še vedno potekajo na osmih naslovih. Iskali so dokaze o storitvi 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

Predkazenski postopek, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka proti 13 osumljencem. V skladu z določili zakona o kazenskem postopku so 12 osebam odvzeli prostost in jim odredili pridržanje. Ena oseba je bila izpuščena, 11 pa jih je še v pridržanju.

Zahtevali okoli 400 tisočakov

Predkazenski postopek je bil uveden marca 2018 na podlagi prijave suma storitve kaznivega dejanja. Dokaze o storitvi kaznivih dejanj so preiskovalci zbirali tako s klasičnimi kot tudi prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V preiskavi so ugotovili, da so bančni uslužbenci od septembra 2017 do oktobra 2018 pri opravljanju gospodarske dejavnosti – bančništva – zahtevali zase in tudi za druge soosumljence nedovoljene denarne nagrade v višini določenega odstotka ali vrednosti kot protiuslugo za pridobitev konkretnega bančnega posla. Znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, pri čemer vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 53 preiskovalcev NPU in 57 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Kranj, Koper in Novo mesto, so še sporočili s policije.

Da pri njih poteka preiskava, so zjutraj potrdili v mariborskem javnem podjetju Snaga, kjer pa so povedali, da ta ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti. Spletni Večer neuradno poroča, da naj bi v zvezi s Snago preiskovali domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, s katero podjetje upravlja od leta 2012. V ospredju preiskave naj bi bil sum jemanja nedovoljenih daril pri odobritvi kreditov. Kredit za prenovo strehe naj bi po pisanju časnika pridobili v hranilnici Lon.

V Lonu so potrdili, da pri njih poteka preiskava, a je ne morejo komentirati. Uprava Lona in strokovni sodelavci po njihovih navedbah nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede.

Po neuradnih informacijah naj bi bili kriminalisti tudi v Novi KBM. V banki naj bi s policijo sodelovali, preiskava pa naj bi se nanašala na enega od nekdanjih zaposlenih.

STA
Deli s prijatelji