DOMAČE PODZEMLJE

Policist je moral pred sodnico

Bratoma Darku in Mariu Nikoliću očitajo zlorabo položaja in uradnih pravic. Policist Darko je očitke zavrnil, njegovega brata na sodišče včeraj ni bilo.
Fotografija: Darko Nikolić, nekdanji policist, je obtožen zlorabe položaja. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Darko Nikolić, nekdanji policist, je obtožen zlorabe položaja. FOTO: Špela Kuralt

CELJE – Velenjska brata Darko in Mario Nikolić sta bila policista, prvi je delal na mejnem prehodu Jelšane, drugi na območju koprske policijske uprave, v svojem prostem času pa sta urejala dogajanje v domačem podzemlju in se s tem poslom domnevno okoristila. Policijski kolegi so ju aretirali spomladi 2013, potem ko so ju več mesecev nadzorovali s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Zdaj se zagovarjata zaradi zlorabe položaja in uradnih pravic ter zaradi prometa z orožjem. V letu 2010 naj bi brata od preprodajalcev prepovedanih drog večkrat zahtevala podkupnino v višini od 500 do 1000 evrov v zameno za molk o njihovem početju. Preprodajalci naj bi bili tudi njuna podatkovna baza, predvsem zaradi velike konkurence naj bi ovajali drug drugega. A le Darko Nikolić je včeraj na predobravnavnem naroku stopil pred celjsko okrožno sodnico Marjano Topolovec Dolinšek in zanikal krivdo. Njegovega brata Maria na sodišče ni bilo, predobravnavni narok zanj bo v začetku novembra.


Darkova zagovornica Alja Inkret Koštrun je predlagala, da bi v postopku zaslišali tri policiste, ki naj bi pojasnili, kakšna navodila je imel Nikolić, dodatno predlagane priče, med njimi komandir z mejnega prehoda Jelšane, naj bi povedale tudi, da so Nikoliću grozili. Koštrunova je predlagala še pridobitev operativnih informacij iz časa, ko sta brata delovala. S tem bi lahko dokazali, da sta s svojim delovanjem dobila veliko informacij o kaznivih dejanjih, ki so jih policisti oziroma kriminalisti pozneje uporabili v svojih preiskavah.

Kaj se je dogajalo pred osmimi leti v Velenju, bo zanimivo slišati. Tudi zaradi govoric, da naj bi nekateri predstavniki velenjskega kriminalnega podzemlja po aretaciji Nikolićevih priredili celo zabave v čast in zahvalo, da so se rešili hudih bratov. Bila naj bi strah in trepet prekupčevalcev, pri vsem skupaj pa naj bi našla način, kako svoje delo zase oplemenititi. S čim in kako, če se je to sploh dogajalo, bo pokazal postopek na sodišču.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije