NOREL

Policijske družine bi pobil kot cucke

Martin Stariha razgrajal tudi v zdravstvenem domu. Svojo vzkipljivost bi lahko uspešno krotil z zdravili.
Fotografija: Martin Stariha je zdaj v priporu na enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Martin Stariha je zdaj v priporu na enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Za sabo imam že kar precej policijske kariere, a tako agresivnega, žaljivega in nesramnega nastopa ne pomnim. Martina Stariho, ki je grozil vsem po vrsti, je poskušala obvladati truma policistov, on pa je tako nastopal,« je na sodišču dejal eden od črnomaljskih policistov, ki je bil v začetku novembra lani žrtev rafala groženj in kletvic 35-letnega Starihe iz Črnomlja. Njegov izbruh so najprej doživeli pacienti in zaposleni v črnomaljskem zdravstvenem domu, zatem prodajalka v kiosku, na koncu pa še policisti, ki so želeli umiriti zadevo.

Z dežnikom nad prodajalko

Očitno je Stariho razjezilo dejstvo, da je kiosk, čeprav s pogodbo, postavljen na zemlji njegovega brata. Tistega dne je zmerjal prodajalko s kurbo in prasico, grozil ji je, da bo ubil njo in njene domače, pa da bo ubil županjo in vse policiste in da bo kiosk
Martin Stariha je razgrajal v zdravstvenem domu in policiji, še prej pa grozil prodajalki v kiosku. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Martin Stariha je razgrajal v zdravstvenem domu in policiji, še prej pa grozil prodajalki v kiosku. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
vrgel v zrak. Potem se je prodajalne časopisov lotil z dežnikom, najprej z odprtim, potem zaprtim. Tako je tolkel, da je dežnik razpadel, steklo na kiosku pa je počilo. Nastradale so tudi revije, ki jih je grabil z rokami in jih metal v prodajalko, ki je bila, razumljivo, prestrašena. Ko je agresivnež zaslutil, da se bližajo policisti, je sedel na svoje kolo in se odpeljal domov, možje v modrem pa za njim.


Z njim so opravili razgovor, ki pa je bil vse prej kot miren. Tudi sami so bili deležni rafala groženj, psovk in pljunkov. Odpeljali so ga na policijsko postajo Črnomelj, kjer ga ni smel nihče niti pogledati. Vpil je, da hoče govoriti s komandirjem, sicer da bo vzel zoljo (protitankovski raketomet) in z njo zravnal celo policijsko postajo in seveda vse policiste zraven.
»Kričal je, da nas bo pobil kot cucke in svinje, pa da ve, kje živijo naše mame, žene, otroci, da danes so še, jutri jih ne bo več. Ves čas pridržanja je bilo slišati grožnje, kričanje, potem je začel še močno razbijati. Stopil sem do vrat, nekajkrat sem ga opozoril, naj se umiri, on pa je stopil do line in z glavo udaril po notranji strani vrat. Kar opotekel se je nazaj in zaradi možnosti samopoškodbe smo uporabili body cuff, kar pomeni, da smo mu prek pasu zvezali roke in noge. Njegove grožnje sem vzel zelo resno, saj sem bil opozorjen, da je zelo agresiven in da je zmožen marsičesa, da lahko torej svoje grožnje tudi uresniči. Zbal sem se tudi za domače,« je priznal policist.
Psihiater dr. Jože Jakopič je o Starihovem zdravstvenem stanju izdelal že pet mnenj. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Psihiater dr. Jože Jakopič je o Starihovem zdravstvenem stanju izdelal že pet mnenj. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Odvisnost od alkohola

Martin Stariha je bil večkrat pod drobnogledom psihiatrov, tudi dr. Jožeta Jakopiča, ki ga je doslej pregledal petkrat, prvič leta 2010, zadnjič pred kratkim za potrebe tega postopka, Stariha pa na sojenje čaka v enoti za forenzično psihiatrijo mariborske psihiatrične klinike. V petem mnenju je psihiater zapisal, da Stariha zaradi opitosti ni bil zmožen imeti v oblasti svojega ravnanja, da pa je bila zmožnost razumeti pomen svojih ravnanj bistveno zmanjšana. Jakopič je opozoril, da so se pri Starihi tudi zdaj, ko je hospitaliziran in nima dostopa do alkohola, pojavljala stanja nemirnosti oziroma vznemirjenosti, ne da bi bil kakor koli ogrožen, to nezmožnost obvladovanja čustvenih vzgibov pa je možno povezati s poškodbo glave v prometni nesreči v letu 2010. Prav zaradi te poškodbe je njegova toleranca za alkohol nizka, ni torej treba veliko pijače, da je opit.


Psihiater je, ko je v sodni dvorani s Stariho spregovoril nekaj besed, ocenil, da je stabiliziran, zato bi bil smiseln vnovični pregled potreben tudi zato, da bi ocenil, ali gre pri njem tudi za psihozo, ta bi zagotovo vplivala tudi na oceno razumevanja pomena lastnih dejanj ter na nadaljnje zdravljenje.

»Pri Starihi gre za sočasnost dveh motenj; organske možganske poškodbe in odvisnosti od alkohola. Njegovo vzkipljivost lahko uspešno preprečujejo zdravila, le redno mu jih je treba dajati. Sam jih ne bi jemal, saj se mu ne zdi zelo potrebno, zdravljenje odvisnosti od alkohola pa je dolgotrajen proces, ki na psihiatriji ni možen, zato sem predlagal najprej zdravljenje na forenzičnem psihiatričnem oddelku, potem pa namestitev v poseben socialnovarstveni zavod, kjer bi poskušali doseči napredek,« je menil Jakopič, ki bo Stariho zdaj, ko je njegovo stanje nekoliko boljše, še enkrat pregledal in se posvetoval z lečečim psihiatrom. Potem bo dopolnil svoje mnenje, na podlagi katerega bo sodišče izdalo varstveni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Sojenje se bo nadaljevalo konec maja. 
Razgrajal je po črnomaljski policijski postaji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Razgrajal je po črnomaljski policijski postaji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije