UGOTOVITVE POLICIJE

Policija razkrila, zakaj je umrl ugrabitelj (49) avtobusa

Moški je aprila ugrabil avtobus, med poskusom aretacije pa je umrl.
Fotografija: Policija je avtobus ustavila na Barjanski cesti. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Policija je avtobus ustavila na Barjanski cesti. FOTO: Delo

LJUBLJANA – Komisija je ugotovila, da so ljubljanski policisti pri prijetju moškega, ki je aprila letos v slovenski prestolnici ugrabil avtobus LPP, ravnali zakonito, poroča Generalna policijska uprava. Razkrili so tudi vzrok smrti 49-letnika.

Moški je 4. aprila letos ugrabil enega izmed avtobusov potniškega prometa. Med policijskim postopkom je osumljenec umrl. Postopek policistov je preverila komisija, ki jo je na podlagi tretjega odstavka 133. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za ustaljeno prakso preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov v posebej občutljivih primerih, kakršen je bil tudi ta, pojasnjujejo pri Generalni policijski upravi.
 
Preberite še:

FOTO: 49-letni ugrabitelj mestnega avtobusa je vstopil pri Drami​

FOTO: To so fotografije avtobusa groze: grozil z izvijačem



Komisija je na podlagi vsestranske preveritve okoliščin postopka ugotovila, da sta policista upravičeno, tj. zakonito in strokovno, uporabila plinski razpršilec, saj moški ni upošteval njunih večkratnih zakonitih ukazov in opozoril. Policista sta, da bi ga obvladala, uporabila plinski razpršilec, različne oblike telesne sile in sredstva za vklepanje in vezanje. Med varnostnim pregledom je moški postal neodziven in ni več kazal znakov življenja.

Policisti so takoj obvestili operativno-komunikacijski center PU Ljubljana in zaprosili za nujen prihod reševalcev na kraj. Do prihoda reševalnega vozila z zdravnikom so policisti izvajali temeljne postopke oživljanja, ki so jih po standardnih protokolih nadaljevali zdravnik in reševalci reševalne postaje Ljubljana, a so bili pri tem neuspešni.
 
​Preberite še:

FOTO: Razkrivamo, kdo je ugrabil avtobus in umrl po aretaciji



Policisti so prisilna sredstva – plinski razpršilec, telesno silo in sredstva za vklepanje in vezanje (lisice) – uporabili zakonito in strokovno, smrt moškega pa ni posledica uporabljenih prisilnih sredstev. Navedeno izhaja tudi iz zdravstvene dokumentacije (zapisnik o obdukciji, izvedeniško mnenje in toksikološka preiskava), ki jo je pridobila komisija in iz katere je razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev ni prišlo do poškodb, ki bi kakor koli vplivale na smrt, in da je prišlo do odpovedi srca. »Podrobnejših informacij o njegovem zdravstvenem stanju pa zaradi pietete do pokojnika ne moremo razkriti,« so zapisali pri policiji.

​Preberite še:

Ni čudno, da je ugrabil avtobus: ne boste verjeli, kaj so našli v njegovem nahrbtniku

VIDEO: Ugrabitelj avtobusa znan iz preteklosti: zabarikadiral se je v stavbo


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije