ZAVOD KENGURUJČKI

VIDEO: 67-letnica ovadena zaradi surovega ravnanja z 10 otroki

Inšpekcija je že pred časom ugotovila, da so delali na črno.
Fotografija: Posnetek zlorabe v zavodu Kengurujček. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Posnetek zlorabe v zavodu Kengurujček. FOTO: posnetek zaslona

LJUBLJANA – Vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Valter Zrinski je v izjavi o ugotovitvah kriminalistične preiskave zaradi nepravilnosti v zavodu za varstvo predšolskih otrok Kengurujčki na območju Ljubljane razkril, da je surovega ravnanja z otroki utemeljeno osumljena 67-letna ženska.



»Osumljenka je med 1. 10 2017 in 28. 9. 2018 opravljala delo varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega znanja in izobrazbe. Morala bi pripravljati zgolj hrano in opravljati nekatera druga gospodinjska dela ter občasno pomagati varuški, a temu ni bilo tako. Določala je, kdaj in kako se bodo izvajale dejavnosti varstva. Strokovnih priporočil in opozoril varuške, ki je bila strokovno usposobljena, ni upoštevala. Varuška je bila podrejena vodenju in načinu dela, ki ga je narekovala osumljenka.
Osumljenka je vpila in žalila otroke. Nekaterim ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo jedli. Hranila jih je na silo. Nekatere otroke je povijala v rjuho. Zoper njo je bila podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok. Grozi ji kazen zapora do treh let,« je povedal Zrinski in dodal, da je malo verjetno, da bi bilo otrok, s katerimi je surovo ravnala, več.

O starosti otrok je Zrinski povedal, da gre za prvo starostno obdobje otrok.



Lani jeseni so Slovenijo šokirali posnetki iz Zavoda Kengurujčki na Viču v Ljubljani, na katerih so trpinčili majhne otroke in jih med drugim prisilno hranili ter jih tesno povijali, če so bili nemirni.

Inšpektorat za šolstvo je že decembra 2018 potrdil, da so varovanje otrok v zavodu opravljali na črno, saj ni bil vpisan v razvid izvajalcev programov za varstvo otrok. Nihče od tistih, ki so skrbeli za otroke, ni bil vpisan v razvid varuhov predšolskih otrok pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Zavod je kljub temu staršem izdajal račune.

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije