KRIVE DROGE?

Poklical policiste in pred njimi umrl

Objavljeno 18. september 2018 11.10 | Posodobljeno 18. september 2018 11.10 | Piše: T. Š.

Po posredovanju policije 31-letni Darko Kesak najprej omedlel. Komisija bo preverila in ocenila okoliščine policijske intervencije.

Darko Kesak je umrl v nenavadnih okoliščinah. FOTO: Instagram
ŠENTILJ V SLOVENSKIH GORICAH – Posredovanje mariborskih policistov v nedeljo popoldne se je končalo tragično. Nekaj po 14. uri je policijo poklical moški, se predstavil z vzdevkom in prosil za pomoč, saj naj bi ga napadale neznane osebe.

Na pot se je odpravila patrulja s šentiljske policijske postaje, na dvorišču hiše pa so našli 31-letnega Darka Kesaka, po policijskih navedbah je bil zelo nemiren: »Hodil je sem ter tja ter takoj pričel vpiti na policista, naj ga pustita pri miru in da je zaužil več prepovedanih drog.«

Policista sta ocenila, da nujno potrebuje zdravniško pomoč, zato so na kraj dogodka napotili še reševalce, vmes pa se je situacija po navedbah policije zaostrila: »Dvakrat je udaril po strehi službenega vozila policije, poskušal je odtrgati modro rotacijsko luč, nato pa si slekel majico, se postavil v borbeni položaj (gard) in izzival policista k pretepu,« navajajo policisti, ki so Kesaka vklenili. Kesak se je po prihodu reševalcev pomiril, a menda znova postal agresiven.

Nato je Darko je izgubil zavest; ni pomagalo, da so mu policisti sneli lisice in da sta ga poskušala oživljati navzoča reševalca. Na družabnih omrežjih so se takoj pojavila namigovanja, da je bilo za smrt krivo posredovanje policije, po včerajšnji sodni obdukciji pa se je izkazalo, da je pri nesrečniku prišlo do zastoja dihalne in srčne funkcije.
image
Z vozila je poskušal utrgati rotacijsko luč. FOTO: Policija

»Zastoj bi bilo možno povezati s sumom po zaužitju več ali večje količine prepovedanih drog. Dosedanje ugotovitve kriminalistov tujo krivdo kot vzrok smrti izključujejo,« je sporočila mariborska policija. Vseeno bo generalni direktor policije Simon Velički ustanovil komisijo, ki bo preverila in ocenila okoliščine uporabe prisilnih sredstev in policijskih pooblastil. O zadevi so obvestili tudi Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, vodenje zadeve so prevzeli tamkajšnji policisti.

Dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru je ogled kraja dogodka prepustila policiji, je pa odredila sodno obdukcijo. Prav tako tja ni prišla dežurna državna tožilka. Kesak, rojen leta 1987, je bil doma v Pesnici; gre za nekdanjega nogometaša, ki se je kot napadalec poskusil tudi v avstrijskih nogometnih moštvih. Njegova smrt je pustila bolečino in žalost v srcih sorodnikov in ljudi, ki so ga poznali kot srčnega človeka. 
Deli s prijatelji