PRIZNANJE

Pogojna za smrt štiriletne Darie

»Če bi dedek pokojne gledal, kje vozi, bi gotovo lahko ustavil svoj avto in trka ne bi bilo.«
Fotografija: Nesreča se je pripetila 1. julija 2016. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Nesreča se je pripetila 1. julija 2016. FOTO: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Ker sta se tožilstvo in obtoženi zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je življenje izgubila štiriletna deklica, sporazumela o priznanju krivde, je predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin že na predobravnavnem naroku končal postopek zoper 68-letnega madžarskega državljana Lajoša Oroszija.

Upokojeni poklicni voznik in upravljavec gradbene mehanizacije, ki prejema le okoli 300 evrov pokojnine, je priznal, da je leta 2016 povzročil prometno nesrečo na pomurski avtocesti, v kateri se je zelo hudo poškodovala komaj štiri leta stara Daria Elena Dobra iz Romunije. Deklico so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana, kjer pa je tri dni pozneje izgubila bitko za življenje.

Oroszi je kljub priznanju krivde poudaril, da on ni edini krivec za nesrečo, temveč je kriv tudi dedek pokojne deklice, ki je od zadaj trčil v njegov kombi. »Če bi dedek pokojne gledal, kje vozi, bi gotovo lahko ustavil svoj avto in trka ne bi bilo,« se je branil Madžar, čeprav to ni spremenilo dogovorjene sankcije. Zatrdil je, da je tudi izvedenec prometne stroke potrdil, da deklica ob trčenju ne bi umrla, če bi imela pravi otroški sedež in bi bila v njem pravilno pripeta. Vse te olajšave in dejstva, da doslej še ni bil kaznovan, da je dejanje priznal in da je starejši človek, so prav tako botrovali mili sankciji, ki jo je predlagala okrožna državna tožilka Janja Rogan.

Oroszi je obsojen na eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Sodnik mu je izrekel še stransko sankcijo, in sicer obsojeni leto dni ne bo smel upravljati vozil B-kategorije, a le v Sloveniji. Prav tako je sodnik uslišal prošnji zagovornika obtoženega, odvetnika Lovra Pratnikarja, in Oroszija oprostil plačila stroškov postopka in svojega zagovornika. Ker se je Madžar odpovedal pritožbi, je sodba s tem postala pravnomočna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije