ZAVAROVALNIŠKA GOLJUFIJA

Po tragediji z roko Sebastian napadel zdravnike

Objavljeno 21. marec 2019 10.36 | Posodobljeno 21. marec 2019 10.55 | Piše: Gordana Stojiljković

Preiskovalni sodnik zaslišal Gorazda Colariča in njegovo bivšo ženo. Njun sin Sebastian in njegovo dekle zaradi poskusa goljufije v priporu.

Idejni vodja krvave zavarovalniške prevare naj bi bil Sebastien Abramov, še do pred kratkim Sebastian Colarič. FOTO: osebni arhiv
LJUBLJANA • »Preiskava v nasprotju z glavno obravnavo ni javna in vam zato podrobnosti oziroma podatkov ne moremo posredovati,« nam je pojasnila Olivera Cilar iz urada predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani, ko smo poizvedovali, kaj natančno je včeraj nekaj pred 11. uro dopoldne na sodišču počel Gorazd Colarič, eden od osumljencev krvave zavarovalniške prevare, v kateri si je 21-letna Julija Adlešič pri zapestju z žago odrezala levo roko.

Po naših informacijah sta pred preiskovalnega sodnika včeraj stopila najmanj dva člana družine Colarič, in sicer Gorazd Colarič, oče Sebastiana Colariča, domnevnega vodje zavarovalniške prevare, vredne več kot milijon evrov, in pa njegova mama Tinka Huskić Colarič, medtem ko sta sin, po novem Sebastien Abramov, in Julija v priporu.

Kot nalaga zakon o kazenskem postopku, preiskovalni sodnik po tistem, ko prejme tožilčevo zahtevo za preiskavo, pregleda spise, in če se z zahtevo strinja, izda sklep o preiskavi. A še preden sklep o zahtevi za uvedbo preiskave izda, mora osumljence zaslišati. In ravno to se je dogajalo včeraj dopoldne.

Na zaslišanje brez odvetnika

Okrajni tožilec Sedin Kičin Gorazdu Colariču v zahtevi za preiskavo očita kaznivo dejanje goljufije, saj da obstaja utemeljen sum, da je zato, da bi drugim pridobil protipravno premoženjsko korist, lažno prikazal škodni dogodek, medtem ko Tinki Huskič Colarič očita pet poskusov goljufije.

Gorazd Colarič je na sodišče prišel sam in mirno v primerjavi s takrat, ko so ga na njegovem domu na Velikem Osolniku v Velikih Laščah presenetile kamere, ko so ga premagale solze in je vso odgovornost prevalil na sina in Julijo, v stavbo okrožnega sodišča vstopil brez besed. Po naših informacijah Gorazd Colarič nima odvetnika, kar pa, kot nam je pojasnil odvetnik osumljene Tinke Huskič Colarič, za njegovo obrambo ni obvezno. »Če bi šlo za kakšno hujše kaznivo dejanje, bi mu ga sodišče po uradni dolžnosti zagotovo že postavilo,« je pojasnil odvetnik Žiga Podobnik. Zaupal nam je še, da je njegova stranka podala svoj zagovor v pisni obliki, v katerem zanika očitke glede zavarovalniške goljufije oziroma opisuje svojo vlogo pri sklepanju pogodb s petimi zavarovalnicami, medtem ko se je Gorazd Colarič zagovarjal ustno.

Julija staršev ne želi videti

Kot smo že poročali, starši Julije Adlešič dvomijo, da si je roko odrezala sama. Menijo, da je popolnoma zmanipulirana, saj je vso krivdo prevzela nase. Zadnji stik med hčerko in družino se je odvil aprila lani. Od takrat Julija stike zavrača, videti jih ni hotela niti minuli petek niti včeraj, ko so jo obiskali v priporu na Igu.                         

Naj spomnimo, da so ljubljanski policisti minuli teden predstavili izsledke policijske preiskave zavarovalniške goljufije, v katero naj bi bila vpletena družina Colarič in dekle Sebastiena Abramova. Julija Adlešič naj bi skupaj s Tinko in svojim fantom pred krvavim dogodkom, ko naj bi si sama s krožno žago odrezala levo roko tik nad zapestjem, sklenila zavarovanja na petih zavarovalnicah. V vseh primerih se kot zavarovalka pojavlja Tinka Huskič Colarič, kot zavarovanka Julija, kot upravičenec do zavarovalnine v primeru smrti pa Abramov. Še več, denar od zavarovanj naj bi se stekal na račun mame, saj je Julija Adlešič od 19. septembra lani v postopku osebnega stečaja, njen dolg pa znaša dobrih 55 tisočakov. Kot je v poročilu zapisala stečajna upraviteljica Alenka Krivec Nabernik – mimogrede, ona vodi tudi osebni stečaj Sebastiena Abramova –, nima nepremičnin, je lasnica nevoznega alfa romea, vrednega 200 evrov, je brezposelna, premoženja, ki bi lahko bil del stečajne mase, pa nima. Stečajno maso, kot piše stečajna upraviteljica, »predstavlja terjatev do dolžnice Silve Hafner v višini 49.000 evrov, zoper katero je bil začet postopek osebnega stečaja«. Naj povemo, da je Silva Hafner nova partnerica Gorazda Colariča, ki v Velikih Laščah prebiva pri njej.


O nečednih poslih Sebastiana Colariča smo v Novicah pisali že lani, ko je bil sicer še nepravnomočno zaradi goljufije obsojen na pogojno zaporno kazen in vračilo denarja, in ko smo se tudi spraševali, zakaj se z mrtve točke ne premakne preiskava smrti 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu. Sara je bila namreč Sebastianovo dekle, ki jo je ta 15. marca 2015 do smrti ustrelil z dolgocevnim orožjem sredi dnevne sobe Vebrovih. Dolgo je veljalo, da naj bi šlo za nesrečni dogodek – tako so ga doživljali tudi Sarini starši –, ko se je orožje med čiščenjem sprožilo in zadelo nesrečno Saro. A glede na to, da se je v javnosti predstavljal kot kriminalist in tudi izkazoval z značko, glede na to, da naj bi imel dovoljenje za nošenje varnostnega orožja, v lasti pa cel arzenal, bi pričakovali, da ve, da se nabito orožje ne čisti. Ob zadnjem dogodku so nastale nove okoliščine Sarine smrti, kar preiskujejo celjski kriminalisti.

Kriminalisti pa tudi zavarovalnice so prepričani, da Julijina poškodba ni naključna, temveč skrbno načrtovana prevara. K temu naj bi jih vodilo kar nekaj dejanj osumljenih. Med drugim naj bi se na vseh zavarovalnicah o pogojih zavarovanj pogovarjal Abramov, ki se je denimo na eni od njih zanimal, »kaj pa če kdo dela z motorno žago, ki ni gozdar, in si pri tem kaj odreže«. Zgovorna je tudi pozabljivost Gorazda Colariča, ki je Juliji dajal prvo pomoč takoj po dogodku in jo proti kliničnemu centru v Ljubljani odpeljal brez odrezane roke, ki so jo h kirurgom nato pripeljali policisti. Pa tudi dejstvo, da na kraju dogodka skorajda ni bilo zaslediti krvi, tako kot je ni bilo ne na rani ne na Julijinih oblačilih. Da si je Julija, kot vztrajajo vpleteni vključno z njo, sama odrezala roko, preiskovalci dvomijo, saj je bila amputacija roke relativno čista in ravna, pri čemer niso bili poškodovani ne dlan ne prsti, kar bi sicer pričakovali, če bi si nekdo odrezal roko s krožno žago.

Julija je po naših informacijah zdravljenje zapustila predčasno 14. januarja, le nekaj dni pozneje pa so osumljenci začeli klicati zavarovalnice in terjati izplačilo za poškodbo. Konec januarja je Julija znova obiskala kirurge in jim dejala, da se je stanje poslabšalo in da noče imeti več prišite roke, medtem ko naj bi Abramov kirurge že ob prvem srečanju zmerjal s šalabajzerji. Izkazalo se je, da je poskušala Julija sicer uspešno prišito roko onesposobiti – v tem primeru bi bilo izplačilo zavarovalnic večje – tako, da jo je tiščala v zamrzovalnik. 
Deli s prijatelji