PROSTITUCIJA

Po seksu dobile batine namesto plačila

Objavljeno 20. april 2019 08.52 | Posodobljeno 20. april 2019 08.52 | Piše: Moni Černe

Marku Kmetiču in Denisu Arnautu sodijo zaradi prostitucije. Za vsako stranko naj bi dobile 80 evrov, a jih niso videle.

Takole je poziral Marko Kmetič za Slovenske novice leta 2013.
KOPER – Na koprskem okrožnem sodišču poteka sojenje 30-letnemu Marku Kmetiču iz Kopra in Denisu Arnautu. Tožilstvo jima očita, da sta kršila 175. člen kazenskega zakonika in zaradi izkoriščanja sodelovala pri prostituciji drugih oseb in jih s preslepitvijo pridobila oziroma spodbudila k prostituiranju.

image
Takole je poziral Marko Kmetič za Slovenske novice leta 2013.

Tretji odstavek pa govori o tem, da se tako dejanje, storjeno proti več osebam ali v okviru hudodelske združbe, kaznuje z zaporom od enega do dvanajstih let. Prostitutke so bile iz Hrvaške, Kube, Nigerije, Ukrajine in Češke.
 

Najel luksuzen avto in poslovne prostore, plačal nič


Kot priča je bil nazadnje zaslišan 34-letni Matej Lisjak, ki je povedal, da je Kmetiča spoznal prek oglasa, ko je prodajal svojega beemveja, tega je obtoženi najel: »Kmetič mi je dejal, da mu gre posel v lokalu Hot mess v Beblerjevi ulici v Kopru tako odlično, da potrebuje nove prostore.« Lisjak naj bi mu potem oddal še svoje apartmaje na Šmarski. No, z Lisjakovim avtom naj bi Kmetič in Arnaut prevažala prostitutke, v apartmajih pa da je imel Kmetič bordel.

»Vse okoli najemov in plačil sem se dogovarjal s Kmetičem,« je Lisjak povedal predsednici okrožnega sodišča, višji sodnici Darji Srabotič. »Ker mi ni plačal najema, sem zoper njega leta 2013 podal kazensko ovadbo zaradi poslovne goljufije.« Obtoženi je na njegovo pričanje pripomnil, »da kar je povedal, nič ni res«.
 

Pobral jo je na cesti


Da Lisjak ni edini, ki je očitno ostal brez plačila, je povedala tudi 38-letnica iz Nigerije. Pojasnila je, da se prodaja na ulicah Trsta, da jo je, ko se je tistega dne sprehajala, s ceste pobral visok, močnejši moški z lasmi. Najprej je za 100 evrov obdelala njega, na vprašanje sodnice, ali je moški v dvorani, se je ženska ozrla h Kmetiču in potrdila, da bi lahko bil on – »mu je zelo podoben«.

»Odpeljal me je v Slovenijo, v klub, tam je bilo okoli 30 moških, dejal je, da vsi potrebujejo žensko in ali imam kakšno prijateljico za pomoč.« Poklicala je dve prijateljici v Trst, po njiju da je odšla skupaj z manjšim, močnejšim moškim brez las. »Podoben je temu, ki sedi v sodni dvorani,« je povedala in se ozrla k Arnautu. Preden se je delovna noč začela, se je z »moškim, ki ima lase« dogovorila, da bo za vsako stranko plačal 80 evrov, obljubil pa naj bi tudi provizijo od šampanjca, za katerega so stranke plačale 45 evrov za steklenico.

image
Za temi zidovi naj bi se odvijala prostitucija, pred vhodom pa pretepanje žensk.
»Tisto noč sem spolno zadovoljila najmanj pet oziroma sedem ali osem moških, ne spominjam se natančno. Visok močan moški z lasmi je obljubil plačilo, ko zaključimo delo, ravno tako mi je pred vsakim spolnim odnosom zagotovil, da so za oralni in vaginalni seks že plačali njemu. »Ko smo končale delo v sobah, ki so bile pregrajene z zavesami, uporabljali smo rdeče kondome, moške pa obdelovale drugega za drugim, smo čakale na plačilo. Moški z lasmi ni hotel plačati, čeprav je bil lokal že zaprt. Moški brez las in moški z lasmi sta nas, ker nismo hotele oditi, začela porivati ven. Dobile smo udarce s pestmi, moji prijateljici sta bili poškodovani, jaz ne.« Nasilje, ki se je začelo v lokalu in nadaljevalo pred vrati, so deloma posnele kamere, poklicale so policiste.
 

Umaknile predlog za pregon


Tri ženske, ki živijo v Italiji in so v sodnem procesu zaradi prostitucije pričale zoper Kmetiča in Arnauta, so zoper oba leta 2013 predlagale pregon zaradi groženj, saj naj bi ju, kot je zapisano, s pestmi nagnala na ulico, pri čemer je Kmetič denar od spolnih storitev in provizijo za penino zadržal zase.

45 evrov je stala steklenica šampanjca.

Osemintridesetletnica je, potem ko ji je zagovornica Kmetiča, Vlasta Petrucci iz Odvetniške pisarne Čeferin, ob strinjanju zagovornika Arnauta, odvetnika Milana Volka, ponudila 100 evrov za umik ovadbe zaradi groženj, po krajšem pogajanju za ceno, privolila v ponudbo. Kot njeni prijateljici na prejšnjih obravnavah je vzela 100 evrov, ki sta jih vsak po 50 iz svojih jaken vzela obtožena, Kmetič pa je vstal, pristopil k prostoru za priče ter ženski izročil gotovino.
 

Od črne gradnje do prostitucije


O obtoženem Kmetiču, nečaku generalnega sekretarja AMZS, ta je nedavno odstopil s položaja, ter o svakinji funkcionarja, Markovi materi Sonji, smo pisali pred letom dni. Spomnimo, da ima Kmetičeva na dveh lokacijah, na zemljiščih v lasti AMZS, d. d., ob bazah AMZS v Postojni in Kopru, nelegalno postavljena gostinska lokala Serminček Bar & Grill Postojna ter Serminček Koper. Slednjega že od leta 1999, Kmetičeva pa še vedno nima ne gradbenega ne uporabnega dovoljenja. Marko Kmetič po pričevanju več ljudi skupaj z mamo vodi oba lokala.

Ko smo končale delo v sobah, ki so bile pregrajene z zavesami, uporabljali smo rdeče kondome, moške pa obdelovale drugega za drugim, smo čakale na plačilo.

V smislu legalizacije se do danes ni nič spremenilo, so nam potrdili na Upravni enoti (UE) Koper in UE Postojna, pristojni pa nič. No, inšpektorat ministrstva za okolje in prostor (MOP) je sicer že lani odredil odstranitev Serminčka v Postojni. Potem ko Kmetičevi ni uspelo s pritožbami, ji je MOP za odstranitev lokala na črno dal zadnji rok 15. maja letos, so za Slovenske novice povedali na ministrstvu. A oba lokala nemoteno poslujeta. 
Deli s prijatelji