NAKLEPNI UMOR

Po odžagani roki padla prva obsodba

Objavljeno 23. april 2019 12.16 | Posodobljeno 23. april 2019 12.22 | Piše: Gordana Stojiljković

Sebastienu Abramovu pravnomočna obsodba zaradi goljufije. Pospešili preiskavo tragične smrti 24-letne Sare Veber, obeta se mu ovadba za umor.

Sebastien Abramov – ob prihodu na okrajno sodišče z odvetnico iz odvetniške pisarne Mira Senice avgusta lani – je pravnomočno obsojen zaradi goljufije. FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA, CELJE – Medtem ko celjski kriminalisti po štirih letih od tragične smrti 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu končno zaključujejo preiskavo, ki poteka v smeri suma kaznivega dejanja umora, pa je postala pravnomočna sodba, ki je Sebastiena Abramova, prej Sebastiana Colariča, bremenila kaznivega dejanja goljufije.

image
Celjski kriminalisti naj bi dognali, da v primeru tragične smrti Sare Veber ni šlo za nesrečno naključje.

Višji sodniki so namreč potrdili pogojno obsodbo okrajnega sodišča, ki je Abramova spoznalo za krivega kaznivega dejanja goljufije in ga obsodilo na pogojno obsodbo šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in pod posebnim pogojem, da oškodovancu J. H. v enem letu in osmih mesecih povrne 4000 evrov.

image
Nesrečna Sara FOTO: družinski arhiv

Kot izhaja iz sodbe – mimogrede, sojenje smo lani tudi spremljali –, si je Abramov od oškodovanca aprila 2015 sposodil štiri tisočake, pri čemer mu je lažnivo prikazoval, da denar potrebuje za poplačilo dolgov v banki, da se mu bo potem sprostila večja vsota denarja, da bo lahko dvignil glavnico in bo tako imel dovolj denarja, da mu izposojeni znesek skupaj z obrestmi vrne v treh dneh. Kot smo v Slovenskih novicah poročali že jeseni lani, je kot garancijo, da bo denar res vrnil, zastavil prstan Zlatarne Celje v vrednosti 763 evrov, ki ga je Abramov podaril svojemu takratnemu dekletu Sari.
 

Prstan sneli z mrtvega dekleta


Naj spomnimo, kako sprevrženo igro je igral Abramov. Gre namreč za prstan, ki ga je podaril svojemu dekletu. Ko je umrla pod streli dolgocevnega orožja v dnevni sobi družinske hiše Vebrovih, medtem ko naj bi ga, nabito, čistil Abramov, ki je imel dovoljenje za nošenje varnostnega orožja, ga je imela na roki.

image
Prstan je zastavil za dolg. FOTO: družinski arhiv

Patologi so prstan po obdukciji izročili Sarinim staršem, ti pa so ga, kot nam je takrat zaupala Nada Veber, izročili Abramovu, da bi ga imel v spomin nanjo. Ko smo Nado Veber povprašali o tem prstanu, je bila zgrožena. Kot nam je zaupala, je Abramov še leto po dogodku hodil k njim domov in na Sarin grob, imeli so ga tako rekoč za svojega, saj jima je umrl edini otrok. »Če je to res storil, nimam besed,« je takrat dejala Vebrova. Danes njegovega imena ne more niti izgovoriti.

Poleg prstana – za tega je oškodovancu zatrjeval, da je vreden tisoč oziroma dva tisoč evrov – mu je kot garancijo izročil štirikolesnik s pripadajočim ključem in prometnim dovoljenjem. Kot izhaja iz pravnomočne sodbe, mu je Abramov najprej prikrival, da je štirikolesnik last NLB Leasinga.

Govoril je, da mora odplačati še nekaj obrokov, v bistvu pa jih je plačal le šest od 48. Ker ni plačeval, je lizingodajalec oškodovancu štirikolesnik odvzel. Čeprav je Abramov obljubil vrnitev sposojenega zneska v treh dneh, se to vse do danes ni zgodilo.
 

Ovadba v nekaj dneh


»Ta trenutek ne moremo podati nobenih izjav, zagotovo pa bo v nekaj dneh ovadba z naše strani šla naprej,« pa nam je na vprašanje, ali drži, da je celjska policija po štirih letih od tragične smrti Sare Veber le zaključila preiskavo, dejala tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin.

30 let zapora mu grozi, če bodo preiskovalci ugotovili, da je Saro ustrelil naklepno.

Časnik Večer je namreč poročal, da naj bi policisti zbrali dovolj dokazov, da je Abramov pred štirimi leti življenje svojemu dekletu vzel naklepno. Ker naj bi šlo za sum kaznivega dejanja umora, mu grozi 30 let zapora. Vebrova sta pretresena, Sarina mama Nada neutolažljivo joka. Bolj ko razmišlja o vsakem posameznem dnevu tik pred tragičnim dogodkom, vedno bolj se ji dozdeva, da ga je hotela Sara kmalu po vrnitvi iz toplic, kjer sta bila za novo leto, pustiti, on pa tega morda ni mogel prenesti.

»Tudi njo je izkoriščal, saj je še kot študentka – to smo ugotovili po njeni smrti, ko nismo mogli zapreti ene od kartic – zanj dvignila kredit v višini 1900 evrov,« pravi Vebrova. Kot smo že pisali, je tudi ona zanj dvignila kredit v višini 18 tisočakov. »Tisoč evrov je vrnil, potem pa je nehal plačevati. Zato ga zdaj tožim na okrajnem sodišču v Žalcu,« v solzah razlaga Vebrova.

Julija na Igu le sprejela starše
Medtem ko naj bi celjski kriminalisti zoper Abramova pisali kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja umora in je sodba za goljufijo postala pravnomočna, Abramov v priporu na Povšetovi snuje zgodbo, ki bi ga oprala sumov zavarovalniške goljufije, vredne več kot milijon evrov. Kot je znano, je v začetku marca izbruhnila afera, ko si je 21-letna Julija Adlešič v začetku januarja na Velikem Osolniku pri Velikih Laščah z žago odrezala roko nad zapestjem. V goljufijo naj bi bili vpleteni tudi njegovi starši, oče Gorazd Colarič in mama Tinka Huskić Colarič. Osumljeni so namreč le mesec pred dogodkom pri petih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police in dogodek poskušali prikazati kot nesrečo, da bi dobili odškodnino. Zadeva je trenutno v fazi sodne preiskave na ljubljanskem okrožnem sodišču. Kot smo že pisali, je Julija obisk svojih staršev več kot en mesec zavračala, prejšnji ponedeljek pa je sprejela očeta ter sestro in brata, včeraj naj bi sprejela tudi mamo. Starši so bili sicer prejšnjo sredo zaslišani pri preiskovalnem sodniku.

Kot še navaja Večer, nam pa je o tem namignil eden od njegovih prijateljev, o čemer smo pisali v enem od prejšnjih člankov, naj bi bil Abramov povezan s kriminalnim podzemljem, za katero naj bi domnevno opravljal neke posle v tujini. Iz sms-sporočil naj bi izhajalo, da se je s Saro večkrat sprl zaradi domnevne nelegalne dejavnosti, saj naj bi ga večkrat prosila, naj preneha ali pa ga bo prijavila policiji. 
Deli s prijatelji