V PRIPORU

Po odžagani roki dobil socialno pomoč

Objavljeno 17. april 2019 06.40 | Posodobljeno 17. april 2019 06.42 | Piše: Gordana Stojiljković

CSD Ljubljana Moste-Polje je Sebastianu Colariču, po novem Sebastienu Abramovu, dodelil 190 evrov denarne pomoči. Po naših vprašanjih bodo postopek obnovili.

Sebastien Abramov je v osebnem stečaju, je prejemnik socialne pomoči, januarja pa je zaprosil še za denarno pomoč.
LJUBLJANA – Preiskovalni sodnik je konec marca za 29-letnega Sebastiena Abramova (prej Sebastian Colarič) in 21-letno Julijo Adlešič, ki sta poleg staršev Abramova osumljena zavarovalniške goljufije, vredne več kot milijon evrov, izdal sklep, s katerim je njuno bivanje v priporu podaljšal vsaj še za dva meseca, do 6. junija.
 

Vlogo podal na dan, ko je zapustila bolnišnico


Na dan pa prihajajo nove podrobnosti. V uredništvo smo namreč prejeli odločbo Centra za socialno delo (CSD) enote Ljubljana Moste-Polje, v kateri je ta ugodil zahtevi Sebastiena Abramova za dodelitev denarne pomoči. Kot izhaja iz odločbe, je Abramov podal vlogo za dodelitev denarne pomoči, kar mu omogoča odlok Mestne občine Ljubljana, »za premostitev trenutne materialne ogroženosti«.

image
Sebastien Abramov je v osebnem stečaju, je prejemnik socialne pomoči, januarja pa je zaprosil še za denarno pomoč.

Zahtevo je vložil 14. januarja letos, na dan, ko je Julija Adlešič predčasno in na lastno željo zapustila bolnišnično zdravljenje po tistem, ko naj bi si 4. januarja, kot trdi, po nesreči odrezala roko. Le dva dni pozneje sta vseh pet zavarovalnic zasula z zahtevki za izplačilo zavarovalnine.

Kar nas v tem trenutku bega, je odločba CSD. Ker je bila zgodba o odrezani roki v javnosti zelo odmevna, o zavarovalniški goljufiji so poročali celo tuji mediji, dvomimo, da zaposleni na CSD Ljubljana Moste-Polje o tem ne bi slišali oziroma nič vedeli.

image
Preiskovalni sodnik je Abramovu bivanje za zapahi podaljšal še vsaj do 6. junija. FOTO: Jože Suhadolnik

Abramov oziroma Colarič je namreč v priporu od 6. marca, odločba pa je bila izdana 25. marca. Zato smo se z novinarskimi vprašanji obrnili na pomočnika direktorja ​Marjana Vončino, a ker je bil zaradi bolezni odsoten, za odgovore pobarali v. d. direktorico ljubljanskih CSD Anjo Osojnik.
 

Niso vedeli, da je v priporu


Med drugim nas je zanimalo, ali dejstvo, da je prosilec denarne pomoči trenutno v priporu, kjer je, mimogrede, poskrbljeno za njegove osnovne potrebe, vpliva na odločitev o dodelitvi denarne pomoči.

image
Nove okoliščine terjajo novo preverjanje vloge po denarni pomoči, pravi v. d. direktorice ljubljanskih CSD Anja Osojnik. FOTO: Facebook

»V konkretni zadevi je bila vloga za občinsko denarno socialno pomoč vložena januarja, izdana pa je bila 25. marca 2019. Iz vloge in iz sistema v času odločanja je izhajalo, da vložnik nima lastnega dohodka in nima premoženja. Iz zavarovalnih podlag ZZZS ni izhajalo, da ima oseba zavarovalno podlago, kot jo imajo priporniki, ki jih zavod prijavi v zavarovanje,« pojasnjuje Osojnikova in dodaja, da je Center za socialno delo Ljubljana na podlagi znanih okoliščin in dejstev v času odločanja odločil v skladu z odlokom MOL o denarni pomoči.

image
Čeprav menda nima niti dneva delovne dobe, je živel na veliki nogi.

»Podatek o prestajanju pripora je v skladu z 260. členom zakona o splošnem upravnem postopku novo dejstvo, na podlagi katerega bo center obnovil postopek odločanja za dodelitev denarne socialne pomoči ter o zadevi odločil ponovno,« je še povedala.
 

Življenje na veliki nogi


O tem, da ima Abramov finančne težave, smo že na široko pisali. Je prejemnik socialne pomoči, hkrati pa je sprožil postopek osebnega stečaja. V osebnem stečaju je tudi Adlešičeva, ki upnikom dolguje okoli 55.000 evrov. Oba sta brez zaposlitve, na socialni podpori naj bi bila tudi Sebastienova mama Tinka Huskić Colarič, medtem ko je oče Gorazd Colarič v pokoju.

21-letna Julija Adlešič vse od priprtja na Igu vztrajno zavrača obisk svojih staršev.

Po naših informacijah se je v finančni godlji znašel predvsem zaradi svojega na videz razkošnega življenja, saj je vozil avtomobile prestižnih znamk, glede na izjave ljudi, ki so mu bili blizu, pa kar nekaj koncev tedna preživel v katerem od predsedniških apartmajev v ljubljanskih hotelih in znal na noč zapraviti tudi do 30.000 evrov.

190 evrov denarne pomoči mu je odobril CSD.

Kot sta nam zaupali mami nesrečnih deklet (tako Julije kot Sare Veber, ki jo je pri njenih 24 letih pred štirimi leti menda po nesreči ustrelil, ko je čistil dolgocevno orožje, op. a.), naj bi bil do deklet izjemno darežljiv. Obsipaval naj bi ju z dragimi darili, parfumi znanih znamk, oblačili. 
Deli s prijatelji