NA JESENICAH

Po brutalnem šolskem pretepu jeseniški dijak končal v bolnišnici

Objavljeno 13. februar 2019 13.28 | Posodobljeno 13. februar 2019 14.20 | Piše: Boštjan Fon

Na dvorišču jeseniške srednje šole obračunavalo osem učencev. Posredovala je policija, pretepače pa čaka pogojna izključitev.

Incident obravnava policija. Fotografija je simbolična. FOTO: guliver/Getty Images
JESENICE –  Lani je jeseniška srednja šola praznovala okroglih osemdeset let obstoja. Ustanovila jo je takratna lastnica železarne Kranjska industrijska družba zaradi potrebe po kvalificiranih delavcih železarskih poklicev. Železarska strokovna nadaljevalna šola Kranjske industrijske družbe s pravico javnosti je bilo prvo poimenovanje današnje Srednje šole Jesenice (SŠ Jesenice).
image
Na SŠ Jesenice so v ponedeljek pele dijaške pesti. FOTO: Boštjan Fon

Zanimivost izpred druge svetovne vojne je dejstvo, da je teoretični pouk potekal kar v spodnjih prostorih gostinskega obrata Kazina, praktični pouk pa v konstrukcijski delavnici v železarni. Dve leti po koncu vojne se je šola za večinoma železarske poklice preselila v sedanjo stavbo.
image
Na hodnikih je na videz mirno. FOTO: Boštjan Fon

Kljub temu da sta se skozi desetletja spreminjala tako organiziranost kot program, je šolska ustanova uspešno izvajala svoje poslanstvo. Pridobila je ugled resne in spoštovanja vredne srednje šole, ki se je zamajal sredi ponedeljkovega glavnega odmora.
 

Stepli sta se dve skupini


Dijaki so se med njim podali na zrak pred šolo. Eni so se lotili malice, drugi so prižgali cigareto, večina jih je brskala po mobilnikih. V tistem je počilo. »Ni se zgodilo nič posebnega,« nam je sprva zatrdila v. d. ravnatelja Monika Lotrič in dodala, da na šoli ni vrstniškega nasilja. Lani so obravnavali le en tak primer, ko je padla klofuta.
image
V. d. ravnatelja SŠJ Monika Lotrič bo ostro ukrepala. FOTO: Boštjan Fon

Odvrnili smo ji, da so nam informacijo o dogodku posredovali zaskrbljeni starši njihovih dijakov, ki so nam opisovali, da primer ni bil tolikanj nedolžen, ter da je ob tem posredovala policija in so enega od vpletenih zaradi poškodb odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. Navedbe so nam uradno potrdili tudi s Policijske uprave Kranj.
80-letnico je lani praznovala šola.


»Gre za dijake drugega letnika poklicne smeri, osem je bilo vpletenih v pretep,« je dejala v. d. ravnatelja Lotričeva: »Dve skupini po štiri, niso iz istega razreda, sta se srečali na dvorišču šole, ena je šla mimo druge. Padle so ostre besede, nato se je zgodilo nasilje, ki ga je hitro prekinil strokovni delavec šole. Vzroka za izbruh nasilja še nismo odkrili.« Posredovanja policije ni zanikala.
 

Večina že polnoletnih


»Obravnavano je bilo nasilje med več srednješolci istega izobraževalnega zavoda,« so o vrstniškem nasilju sporočili s PU Kranj in dodajali: »V postopku se glede na do zdaj zbrana obvestila ugotavlja vloga devetih oseb. Velika večina identificiranih oseb je polnoletnih. Postopek še poteka. Glede na do zdaj zbrana obvestila so v dejanju oseb podani znaki prekrška po predpisih o javnem redu in miru.
Izključitev s pogojem je ukrep, ki dijaku nepreklicno zapre vrata naše ustanove ob naslednjem nasilju, ki je ali fizično ali verbalno.


Potekajo razgovori in zbiranje obvestil. Postopek poteka proti udeležencem nasilja. Zaposleni na zavodu niso obravnavani kot kršitelji.« Policijo smo glede navedb staršev, da so enega dijaka omenjene srednje šole prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, povprašali o kvalifikaciji njegovih poškodb. »Postopek še poteka, zato vsi podatki še niso zbrani, vidne pa so bile podplutbe in rdečice,« so odgovarjali s policije.
 

Rekel, da je sam padel


»Eden od dijakov je imel poškodovano roko,« je pojasnjevala v. d. ravnatelja Lotričeva: »Za poškodbo je dijak takoj zatrdil, da je ni dobil med pretepom, temveč je že po tistem, ko se je incident končal, sam padel po tleh.« So vročekrvneži spoznali svojo napako in se poskušajo ubraniti pred ostrejšimi sankcijami s tem, da glede poškodbe enega od njih povedo, da je bila dobljena na drug način in ne med nesprejemljivim incidentom?
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kot je razbrati iz besed načelne vodje SŠ Jesenice, v ustanovi nimajo prav nobene tolerance do vrstniškega nasilja: »Jutri (torej danes, op. a.) bodo v šolo poklicani starši dijakov, ki so bili vpleteni v incident, kjer jim bodo predstavljena dejstva. Zaradi neljubega dogodka bom predlagala, da se vsem osmim dijakom izreče ukrep izključitve iz Srednje šole Jesenice s pogojem.« Kaj v praksi pomeni tak ukrep?
Nasilja ne tolerirajo
O dogodku na občini Jesenice niso bili obveščeni: »Vsekakor pa občina Jesenice in župan Blaž Račič kot njen predstojnik vse vrste nasilja ostro obsojata in imata do nasilja ničelno toleranco. Prepričani smo, da bodo pristojne osebe tudi omenjeni dogodek primerno obravnavale in sankcionirale.«


»Izključitev s pogojem je ukrep, ki dijaku nepreklicno zapre vrata naše ustanove ob naslednjem nasilju, ki je ali fizično ali verbalno,« je ostra Monika Lotrič, ki še dodatno opiše izjemno ostro sankcijo, ki čaka vse v pretep vpletene dijake: »Izrečeni ukrep ne preneha s koncem letošnjega šolskega leta, temveč velja do konca šolanja na naši srednji šoli, torej tudi še v naslednjih šolskih obdobjih.« 
Deli s prijatelji