V POSTOPKU

Pijanemu šefu kriminalistov opomin ali celo premestitev

Objavljeno 13. februar 2019 11.41 | Posodobljeno 13. februar 2019 11.41 | Piše: Aleš Andlovič

Prvi kriminalist Maribora Robert Munda naj bi pred patruljo še pospešil. Direktor PU Danijel Lorbek bo zoper njega uvedel notranjevarnostni postopek.

Robert Munda se je s takojšnjim plačilom globe pokesal, da je pijan sedel za volan. FOTO: Aleš Andlovič
MARIBOR – »Obravnavali smo 50-letnika, ki je zaposlen na policiji,« so se skrivnostno odzvali na mariborski policijski upravi na dogodek, ki se je zgodil v noči na minuli petek. Takrat je patrulja policijske postaje Rače, v kateri sta bila dva policista, pri rednem opravljanju kontrole prometa opazila voznika osebnega avtomobila, ki je pri vožnji deloval nezanesljivo.
image
Robert Munda se je s takojšnjim plačilom globe pokesal, da je pijan sedel za volan. FOTO: Aleš Andlovič

Zato so se odločili, da ga ustavijo. A policijski avtomobil je moral kar hitro pospešiti, da je ujel voznika, ki naj bi, tako očividci, dodobra pohodil plin, kot bi se poskušal srečanju z možmi postave izogniti.
 

Uredil si je prevoz domov


Pozneje se je izkazalo, da je za volanom sumljivega osebnega avtomobila sedel nihče drug kot Robert Munda, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor. Domnevna prepričevanja, da je tudi sam zaposlen na policiji, niso zalegla. Policista sta bila odločena, da prvega kriminalista mesta pod Pohorjem preizkusita z alkotestom. In imela sta prav, saj je bil rezultat daleč nad dovoljeno mejo.

»Preizkus alkoholiziranosti z elektronskim alkotestom je pokazal, da je imel v organizmu 0,51 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (dovoljena meja je 0,24 mg/l). Vozniku so policisti zaradi vožnje pod vplivom alkohola izrekli globo v višini 900 evrov in mu izrekli 16 kazenskih točk. Poleg tega so mu začasno, za obdobje 24 ur, odvzeli vozniško dovoljenje. Nadaljnjo vožnjo so mu prepovedali. Ker si je uredil prevoz domov, ga policisti niso pridržali,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Da je petkov dogodek na Prešernov praznični dan na mariborski policijski upravi dvignil veliko prahu, pove tudi podatek, da naj bi Munda že v soboto izrečeno globo poravnal. Koliko bo njegovo hitro obžalovanje nemoralnega ravnanja prispevalo k milejši kazni, bo znano v prihodnje. Miran Šadl je namreč izdal: »Po našem vedenju je globo že poravnal.«
image
Na to, da izvemo, ali bo še lahko lovil najhujše kriminalce, je treba počakati do konca notranjevarnostnega postopka. FOTO: Aleš Andlovič

Čeprav Munda v zgodnjih jutranjih urah slovenskega kulturnega praznika ni bil v službi, torej se je vinjen vozil v svojem prostem času, za tovrstno početje ni opravičila. Kot policist bi se še kako moral zavedati, kako nevarno in neodgovorno je sesti za volan po kozarcu piva ali vina preveč. Kot eden najmogočnejših mariborskih policistov bi moral imeti tudi vlogo vzornika.

A ne samo da je Robert Munda vozil pod vplivom alkohola, policijski kontroli naj bi se poskušal celo izogniti. Dobro obveščeni viri so nam dejali, da sta se morala policista na vse pretege potruditi, da sta ujela avtomobil prvega mariborskega kriminalista. Ali je bila njegova noga te noči pretežka zaradi maliganov ali zaradi strahu pred kontrolo, bo verjetno moral pojasniti direktorju Danijelu Lorbku. Zanimivo, da je prvi mož mariborskih policistov doma le nekaj sto metrov stran od mesta, kjer sta policista ustavila Roberta Mundo.
 

Ničelna toleranca


Glede na dogodke s konca januarja, ko sta ljubljanska kriminalista v prestolnici zakrivila prometno nesrečo in poskušala pozneje celo pobegniti, vlada do tovrstnih dogodkov ničelna toleranca. To bo na svoji koži spoznal tudi Robert Munda, zoper katerega je že uveden postopek. »V policiji do takih prekrškov nimamo tolerance, zato bo direktor Policijske uprave v Mariboru Danijel Lorbek zoper njega uvedel notranjevarnostni postopek.
Ni razlogov za odstop
Robert Munda je v pogovoru za Radio Maribor dogodek obžaloval in povedal, da ne beži pred odgovornostjo. Ob tem zanika, da je pred policisti, ki so ga želeli ustaviti, sprva bežal. Za odstop z delovnega mesta po njegovem ni razlogov, saj da ni funkcionar, ampak uslužbenec.

Po zaključnem postopku bo vodstvo policije sprejelo odločitev o ustreznem delovnopravnem ukrepu,« je še pojasnil Miran Šadl. Prevedeno v vsakdanji jezik pomeni, da se Robertu Mundi verjetno ni treba bati, da bi ostal brez službe. Ta ukrep bi verjetno sledil, če bi tako okajen kot v petek zjutraj povzročil prometno nesrečo, torej kaznivo dejanje. Tako bo njegovo nepremišljeno ravnanje imelo nekoliko lažje posledice. Kot smo izvedeli, se tovrstne zadeve v vrstah slovenske policije končajo v najugodnejšem primeru z opominom pred odpovedjo in v najslabšem s premestitvijo na drugo delovno mesto v policiji.
16 kazenskih točk si je prislužil Munda.


Robert Munda je bil že v preteklosti tarča napadov, saj so mu mnogi očitali, da je odločno prispeval k temu, da je njegov sin Žiga dobil službo v enem izmed mariborskih komunalnih podjetij. Vse skupaj ne bi bilo nič posebnega, če pred leti v tem podjetju ne bi potekale odmevne preiskave, zatem pa je zadeva povsem poniknila. Zlonamerni jeziki so zasuk preiskav v slepo ulico povezovali z zaposlitvijo sina prvega mariborskega kriminalista v tem podjetju. A so tako v podjetju kot tudi Robert Munda sam to tezo ostro zavrnili. 
Deli s prijatelji