SPALI V GASILSKEM DOMU

Petru in Mirjani med mašo zgorel dom

Objavljeno 08. oktober 2019 07.27 | Posodobljeno 08. oktober 2019 07.27 | Piše: Mojca Marot

Šest ljudi ostalo brez strehe nad glavo, občina jim je priskočila na pomoč. Ena družina je prvi dve noči preživela v gasilskem domu.

Gasilci so plezali po strehi! FOTO: Gasilska Zveza Žalec
GRIŽE – »Tam na vrhu je začelo goreti,« nam pokaže Marija Brecl iz Migojnic proti vrhu ožganega ostrešja, kjer je predvčerajšnjim nekaj pred 11. dopoldne zagorelo. Kot nam še pove, njeno stanovanje ni uničeno, a je nad njim vse premočeno; sprašuje se, kako bo, ko se bodo lotili temeljite obnove zgornjih dveh stanovanj.

image
Gasilci so eni od družin začasno ponudili tudi streho nad glavo. FOTO: Gasilska Zveza Žalec

»Tu sem najstarejša stanovalka, 56 let živim tu, od leta 1963,« nam še pove Brecljeva, ki je (tako kot vsi njeni sosedje) odkupila stanovanje v hiši, ki je bila nekoč v lasti Mirosana. »Ampak imajo vsi večjo škodo kot jaz,« še doda. Preostali stanovalci so ugibali, da je bila hiša zgrajena po vojni, vsi pa so do nedeljskega dopoldneva živeli mirno in složno, sredi nasada jablan. In medtem ko nekateri delavci ta čas še hitijo z obiranjem jabolk, so gasilci v nedeljo dopoldne hiteli na intervencijo.

Kot nam je povedal Tadej Zupan iz Gasilske zveze Žalec, so prejeli poziv o požaru v nedeljskem dopoldnevu: »Zagorelo je v mansardnem stanovanju večstanovanjskega objekta. Takoj so bila aktivirana prostovoljna gasilska društva (PGD) iz Griž, Zabukovice, Vrbja, Ponikve pri Žalcu, Žalca in Gotovelj, na požarni straži pa so bili gasilci iz PGD Šempeter v Savinjski dolini.« Skupaj je v intervenciji sodelovalo 54 gasilcev s 13 gasilskimi vozili.

image
Požar je izbruhnil zaradi napake na elektriki v mansardnem stanovanju. FOTO: Gasilska Zveza Žalec

»Dve stanovanji v mansardi sta popolnoma uničeni, zaradi odpravljanja posledic požara pa sta neprimerni za bivanje tudi dve v pritličju. Tri družine so prvo noč k sebi sprejeli svojci, eno pa so v svoj novi gasilski dom, ki je bil namenu predan šele pred dobrim mesecem, namestili domači griški gasilci. Oni imajo namreč zdaj na razpolago ustrezne prostore za začasno namestitev treh družin,« še razloži Zupan. In doda, da je bila gasilska intervencija zaključena ob pol sedmih zvečer. Kraj požara so si že ogledali tudi celjski kriminalisti in ugotovili, da je nastalo za okoli 100.000 evrov materialne škode; tuja krivda pa je izključena, saj je zagorelo pri električni napeljavi, neuradno najverjetneje pri adapterju računalnika.

Stanovalci hiše so bili včeraj še vedno v šoku. Zagorelo je v stanovanju Petra in Mirjane Strnišnik, ki ju v tem času sploh ni bilo doma. »Z možem sva šla k nedeljski maši v Sladko Goro, mislila sva, da bova naredila nekaj dobrega, potem pa tole,« nam pove Strnišnikova. Njen mož Peter pravi, da je maša še trajala, ko je videl klice sodelavke, a se ji ni mogel oglasiti:

image
Tadej Zupan iz Gasilske zveze Žalec pojasnjuje, da sta dve stanovanji uničeni, drugi dve pa neprimerni za bivanje. FOTO: Mojca Marot

»Takoj, ko sem stopil ven, sem jo poklical nazaj. In izvedel, da nam je zgorelo stanovanje. Nisem mogel verjeti, res ne. In ne vprašajte, kako hitro sem potem peljal nazaj proti domu,« nam še pove Strnišnik. Dim je prva opazila Metoda Velečič, ki živi poleg Strnišnikovih. »Čudno mi je bilo, da mi dim sili v stanovanje, tudi dušiti me je že začelo, zato sem šla pogledat na hodnik, kaj se dogaja. In seveda sem takoj poklicala 112. A ko so prišli gasilci, je že močno gorelo,« nam pove Velečičeva. Njen mož Branko dodaja, da nista mogla s seboj odnesti ničesar.

»Nazaj pa se tudi nisva mogla več vrniti, ker je bilo že preveč dima in naju gasilci niso več spustili noter. Šele potem, ko so ogenj pogasili, so nama dali čelade, da sva lahko šla vsaj po dokumente, ki sva jih na srečo še našla. Vse drugo je zgorelo, oblačila, pohištvo, vsi aparati,« pove Branko Velečič. In doda, da česa takega pač ne pričakuješ. »Niti v sanjah,« pravi.
Njegova žena Metoda ne more prehvaliti gasilcev. Še posebno domačih, griških, ki so jima v svojem gasilskem domu ponudili začasno bivališče.

Tuja krivda je izključena, saj je zagorelo pri električni napeljavi, neuradno najverjetneje pri adapterju računalnika.

Skupaj je v hiši živelo šest stanovalcev, po dva zgoraj v dveh mansardnih stanovanjih in dve gospe v pritličnih. »Na kraju požara smo bili v dobri minuti, hitreje že ne bi šlo, to pa zato, ker smo imeli v nedeljo dopoldne ravno vaje,« nam je povedal podpoveljnik PGD Griže Žiga Šalej in nadaljeval: »Žal je bil ogenj že zelo razvit, ker ni bil takoj opažen, saj stanovalcev v delu, kjer je izbruhnil, ni bilo doma. Smo ga pa dokaj hitro lokalizirali, a je škoda kljub vsemu velika.«

Na občini Žalec, štabu civilne zaščite in v humanitarnih organizacijah niso stali križem rok. »Že vse dopoldne urejamo stvari za prizadete stanovalce in včeraj sem za družino Velečič že podpisala sklep o izredni dodelitvi stanovanja za pol leta, brez plačila najemnine, plačevali bodo le obratovalne stroške. Prav tako smo se dogovorili tudi, da lahko v tem času, ko nimajo kje kuhati, dobijo tople obroke hrane v javni kuhinji.

54 gasilcev je sodelovalo v intervenciji.

Drugi so za zdaj nastanjeni pri sorodnikih, a če bodo izrazili potrebo, bomo pomagali tudi njim,« je za Slovenske novice povedala Tanja Razboršek Rehar, direktorica občinske uprave občine Žalec, kjer bodo prizadetim ponudili tudi izredno denarno pomoč.
 
Deli s prijatelji