GROZIL JI JE

Partnerico Mirko zaprl v čebelnjak

Objavljeno 08. september 2019 09.30 | Posodobljeno 08. september 2019 09.42 | Piše: Moni Černe

Grožnje in udarci. Antonu Črešnarju pogojna zaporna kazen za nasilje nad partnerico.

Obdolženi pravi, da čebelnjak, v katerega se je pred njegovo jezo zatekla partnerica, ni navaden, temveč sta v njem elektrika in kavč. Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv SN
KOPER – Upokojenega Antona Črešnarja, ki je maja letos dopolnil 70 let, so včeraj na Okrožnem sodišču v Kopru obsodili na pogojno zaporno kazen. Obtožnica koprskega okrožnega državnega tožilstva, ki ga je zastopala tožilka Nataša Valentič Kuštra, mu je očitala, da je bil nasilen do svoje partnerice Mirke M. med letoma 2013 in 4. julijem 2018 in da ji je povzročil lahke poškodbe. Ob tem naj bi bil vinjen.

Grozil ji je s šibrovko

Partnerico naj bi v Zrečah, kjer ima prijavljeno začasno bivališče, konec januarja lani vinjen potisnil v kuhinjski kot in jo potem, ko ji je iz rok izbil nož, s katerim se je želela ubraniti, pretepel s pestmi. Fizičnemu napadu se je želela izogniti, zato je stekla ven, a jo je dohitel in jo z glavo udaril ob rob pločnika, ob tem pa ji grozil, da jo bo vrgel pod avto.

Obtožnica ga je bremenila tudi, da je v Seči, kjer ima stalni naslov bivanja, 13. junija 2018 okoli osmih zvečer Mirko M. zlasal, jo žalil, zvlekel v sosednji prostor, jo pritisnil ob steno tako, da je vanjo udarila s hrbtom in z glavo v zid, pri tem pa je dobila hematom in odrgnino glave. Nekaj dni pozneje, 3. julija, jo je spet napadel, ji grozil in jo žalil »da ne ve, kje bo spala, in da bo nastavil dinamit«. V strahu za svoje življenje je poklicala policijo, ta je Črešnarja kaznovala s plačilnim nalogom. Prav položnica je bila vzrok za napad dan pozneje okoli dveh popoldne, ko ji je zagrozil, »da jo bo nalomil«.

Oškodovanka se je pred njegovo jezo zatekla v avto, potem pa v bližnji čebelnjak. Črešnar naj bi hodil okoli čebelnjaka in grozil s šibrovko, vse dokler ni v Sečo spet prispela policija in mu odvzela kombinirane puške z naboji.

Črešnar, zagovarja ga odvetnica Monika Mavsar, je sodniku Mateju Štrosu priznal očitke, da je bil do nekdanje partnerice nasilen in jo zapiral v čebelnjak oziroma je zbežala vanj, ker se je bala udarcev in jo je bilo strah za življenje, tam pa je preživela tudi noč. Črešnar je pripomnil, da ne gre za navaden čebelnjak, temveč sta v njem elektrika in kavč, kot tudi, da gre za konstrukt, »da ga spravijo iz hiše«.

Tožilka je zanj predlagala deset mesecev zapora zaradi družinskega nasilja, tri mesece zapora zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe oziroma enotno kazen letni dni ječe s preizkusno dobo treh let in sodišče ji je sledilo. Če obtoženi kaznivega dejanja v tem času ne bo ponovil, se bo iz kazenske evidence leto dni po prestani kazni (štiri leta po pravnomočni obsodbi) izbrisala kazenska sankcija in bo spet, kot do včerajšnje obsodbe, veljal za nekaznovanega. Sodba je pravnomočna.
Deli s prijatelji