Paradajzarica raztrgala Romanove ude

Oče in sin razstavljala bombi, 15-letnikova je počila. Amputirali so mu prste, ima opekline, vprašljiv je vid.
Fotografija: Roman Novak ima poškodbe po vsem telesu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Roman Novak ima poškodbe po vsem telesu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Zdravniki so morali 15-letnemu Romanu amputirati štiri prste desne roke in en prst leve, opekline in raztrganine ima po rokah in nogi, poškodovane so dihalne poti in oči, vprašljiv je njegov vid. To so posledice bombe, ki je eksplodirala v romskem naselju Žabjak oziroma Brezje. Lažje je poškodovan tudi njegov oče, 53-letni Roman Novak, ki je bil včeraj že doma.

»Policisti in kriminalisti so ugotovili, da je bil vzrok petkove eksplozije v naselju Brezje, ki je poškodovala dve osebi, razstavljanje ročne bombe iz druge svetovne vojne, tako imenovane paradajzarice. Triinpetdesetletni oče in 15-letni sin sta bombi razstavljala na domačem dvorišču, pri čemer je sinovo razneslo in oba poškodovalo,« je prve izsledke preiskave strnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik in dodal, da bodo oba Roma ovadili, in sicer zaradi dveh kaznivih dejanj. Zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje orožja ali razstreliva in prometa z njim jima grozi do pet let zapora, zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa do deset let zapora.
 

Bomba med starim železjem?


Roman je še vedno pretresen zaradi hudih poškodb, ki jih je dobil sin in zaradi katerih je še vedno v bolnišnici v Ljubljani. Njegova zgodba o eksploziji je nekoliko drugačna kot policijska. Pove, da je dva dni prej iz Muhaberja, sosednjega naselja,
Roman Novak ima poškodbe po vsem telesu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Roman Novak ima poškodbe po vsem telesu FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
pripeljal staro železo. »Najprej sem tega človeka prosil, če bi mi dal železo, pa ga ni hotel, potem pa me je sam poklical, naj ga pridem iskat. S sinom sva hotela potem to železje, ki je bilo še na prikolici, malo pregledati, kaj bo za prodajo, takrat pa je tako počilo, da je sina kar na tla vrglo. Kako se je znašla bomba med železjem, ne vem. Pa ni bila le ena, štiri so bile, eno so potem bombni tehniki razstrelili za barako,« je navajal Roman, ki so mu drobci bombe povzročili številne rane po telesu, poškodovan ima sluh.

Kot je povedal Božičnik, ni še jasno, od kod Romom bomba, preiskava namreč še ni končana, pri ogledu kraja eksplozije pa so sodelovali tudi bombni tehniki oddelka za protibombno zaščito policijske specialne enote. Ob tem policijski inšpektor omenjenega oddelka Matevž Gladek občane opozarja, naj se občani, če morda naletijo na kakšno takšno najdbo, te ne dotikajo in naj obvestijo regijski center za obveščanje, večina takšnih eksplozivnih sredstev je namreč kljub starosti v notranjosti še zelo dobro ohranjena, varovalke na primer pa so slabe. 
Matevž Gladek FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Matevž Gladek FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije