Otroci med odvzemom štiri ure kričali, sodišče ne vidi nepravilnosti

Na sodišču menijo, da je bil mučni odvzem v korist otrok.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

V odmevni družinski zadevi začasnega odvzema treh otrok materi nadzor poslovanja in pritožbeni postopek v ravnanju in odločitvah sodišča nista pokazala nepravilnosti, je na novinarski povedala podpredsednica ljubljanskega okrožnega sodišča Mihela Mohorič. Poudarila je, da je sodišče ravnalo vsebinsko pravilno, časovno korektno in v korist otrok.

Dogodek je v javnosti sprožil številne kritične odzive, saj so nekateri mediji objavili posnetke, iz katerih je ob odvzemu razvidno kričanje in upiranje otrok. Po njihovem poročanju naj bi odvzem v prisotnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk trajal več ur. Izvršitelj naj bi postopek celo želel prekiniti, a je sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Dogajanje je sprožilo številne poizvedbe pristojnih institucij s strani pravosodnega ministrstva, varuha človekovih pravic in sodnega sveta z zahtevami o časovni dinamiki in nekaterih drugih vidikih obravnavanja primera.

CSD jih redno obiskuje

Po oceni Marlotove imajo pomembno vlogo v tovrstnih družinskih zadevah tudi izvedenci klinične psihologije. V konkretnem primeru je bil sklep o izvedencu po njenih navedbah izdan že leta 2018, a eden od staršev z njim ni želel sodelovati, zato je izvedenec zadevo vrnil sodišču.

Konkretne vsebine primera tako Mohoričeva kot Maroltova nista želeli komentirati, saj zadeva še ni zaključena. Je pa Maroltova zagotovila, da je bilo stanje otrok takoj ob premestitvi k očetu preverjeno s strani sodišča. Po njenih informacijah naj bi bil na terenu tudi CSD, ki otroke preverja z napovedanimi in nenapovedanimi obiski.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije