Ogenj ušel izpod nadzora

Požarna ogroženost ni razglašena, a previdno. Gasilci so že tako obremenjeni.
Fotografija: Pogorela je podrast.
FOTO: PGD Renče-Vogrsko
Odpri galerijo
Pogorela je podrast. FOTO: PGD Renče-Vogrsko

Ker je v teh dneh več ljudi doma kot sicer, je prisilni dopust marsikdo izkoristil za različna spomladanska opravila na vrtu. »Opažamo, da je zato veliko kurjenja v naravi. Ker je lepo vreme, bi lahko nastali požari, posledično pa bi to pomenilo uporabo interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov,« ob tem opozarjajo policisti.
Sproščali so se strupeni plini. FOTO: PGD Renče-Vogrsko
Sproščali so se strupeni plini. FOTO: PGD Renče-Vogrsko

Ker so prav gasilci in policisti med tistimi, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, so zadnja stvar, ki jo v tem trenutku potrebujejo, nepotrebne intervencije. »Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse na pazljivost pri kurjenju v naravi, čeprav požarna ogroženost še ni razglašena,« opozarjajo.
 

Gorele poliuretanske plošče


Enega takšnih primerov so imeli minuli konec tedna na območju Policijske uprave Nova Gorica, ko je v nedeljo ob 12.22 zagorelo blizu stanovanjskega objekta na Vogrskem. S požarom so se spopadli novogoriški poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi iz PGD Renče-Vogrsko, PGD Nova Gorica, PGD Dornberk in PGD Šempeter pri Gorici ter dokončno pogasili gorečo travo in gozd ter odpadne poliuretanske plošče.
Kot je pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik, je moškemu med kurjenjem na njegovi parceli ogenj zaradi vetra ušel izpod nadzora v bližnji gozd, kjer je imel že dlje shranjene kupe odpadnih poliuretanskih plošč s pročelja šempetrske bolnišnice.

Gorelo je na površini od 30 do 50 kvadratnih metrov, pogorela je podrast. A pri tem so se sproščali škodljivi plini in jih je veter zanašal v okolico, zato so pristojne službe občane pozivale, naj se na območjih, kjer čutijo dim in vonj, zadržujejo v zaprtih prostorih in se ne izpostavljajo.


Po koncu intervencije so gasilce pregledali zdravstveni delavci in ugotovili, da nimajo znakov zastrupitve in da so zdravi. »V zvezi s požarom so poleg preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Novi Gorici in okrožnega tožilstva v Novi Gorici obvestili pristojno okoljsko inšpekcijsko službo. Policisti PP Nova Gorica nadaljujejo preiskavo vseh okoliščin požara in bodo po koncu podali ustrezen ukrep,« je pojasnil Božnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije