ZA ZAPAHE

Obetavna tenisačica kradla

Objavljeno 12. september 2018 14.20 | Posodobljeno 12. september 2018 14.20 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Maša Šmic in Lev Simič Petrov zaradi tatvin za dobro leto za zapahe.

Maša Šmic je bila nekoč perspektivna tenisačica, potem pa je zašla v slabo družbo.
KRŠKO — »Oba sta še mlada. Pred vama je še vse življenje, a tako ne bo šlo naprej. Imata možnost, da se spremenita in se preživljata z delom. Tako bosta oba veliko bolj zadovoljna, kot pa če mladost preživita v zaporih,« je 25-letni Ljubljančanki Maši Šmic in njenemu fantu, 37-letnemu Dolenjcu Levu Simiču Petrovu, požugala krška okrožna sodnica Marija Breznik, ko jima je izrekla sodbo zaradi tatvin: Lev bo moral za zapahi preživeti 15 mesecev, Maša, nekdaj mlada perspektivna tenisačica, ki ji je nadaljnje uspehe prekrižala poškodba in je pozneje zašla v slabo družbo, pa 13 mesecev.image
Na tatinske pohode sta se odpravila v Krško. 

Njuno pot so možje postave prekrižali sredi maja letos v Krškem, zalotili so ju pri tatvini v trgovini, v njunem avtu pa je bilo precej stvari, ki sta jih nabrala v prodajalnah, ki sta jih prej obiskala.

image
Maša Šmic je bila nekoč perspektivna tenisačica, potem pa je zašla v slabo družbo.

V noči na 8. maj sta najprej v Ljubljani ukradla registrske tablice in jih namestila na svoj avto ter se odpravila v Krško. »V Mercator tehniki sta vzela dva robotska sesalnika, eden je bil vreden tisočaka, drugi 250 evrov. Dala sta ju v posebni vrečki, ki sta bili z notranje strani oblečeni z alufolijo, zaradi česar alarm na izhodu iz trgovine ni zaznal zaščitne kode. Odšla sta še v Modiano: Lev je opazoval trgovke, Maša pa je vzela 5 kosov dražjih oblačil, a ker je ocenila, da je preveč tvegano, jih je pustila v garderobi,« je očitke iz obtožbe nizal tožilec Bogdan Matjašič.

Pri izreku kazni je največ štelo njuno priznanje.

V Krško sta se vrnila 17. maja in v dveh nakupovalnih centrih obiskala več trgovin. Spet sta vzela robotski sesalnik, vreden 700 evrov, nekaj torbic, več dražjih parfumov, skupaj vrednih kar 850 evrov. Prav v trgovini s kozmetiko so prodajalke zaznale sumljivo situacijo in poklicale policiste, ti pa so tatiča prijeli na parkirišču. V njunem avtu so odkrili več ukradenih predmetov pa tudi več torb, oblečenih v aluminijasto folijo. Tatvine so posnele nadzorne kamere v trgovinah.

image
Lev Simič Petrov se vrača za zapahe. 

»Gre za nadaljevano kaznivo dejanje velike tatvine, ki sta jih izvrševala partnerja. Oba sta bila brez zaposlitve in oba sta imela težave z odvisnostjo od drog, kar pa veliko stane. Dogovorila sta se, kako bosta prišla do denarja, in tatvine načrtovala,« je pojasnjeval tožilec, ki je že pred predobravnavnim narokom z obema dosegel dogovor, tako da so podpisali sporazum o priznanju krivde.

A tožilstvo kljub temu ni moglo spregledati dejstva, da sta bila oba že večkrat obsojena, da gre torej za specialna povratnika z obsežnim kazenskim listom, ki sta kradla v preizkusni dobi. »Priznam dejanja in mi je žal,« je bila skesana Maša, prav tako Lev: »Obžalujem, kar sem storil.« Sodišče jima je zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo pripor, Lev pa je prosil, da bi šel predčasno na prestajanje zaporne kazni ter da bi ga iz celjskega prestavili v ljubljanske zapore. 
Deli s prijatelji