POLICISTI V AKCIJO

Občinski svetnik in sin v pripor

Oboroženi policisti v neprebojnih jopičih opravili hišno preiskavo. Menda so našli orodje, s katerim so bila razbita okna lokala.
Fotografija: Henček Kosec na prvi seji občinskega sveta v novem mandatu FOTO: Radio Odeon
Odpri galerijo
Henček Kosec na prvi seji občinskega sveta v novem mandatu FOTO: Radio Odeon

ČRNOMELJ – Predstavnik Romov občine Črnomelj Henček Kosec je v priporu. Prav tako njegov sin David. Po hišni preiskavi, ki je bila v sredo zjutraj, ko so policisti največje belokranjsko romsko naselje Lokve zasedli celo v neprebojnih jopičih in do zob oboroženi, so v policijsko pridržanje odpeljali romskega občinskega svetnika Kosca in sina Davida, pridržanje pa se je nanašalo na nedavni izgred v baru Fontana v Črnomlju.

»Zaradi poškodovanja gostinskega lokala Fontana Bar v Črnomlju smo zoper dve osebi na okrožno sodišče v Novem mestu vložili zahtevo za preiskavo zaradi kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti o drugem odstavku 314. člena kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z drugim odstavkom 20. člena KZ-1, grožnje po drugem v zvezi s prvim odstavkom 135. člena KZ-1 in poškodovanja tuje stvari po prvem odstavku 220. člena KZ-1. Sodišče je zoper oba osumljenca odredilo pripor,« je na naša poizvedovanja odgovoril Srečko Hočevar, vodja Okrožnega državnega tožilstva Novo mesto.

V sredo je bila v romskem naselju na Lokvah hišna preiskava. FOTO: Radio Odeon
V sredo je bila v romskem naselju na Lokvah hišna preiskava. FOTO: Radio Odeon

Po besedah Katje Slak, vodje urada Okrožnega sodišča Novo mesto, je bil pripor zoper obdolžena Henčka Kosca in Davida Kosca s sklepom dežurne preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Novem mestu 4. aprila odrejen zaradi ponovitvene nevarnosti po 2. in 3. točki 201. člena ZKP, in sicer zaradi utemeljenega suma povzročitve splošne nevarnosti in grožnje. »V skladu z določili zakona o kazenskem postopku traja pripor po sklepu preiskovalnega sodnika največ mesec dni od odvzema prostosti. Je pa trajanje pripora na predlog državnega tožilstva med preiskavo mogoče podaljšati še za dva meseca,« so pojasnili na sodišču.

Našli orodje, ne orožja

Kaj so policisti v sredo iskali v hišni preiskavi in kaj so našli, možje v modrem ne povedo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi našli orodje, s katerim je bil razbit črnomaljski lokal, niso pa zasegli ne droge ne orožja, kot ugiba ulica. Incident, ki je bil tudi povod za hišno preiskavo, se je zgodil v nedeljo, 17. marca, pred slabimi tremi tedni, torej, ko naj bi se sin romskega svetnika spravil nad Bar Fontana v Črnomlju. David naj bi razbil kar deset oken, in to z macolo. Lastnik lokala dogodka takrat ni želel komentirati, so pa po dogodku na naša poizvedovanja s Policijske uprave Novo mesto sporočili, da so bili policisti tisto nedeljo dve minuti pred pol eno zjutraj obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu v Črnomlju, kjer naj bi kršitelji nadlegovali goste.
»Ob prihodu policistov, ti so prišli 16 minut po prejemu klica, kršitev ni več trajala in kršiteljev ni bilo na kraju dogodka. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih naj bi lastnik lokala gostu, ki naj bi bil pod vplivom alkohola, zavrnil postrežbo alkoholne pijače. Moški naj bi mu grozil z nožem, pozneje pa je eden od kršiteljev domnevno s kladivom razbil stekla oken na terasi lokala. Med kršitvijo po prvih ugotovitvah policistov ni bil nihče poškodovan,« je odgovorila Alenka Drenik.

Razdejani lokal Fontana FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Razdejani lokal Fontana FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Takrat smo želeli drugo plat zgodbe preveriti tudi pri vpletenih, a se Henček na telefon ni oglašal, njegova žena pa nas je nič kaj prijazno odslovila in napovedala tožbe zoper nekatere novinarje oziroma medijske hiše. Je pa Henček Kosec izjavo podal za Siol oziroma Planet TV in zatrdil, da ga takrat v lokalu ni bilo. »Takrat sem imel prometno nesrečo in sploh ne vem, kaj se je tam zgodilo. Ne vem, kdo me tukaj tunka. Pišejo, da sem bil pijan. Ko sem pihal, sem bil trezen. Tudi v lokalu nisem bil in ne vem, kaj se je dogajalo.«

So pa policisti in kriminalisti hišno preiskavo pri 46-letnem Henčku Koscu opravili že na začetku februarja, in sicer potem ko se je njegov sin David, oče treh otrok, na facebooku razkazoval z orožjem v roki. Policisti so zasegli šest kosov orožja in 700 nabojev. Za vse je Henček sicer imel dovoljenje, a za orožje ni skrbel, kot bi moral po zakonu o orožju, ko ga je posojal drugim, prav tako je bila uporaba nestrokovna in malomarna, določeni kosi orožja pa predelani, zato so policisti orožje in strelivo skupaj z orožnimi listinami zasegli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije