SMRT IZ MALOMARNOSTI?

Novorojenčka v vrečko in na omaro

Objavljeno 06. november 2018 07.50 | Posodobljeno 06. november 2018 07.50 | Piše: Boštjan Celec

Kamničanka B. N. rodila na domu. Osumljena je povzročitve smrti iz malomarnosti.

Nosečnost je skrivala, prav tako ni rodila v porodnišnici. FOTO: TADEJ REGENT
KAMNIK – Kdor povzroči smrt drugega iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let, veleva kazenski zakonik. Tega kaznivega dejanja zoper življenje in telo je osumljena tudi 44-letna B. N. iz Kamnika, proti kateri so uvedli preiskavo na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani.
 

Otrok jokal, ona kadila


Kot so ugotovili preiskovalci zločinov, ji je uspelo pred svojci vse do konca prikrivati, da pričakuje otroka. Med nosečnostjo celo ni opravila niti enega ginekološkega pregleda. Ovadili so jo, da je iz malomarnosti povzročila smrt drugega, potem ko je v noči na 26. september 2017 v nekem kamniškem stanovanju brez zdravniške pomoči rodila živega otroka ženskega spola. Sama je prerezala popkovino. Po porodu je golega dojenčka pustila ležati na tleh ter ga izpostavila podhladitvi. Čeprav je deklica hlipala, še vedno ni ukrepala, ampak si je mirno prižgala cigareto. Nato je vzela polivinilasto vrečko, deklico položila vanjo in jo odložila na omaro.

Čeprav je deklica hlipala, ni ukrepala, ampak si je mirno prižgala cigareto.

Po mnenju tožilcev ni ravnala s potrebno skrbnostjo, saj je že prej rojevala otroke in bi se morala zavedati, da mora ob popadkih takoj poklicati zdravniško pomoč. Tega pa ni storila, celo pred sostanovalko, ki je bila tedaj v stanovanju, ji je uspelo zamolčati porod ter smrt nedolžnega otroka.

Če bodo po preiskavi tožilci proti Kamničanki vložili obtožbo, ji bo torej zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti pretilo do pet let zapora.

5
let zapora grozi materi, ki je pustila umreti otroka.

V tem primeru ne gre za kaznivo dejanje, ki govori o detomoru. Kazenski zakonik veleva, da se mati, ki vzame življenje svojemu otroku med porodom ali takoj po njem, dokler je še pod njegovim vplivom, kaznuje z zaporom do treh let.
Deli s prijatelji