ŽALOSTNA OBLETNICA

Novi tožbi zoper Tičevega morilca! Sinova naj bi od krvnika zahtevala ...

Objavljeno 18. junij 2019 13.50 | Posodobljeno 18. junij 2019 13.50 | Piše: Boštjan Celec

Danes minevata dve leti od tragične smrti priljubljenega igralca. Njegova sinova naj bi od krvnika Stefana Cakića zahtevala odškodnino.

Tičeva sinova naj bi vložila odškodninsko tožbo. FOTO: IGOR MODIC
LJUBLJANA – Po naših informacijah sta v pripravi civilni tožbi sinov dramskega igralca Gašperja Tiča, medtem ko naj se njegovi starši ne bi odločili za odškodninski pregon mladega Ljubljančana Stefana Cakića. Danes sicer minevata dve leti od tragične smrti Tiča, njegov krvnik, zdaj 22-letni Cakić, pa je že na prestajanju pravnomočne desetletne zaporne kazni.
 

Tajna preiskava curljala v javnost


Zgodila se je tragedija, a smrt priljubljenega igralca je postala tudi ena glavnih medijskih zgodb leta 2017, in čeprav so pristojni poskušali zločin preiskovati v največji tajnosti – tožilka Tamara Gregorčič je denimo vso dokumentacijo hranila skrbno zaklenjeno v svoji tožilski omari –, so podrobnosti vse od začetka curljale na dan. Zato je bila tudi popolnoma razumljiva odločitev okrožnega sodnika Cirila Keršmanca ob začetku sodnega postopka, da ni več večjih skrivnosti v povezavi s tem primerom, zato ni ugodil zahtevi tožilke in Cakićevega zagovornika Gorazda Fišerja po izključitvi javnosti.
image
Cakić je igralca umoril 18. junija 2017. FOTO: IGOR MALI

Že na dan uboja, bila je nedelja, 18. junija, se je razvedelo, da se je igralec večer prej s prijatelji zabaval v znani gostilni As, ponoči pa se je napotil v lokal Box bar nasproti glavne železniške postaje. Tam so se njegove poti drugič v življenju srečale s Cakićem. Mladeniča je povabil v svoje stanovanje v Trubarjevi ulici, zjutraj pa je Cakić poklical na 113: »Moj prijatelj, ki je gej, mi je z nožem zagrozil, da tudi jaz to naredim z njim. Razsekal sem ga na komade v samoobrambi. Napadel me je z nožem, da bi me spolno posilil. Vzel sem mu nož in nisem imel druge šanse, ker me je napadel.«

V Box baru so bili tiste nedelje začudeni nad kriminalisti, ki so jih obiskali zaradi zasega posnetkov nadzornih kamer. Šele ko je najemnik lokala v ponedeljek prišel v službo, je naletel na natakarja, ki je s solznimi očmi slonel nad Slovenskimi novicami. »Poglej, koga so ubili,« mu je ta pokazal članek o grozovitem uboju 44-letnega Tiča.
image
Z odvetnikom nista prepričala sodnikov, da je šlo za dejanje, storjeno v silobranu. FOTO: MARKO FEIST

Na prvostopenjskem sodnem procesu so Cakića spoznali za krivega uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (zaradi vpliva kokaina in alkohola) ter ga obsodili na 8 let in pol zapora. S kuhinjskim nožem dolžine 33 centimetrov je 44-letnega oškodovanca večkrat zabodel v vitalne dele telesa; bilo je 17 vbodnih ran in obrambnih ureznin. Dve rani sta bili usodni. Po pritožbi na višjo sodno inštanco so Cakiću kazen zvišali na 10 let zapora, zoper to sodbo pa ni vložil zahteve za varstvo zakonitosti.
 

Lahko bi bil še živ


Tičeva prijatelja, s katerima je ta usodne noči prišel v Box bar, sta se spominjala, da so se na Cakićevo in Gašperjevo pobudo presedli k mizi, za katero je 20-letnik sedel s svojim prijateljem. Andraž je rekel, da Cakiću vse od začetka ni zaupal. »Hodila sta na stranišče, ko pa je enkrat Gašper prišel ven sam, je veselo rekel, da ga je Cakić na veceju prijel za mednožje.« Preden sta se Tič in Cakić odpeljala s taksijem, naj bi Andraž na telefon napisal sporočilo ter ga pokazal Gašperju. »Pisalo je: 'Ne hodi s tem tipom, ker se mi ne zdi OK.'«
44
let je bil star Gašper Tič.


O tem, kaj naj bi se med njima dogajalo v Tičevem stanovanju, je Cakić na sodišču pripovedoval v slikah: »Zbudil sem se v nekem prostoru, gol in z občutkom nemoči, velike bolezni, mučenja, spolnega zlorabljanja. Imel sem občutek, da me je slekel in da me spolno nadleguje ... Tič je bil z nožem obrnjen proti meni. Ne vem, kaj je hotel narediti z njim. Prestrašil sem se, da bom umrl. Naslednja slika je, da ima v rokah stol. Potem pa je že ležal na tleh, ves je bil krvav in jaz sem v neki mali in neznani sobici stal z nožem v roki. V naslednji sliki sem prav tako z nožem v roki pod tušem. Počutil sem se umazanega, pa ne zaradi blata ali krvi, počutil sem se umazanega znotraj, v sebi.«
image
Tožilka se je čudila, od kod v javnosti toliko podrobnih informacij o zločinu in preiskavi uboja. FOTO: MARKO FEIST

Njegov odvetnik je menil, da je Tič Cakiću podtaknil GHB oziroma tako imenovano drogo za posilstvo ter ga nato zlorabil. Igralec naj bi ga pozneje tudi napadel, zato naj bi šlo za dejanje, storjeno v afektu in samoobrambi.
Toda po mnenju velikega okrožnega kazenskega senata za to ni bilo niti najmanjših dokazov.
image
Osemnajsti junij 2017, Trubarjeva ulica v Ljubljani FOTO: DEJAN JAVORNIK

»Kamere iz lokala dokazujejo, da ste prostovoljno šli s Tičem v njegovo stanovanje,« je nadaljeval sodnik. »In spet ni dvoma, da je tudi tam prišlo do stika spolne narave, ki ni bil prisiljen, ampak prostovoljen. Dva odrasla moška, gola, kokain,« se je glasil del obrazložitve sodbe v imenu ljudstva. Sodnik je mlademu morilcu položil na dušo tudi besede, da bi si lahko nemara že, ko se je pri rosnih 18 letih odločil za odhod v tujsko legijo, raje izbral poklic, v katerem bi reševal življenja (reševalci, gasilci), ne pa jih jemal.
Leto devetnajstih umorov
Leta 2017 je Slovenijo pretreslo 19 umorov in ubojev, ravno nasilna smrt igralca Tiča pa je bila medijsko najodmevnejša, čeprav je po okrutnosti izstopalo tudi zverinsko mučenje do smrti 26-letnega Andreja Cekute iz Vrhpolja. Dvajsetletnega Aleša Olovca in 29-letnega Martina Kovača se je oprijel vzdevek morilca s facebooka, saj sta v noči na 13. februar prek tega družabnega omrežja kar 23 minut neposredno prenašala zverinsko mučenje 26-letnega Cekute. »Ta je sam' še za v trugo,« je, medtem ko je Cekuta umiral v strašnih mukah, vzkliknil Olovec. Na krškem sodišču, kjer je dejal še, da Cekute niso ubile batine, ampak alkohol, je bil obsojen na 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa na 20 let in 11 mesecev.


Gašper Tič pa bi kljub brutalnemu napadu lahko bil še živ; če se Cakić ne bi obiral in se celo odšel stuširat, ampak bi takoj poklical pomoč, bi mu zdravniki morda lahko rešili življenje. »Rad bi izrekel iskreno sožalje svojcem in povedal, da bom to dejanje obžaloval do konca svojega življenja,« se je pokesal morilec, ki pa je na procesu odločno zavračal kvalifikacijo kaznivega dejanja: »Če bi priznal uboj, bi to pomenilo, da sem si želel smrti gospoda Tiča. Tega očitka pa ne morem sprejeti.« 
Deli s prijatelji