GRANATA

Nogometaši, navijači in kopalci bi lahko odleteli v zrak

Med podiranjem bara Gol med nogometnim igriščem in bazenom na soboški Fazaneriji naleteli na granato. Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna.
Fotografija: Pri prenovi so naleteli na granato. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Pri prenovi so naleteli na granato. FOTO: O. B.

MURSKA SOBOTA – Danes nekaj minut pred 16. uro je uprava za zaščito in reševanje poročala, da so v Murski Soboti našli neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Po naših zanesljivih informacijah so na granato naleteli gradbeni delavci med podiranjem znamenitega bara Gol, ki je stal med glavnim nogometnim igriščem, kjer NK Mura igra prvenstvene tekme v 1. Slovenski ligi Telekom, ter osrednjim mestnim zunanjim bazenom na Fazaneriji.

Na tem območju se zbira na tisoče ljudi. Poleg nogometašev in uradnih oseb na tekmah na
Pri prenovi so naleteli na granato. FOTO: O. B.
Pri prenovi so naleteli na granato. FOTO: O. B.
drugi strani ograje tudi kopalci, kar pomeni, da bi bila ob morebitni eksploziji potencialno bila ogrožena življenja tisočev. K sreči se to ni zgodilo, prav tako so srečo imeli tudi delavci, ki so podirali objekt, saj so strokovnjaki poskrbeli za varno odstranitev nevarne najdbe.

Sicer pa naj bi ob stadionu Mure začasno postavili montažne tribune, v prihodnosti pa naj bi se tam tudi dogradila vzhodna tribuna, s čimer bi bistveno povečali prostor za nogometne navdušence, ki prostor pogosto napolnijo do zadnjega kotička.

Uprava RS za zaščito in reševanje (SPIN) poroča, da je na ozemlju Republike Slovenije veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem ostalin prve in druge svetovne vojne pa tudi vojne za Slovenijo. Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb.
Čakajo jih kvalifikacije za ligo Evropa. FOTO: O. B.
Čakajo jih kvalifikacije za ligo Evropa. FOTO: O. B.

Strokovnjaki opozarjajo, da so vsa neeksplodirana ubojna sredstva sila nevarna. Če najdemo NUS, je prvi korak umik in klic na 112 113. »Zapomniti si je treba zaželeno pravilo šestkrat ne, in sicer ne dotikaj se, ne prijemaj, ne premikaj, ne udarjaj, ne razstavljaj in ne meči v ogenj,« pišejo in dodajajo, da je pri nekaterih najdbah namreč potreben samo majhen premik, da eksplodirajo.

Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna. 

Muraši so si izborili kvalifikacije za ligo Evropa, vendar bo treba za igranje na Fazaneriji urediti kar nekaj stvari. Nujne posodobitve bo deležen sektor za gostujoče navijače, kjer bodo namestili sedeže, poskrbeti bo treba za streho in urediti vhod do stadiona. Na Kopališki 45 bodo v prihodnje morali na novo namestiti praktično vse sedeže, saj bodo ti morali biti enojni. Prav tako bo treba namestiti sedeže tudi v domačem navijaškem sektorju, saj so stojišča, od drugega kroga kvalifikacij za ligo Evropa naprej, prepovedana. Poskrbeti bodo morali tudi za novinarje, saj je mest zanje premalo, ter posodobiti stolpe za kamere.
Fazanerijo čakajo številne spremembe. FOTO: O. B.
Fazanerijo čakajo številne spremembe. FOTO: O. B.

Pri NK Mura si ob pomoči lokalne skupnosti prizadevajo, da bi vse uredili, saj bi bilo najhuje, če bi morali svoje mednarodne tekme igrati v Lendavi ali (in) pozneje v Mariboru.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije